Αθανάσιος Κίντσος
Εμφάνιση
| Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
| Αθανάσιος Κίντσος | |
|---|---|
| Γενικές πληροφορίες | |
| Γέννηση | 18ος αιώνας ή 19ος αιώνας Λαγκάδια Αρκαδίας |
| Χώρα πολιτογράφησης | Οθωμανική Αυτοκρατορία |
| Πληροφορίες ασχολίας | |
| Ιδιότητα | στρατιωτικός |
| Περίοδος ακμής | Δεκαετία του 1820 |
| Στρατιωτική σταδιοδρομία | |
| Πόλεμοι/μάχες | Ελληνική Επανάσταση του 1821 |
Ο Αθανάσιος Κίντσος (επίσης Κίντζιος ή Κίτσος) ήταν αγωνιστής του αγώνα του 1821.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η καταγωγή του ήταν από τα Λαγκάδια της επαρχίας Καρύταινας. Αυτός και ο γιος του Μιχάλης υπηρέτησαν τον αγώνα ως στρατιώτες. Κατά την πολιορκία της Τριπολιτσάς ο Κολοκοτρώνης διόρισε τον Αθανάσιο οδηγό στο στρατιωτικό σώμα των εκεί Τριπολιτσιωτών και κατέλαβαν τους φράχτες των αμπελιών στη θέση Νουμέναγα. Εκεί, ο Αθανάσιος μαχόμενος εμπόδισε τους Τούρκους και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν και να πάνε να περάσουν από την Γράνα.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010.
| Αυτό το λήμμα σχετικά με έναν Αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης (1821) χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |