Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςƏzizə Mustafazadə
Γέννηση19  Δεκεμβρίου 1969
Μπακού
EίδοςΤζαζ
ΙδιότητεςΤραγουδίστρια, συνθέτρια, πιανίστρια
Μουσικά όργαναΦωνή, πιάνο, μουγκάμ
Παρουσία1988-
Ιστότοπος
www.azizamustafazadeh.de

Η Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ (αζερικά: Əzizə Mustafazadə, γενν. 19 Δεκεμβρίου 1969), γνωστή και ως "η πριγκίπισσα της τζαζ" ή ως "Jazziza", είναι Αζέρα τραγουδίστρια, πιανίστρια και συνθέτρια, η οποία παίζει έναν συνδυασμό τζαζ και μουγκάμ (παραδοσιακό αυτοσχεδιαστικό στυλ του Αζερμπαϊτζάν) με κλασικές και πρωτοποριακές επιρροές. Μερικοί κριτικοί λένε πως έχει επιρροές κι από τον Κιθ Τζάρετ.[1] Τα τελευταία χρόνια ζει στο Μάιντς της Γερμανίας, μαζί με τη μητέρα της Ελίζα, η οποία είναι και μάνατζερ της. Οι πιο ευχάριστες δραστηριότητες της, όπως η ίδια έχει πει, είναι η ζωγραφική και ο ύπνος. Είναι επίσης, χορτοφάγος και πιστεύει στην ύπαρξη ενός Θεού, χωρίς να ανήκει σε καμία θρησκεία.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ γεννήθηκε στο Μπακού, της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, της Σοβιετικής Ένωσης (σημερινό Αζερμπαϊτζάν), από γονείς που ασχολούνταν με τη μουσική. Ο πατέρας της είναι ο γνωστός στη χώρα του, Βαγκίφ Μουσταφαζαντέ και η μητέρα της είναι η Ελίζα Μουσταφά Ζαντέ (το γένος Μπαντελάτζε). Ο πατέρας της ήταν γνωστός για το πειραματικό είδος μουσικής του, ενώνοντας αζέρικους ήχους με τζαζ, πράγμα το οποίο κάνει και η κόρη του στην καριέρα της. Η Ελίζα, η μητέρα της, είναι κλασική τραγουδίστρια, γεννημένη στη Γεωργία.[3] Οι γονείς της Άζιζα, της έχουν πει μία ιστορία, κατά την οποία από την ηλικία των 8 μηνών, έδειχνε μία ευαισθησία στη μουσική, όταν επηρεαζόταν συναισθηματικά, ανάλογα με την κλίμακα που έπαιζε ο πατέρας της στο πιάνο.[4]

Η Αζίζα ευχαριστιέται πολλά είδη τέχνης, όπως η ζωγραφική και ο χορός. Την πρώτη της επαφή με τη σκηνή την είχε στα 3 της, όταν με τον πατέρα της αυτοσχεδίαζαν φωνητικά. Από μικρή ηλικία άρχισε να σπουδάζει πιάνο, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους συνθέτες Μπαχ και Σοπέν. Όσο προχώραγαν οι σπουδές της, έδειξε πως είναι ταλαντούχα στον αυτοσχεδιασμό.[5] Στις 16 Δεκεμβρίου του 1979, χάνει τον πατέρα της, ο οποίος απεβίωσε στην Τασκένδη, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, σε ηλικία 39 ετών. Τότε, η μητέρα της, για να βοηθήσει την κόρη της να ξεπεράσει αυτό το γεγονός, παράτησε την καριέρα της και αφιέρωσε τη ζωή της στη μουσική διαπαιδαγώγηση της κόρη της. Το 1988, κέρδισε έναν διαγωνισμό πιάνου στην Ουάσινγκτον.[6] Και περίπου αυτήν την περίοδο μετακόμισε στη Γερμανία. Το 1991, κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ. Έως και το 2007, είχε κυκλοφορήσει εφτά δίσκους.

Εν κατακλείδι, ξεκινώντας από το -μουσουλμανικό- Αζερμπαϊτζάν, η Αζίζα Μουσταφά Ζαντέ συνάντησε τη μεγάλη παράδοση της τζαζ και έσμιξε με την κλασική μουσική της Δύσης[7].

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Αριθμός καταλόγου Πληροφορίες
1990 Aziza Mustafa-Zadeh Sony
1993 Always Sony Με Dave Weckl (ντραμς), John Patitucci (μπάσο).
1995 Dance Of Fire Sony Με τη συμμετοχή των Al Di Meola (κιθάρα), Stanley Clarke (μπάσο), Bill Evans (σαξόφωνο), Omar Hakim (ντραμς) κ.α.
1996 Seventh Truth
1997 Jazziza
2000 Inspiration - Colors & Reflections
2002 Shamans
2006 Contrasts
2007 Contrasts II


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. AllMusic.com review - Aziza Mustafa Zadeh
  2. Jazzeitung interview with Aziza Mustafa Zadeh
  3. Classical TV Αρχειοθετήθηκε December 29, 2010, στο Wayback Machine.
  4. Asadzadeh, Ulviyya. «Əzizə Mustafazadə atası haqqında xatirələrini danışır». www.azadliq.org (στα Azerbaijani). Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2014. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  5. "A Feeling of Jazz". Baku Magazine, No. 2(16), May 2010; p. 80.
  6. Monk Institute Αρχειοθετήθηκε February 3, 2011, στο Wayback Machine.
  7. Aziza Mustafa Zadeh: Οι Μουσικές Αποχρώσεις Μιας Γυναίκας, Δίφωνο, τεύχος 3, σελ. 144-146, Δεκέμβριος 1995

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]