Διεθνές Αεροδρόμιο Αρλάντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αεροδρόμιο Αρλάντα)

Συντεταγμένες: 59°39′07″N 017°55′07″E / 59.65194°N 17.91861°E / 59.65194; 17.91861

Διεθνές Αεροδρόμιο Αρλάντα
Χάρτης
Είδοςδιεθνές αεροδρόμιο, αερολιμένας[1] και αεροδρόμιο με τακτικές πτήσεις
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°39′7″N 17°55′7″E
Διοικητική υπαγωγήδήμος της Σιγκτούνας
ΧώραΣουηδία
Έναρξη κατασκευής14  Δεκεμβρίου 1959
Ολοκλήρωση1959
ΙδιοκτήτηςSwedavia
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Εσωτερική φωτογραφία του αεροδρομίου Αρλάντα.

Το Αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης ( IATA : ARN, ICAO : ο ESSA), είναι διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται στο Δήμο Sigtuna της Σουηδίας, κοντά στην πόλη του Märsta, 37 χιλιόμετρα (23 μίλια) βόρεια της Στοκχόλμης και σχεδόν 40 χιλιόμετρα (25 μίλια ) νότια-ανατολικά της Ουψάλα.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται μέσα στο Νομό της Στοκχόλμης και στην επαρχία του Uppland. Είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στη Σουηδία και το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στις σκανδιναβικές χώρες. Το αεροδρόμιο είναι η κύρια πύλη εισόδου για τις διεθνείς αερομεταφορές σε μεγάλα τμήματα της Σουηδίας. Το αεροδρόμιο Αρλάντα χρησιμοποιήθηκε από σχεδόν 22,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2014, με 17 εκατομμύρια διεθνείς επιβάτες και 5 εκατομμύρια εγχώριας κίνησης. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, το αεροδρόμιο Αρλάντα είδε μια αύξηση 30% άτομα άνω των 5 ετών, την αρχή της ανάπτυξης μεταξύ των ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Το αεροδρόμιο Αρλάντα είναι το μεγαλύτερο από τα δύο αεροδρόμια της Στοκχόλμης (το Stockholm-Bromma βρίσκεται στα βορειο-δυτικά του κέντρου της πόλης, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από ένα μικρό αριθμό μικρότερων αεροσκαφών). Τα πιο μικρά αεροδρόμια στη Nyköping και Västerås και οι δύο βρίσκονται 100 χιλιόμετρα μακριά από τη σουηδική πρωτεύουσα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1959, αλλά μόνο για τις πτήσεις πρακτικής. Το 1960, άνοιξε για περιορισμένη αστική κυκλοφορία, και το 1962 έλαβε χώρα η επίσημη τελετή εγκαινίων. Χρησιμοποιήθηκε για διηπειρωτική κυκλοφορία ήδη το 1960 από το διάδρομο στο Bromma ήταν πολύ σύντομη. Η εταιρεία Scandinavian Airlines άρχισε να χρησιμοποιεί Douglas DC-8 για πτήσεις προς τη Βόρεια Αμερική. Το αεροδρόμιο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται επίσης πολύ νωρίς από την Pan American World Airways.

Το όνομα Arlanda αποφασίστηκε μετά από διαγωνισμό πριν από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου. Προέρχεται από το Arland, ένα παλιό όνομα για την ενορία Ärlinghundra (τώρα Husby-Ärlinghundra σε Märsta ), όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο. Η κατάληξη «-α» προστέθηκε σε αναλογία με άλλες σουηδικές τοπωνύμια τελειώνει με -landa, και επίσης κάνει λογοπαίγνιο με το σουηδικό ρήμα «landa» (λάντα), που σημαίνει «να προσγειωθεί».

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, γνώρισε αύξηση της κυκλοφορίας με την προγραμματισμένη κυκλοφορία και ναυλωμένες πτήσεις. Το Μπόινγκ 747 άρχισε να χρησιμοποιείται στη δεκαετία του 1970 τόσο στην μία στάση τακτικές πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη και το Σαββατοκύριακο απευθείας χάρτες για τις Καναρίους Νήσους. Οι εγχώριες πτήσεις προς Γκέτεμποργκ, Μάλμε, Luleå και Κιρούνα λειτουργούσαν από τη SAS DC-9 από την Αρλάντα, δεδομένου ότι θεωρήθηκαν πολύ θορυβώδη για να χρησιμοποιηθεί σε κέντρο της πόλης Bromma. Το υπόλοιπο των εσωτερικών μεταφορών που λειτουργούν έξω από Bromma και όλων των διεθνών μεταφορών από το Αρλάντα.

Το 1983, η εγχώρια κυκλοφορία λειτουργεί από Linjeflyg μετακινηθεί από Bromma σε Αρλάντα, χρησιμοποιώντας τον τερματικό που είναι τώρα γνωστός ως τερματικός σταθμός 4. Το 1990 δύο νέα εγχώριοι τερματικοί που ονομάζονται "Εσωτερικό 2 και 3" χτίστηκαν στο νότιο άκρο του πρώτου εγχώριου τερματικού. Το 1992 το τερματικό 2 εν μέρει εγκαταλειφθεί λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας. Άρχισε να χρησιμοποιείται για διεθνείς μεταφορές το έτος μετά, και οι κύριες εγχώριες και διεθνείς τερματικούς σταθμούς αναριθμείται σε 4 και 5. Ο τρίτος διάδρομος κατασκευάστηκε μεταξύ του 1998 και του 2002. Ωστόσο, η ύφεση το 2002 καθυστέρησε το άνοιγμα μέχρι το 2003. Εκείνη την εποχή διαμαρτυρίες τέθηκαν από τους ανθρώπους που ζουν κάτω του ίχνους πτήσης στο δήμο Upplands Väsby. Η κυκλοφορία έχει ανακάμψει από και τώρα δείχνουν υγιείς αυξήσεις, αλλά ο τρίτος διάδρομος χρησιμοποιείται μόνο κατά τις ώρες αιχμής για περιβαλλοντικούς λόγους. Τον Σεπτέμβριο του 2010 το πρώτο Airbus A380 superjumbo προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο.

Μελλοντικές επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2014, η Swedavia ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την περαιτέρω επέκταση του συγκροτήματος τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός επιπλέον προβλήτα για Terminal 5, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος των μεγαλύτερων αεροσκαφών όπως η Airbus A380 και Boeing 747-8 και προβλέψεις διεύθυνση της αύξησης του αριθμού των επιβατών. Τον Δεκέμβριο του 2014, τα σχέδια εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εφετείο, και η κατασκευή τελικώς ξεκίνησε την άνοιξη του 2015.

Αερογραμμές και προορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Αεροδρόμιο Αρλάντα χρησιμεύει ως ένα σημαντικό κομβικό σημείο για τις εταιρείες Nextjet, Norwegian Air Shuttle και Scandinavian Airlines. Επίσης, διηπειρωτικούς προορισμούς προσφέρουν η Scandinavian Airlines προς Σικάγο, Νιούαρκ, Χονγκ Κονγκ (αρχίζοντας από το Σεπτέμβριο 2015) και Τελ Αβίβ (το τελευταίο μόνο λειτουργεί εποχιακά), η Air China σε Πεκίνο, η United Airlines προς Νιούαρκ, η Delta Air Lines για τη Νέα Υόρκη-JFK, η Emirates για το Ντουμπάι , Ethiopian Airlines στην Αντίς Αμπέμπα απευθείας ή μέσω Βιέννης, το Παρίσι ή τη Φρανκφούρτη, η Iran Air προς την Τεχεράνη, η Qatar Airways στην Ντόχα, η Thai Airways στην Μπανγκόκ και η Norwegian Air Shuttle στην Μπανγκόκ, στο Ντουμπάι, στο Φορτ Λόντερντεϊλ, στη Νέα Υόρκη, στο Όκλαντ, στο Λος Άντζελες και στο Τελ Αβίβ. Επιπλέον, διάφορες αεροπορικές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων, όπως οι TUIfly Nordic, Novair, Primera αέρα και Thomas Cook Airlines Σκανδιναβία, προσφέρουν απευθείας ναυλωμένες πτήσεις προς διάφορους προορισμούς, και εκτός Ευρώπης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]