Αδριανός και Εύβουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Άγιοι Αδριανός Βαταναίας και Εύβουλος είναι Χριστιανοί μάρτυρες που μαρτύρησαν το έτος 308 μ.Χ. στην Παράλιο Καισάρεια της Παλαιστίνης.

Ο Αδριανός ξεκίνησε από τη Βαταναία των Αγίων Τόπων, συνταξιδεύοντας με τον Εύβουλο, προκειμένου να επισκεφθούν και να βοηθήσουν τη χριστιανική κοινότητα στην Παράλιο Καισάρεια. Φθάνοντας στις πύλες της πόλεως, ερωτήθηκαν για τον σκοπό της επισκέψεώς τους και είπαν την αλήθεια, για την οποία αμέσως συνελήφθηκαν και φυλακίσθηκαν από τους φρουρούς, σύμφωνα με τις διαταγές του βάναυσου Ρωμαίου κυβερνήτη Φιρμιλιανού[1], ο οποίος στη συνέχεια τους βασάνισε.[2]

Στις 5 Μαρτίου 308 ο Αδριανός ρίφθηκε σε ένα λιοντάρι στο αμφιθέατρο της Καισαρείας. Το λιοντάρι τον λάβωσε, αλλά δεν τον σκότωσε, οπότε ο Αδριανός εκτελέσθηκε μετά στα γρήγορα με ξίφος.[3] Δύο ημέρες αργότερα, ο δικαστής καταδίκασε τον Εύβουλο στην ίδια μοίρα, αλλά του προσέφερε την ευκαιρία να αφεθεί ελεύθερος αν θυσίαζε σε ένα και μόνο είδωλο. Ο Εύβουλος αρνήθηκε, οπότε μαρτύρησε αυθημερόν.[1]

Οι Αδριανός και Εύβουλος υπήρξαν οι τελευταίοι χρονικά από τους πολλούς μάρτυρες που σκοτώθηκαν κατά τα 12 έτη διωγμών στην Καισάρεια της Παλαιστίνης.[2] Ανακηρύχθηκαν άγιοι και τιμώνται τόσο από τη Ρωμαιοκαθολική όσο και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Από την πρώτη τιμώνται στις ημερομηνίες του θανάτου τους (ο Αδριανός στις 5 Μαρτίου και ο Εύβουλος στις 7 Μαρτίου), ενώ από τη δεύτερη στις 3 Φεβρουαρίου.

Ο άλλος Χριστιανός Εύβουλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τους άλλους αρχαίους Έλληνες που είχαν το όνομα Εύβουλος, ένας ακόμα Χριστιανός Εύβουλος μνημονεύεται στο τέλος της Β΄ προς Τιμόθεον επιστολής του Αποστόλου Παύλου (δ΄ 21).


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]