Αδελφές Τελνιούκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Αδελφές Τελνιούκ (ουκρανικά: ТЕЛЬНЮК: Сестри‎‎) είναι ένα ουκρανικό φωνητικό ντουέτο που αποτελείται από τις Λέσια και Γκάλια Τελνιούκ. Τους απονεμήθηκε το βραβείο Βάσιλ Στους για τη διατήρηση και την προώθηση του ουκρανικού πολιτισμού. Τους έχει επίσης απονεμηθεί το βραβείο του Λαϊκού Καλλιτέχνη της Ουκρανίας.

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ουκρανές Λέσια και Γκάλια Τελνιούκ άρχισαν να συνθέτουν σε ηλικία μόλις 13 ετών. Δημιούργησαν ροκ μπαλάντες, ελεγείες και τραγούδια για χορωδιακές παραστάσεις βασισμένα σε στίχους κλασικών Ουκρανών ποιητών. Ξεκίνησαν την πρώτη τους σοβαρή προσπάθεια να διασκευάσουν τα δικά τους τραγούδια με τον συνθέτη Αλεξάντερ Μελνίκ. Στη συνέχεια, ξεκίνησαν την επαγγελματική τους μουσική καριέρα το έτος 1986.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λέσια (δεξιά) και η Γκάλια (αριστερά) Τελνιούκ το 2009

Το 1987, ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο τους, οι αδελφές Τελνιούκ έγιναν οι νικήτριες του εθνικού διαγωνισμού "Νέα Ονόματα". Απέσπασαν πολλά βραβεία στο πρώτο και το δεύτερο φεστιβάλ "Chervona Ruta" το 1989 και το 1991 με τραγούδια βασισμένα σε στίχους του Πάβλο Τίτσινα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι αδελφές Τελνιούκ κυκλοφόρησαν τα άλμπουμ Moment and Lesya and Halya. Στη συνέχεια υιοθέτησαν έναν νέο ήχο σε συνεργασία με τον πιανίστα και συνθέτη Ιβάν Νταβιντέκνο ("Take offen", "Under the Rain", "Ophelia", "Next to You") και αργότερα με το άλμπουμ τους "Silence and Thunder".

Το 1997, οι αδελφές Τελνιούκ, μαζί με τον πρώην κιθαρίστα των Rolling Stones, Μικ Τέιλορ, ηχογράφησαν το κομμάτι "My Futile Love". Στην 60ή επέτειο από τη γέννηση του Ουκρανού ποιητή Βάσιλ Στους, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα "Swinging evening break even ...". Το πρόγραμμα «On the Edge», το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του ποιητή, είδαν και άκουσαν Καναδοί φοιτητές.

Το 1998, η ομάδα τιμήθηκε με το βραβείο Βάσιλ Στους για τη διατήρηση και την προώθηση του ουκρανικού πολιτισμού. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι αδελφές Τελνιούκ άρχισαν να ασχολούνται με το θέατρο όταν το αμφιλεγόμενο έργο UBN ανέβηκε στο θέατρο Drama Zankovetska του Λβιβ. Η Γκάλια Τελνιούκ πιστώθηκε με το σενάριο του θεατρικού ενώ συνθέτρια της μουσικής με την οποία επενδύθηκε το έργο ήταν η Λέσια Τελνιούκ. Η αρχική έκδοση του UBN ανέβηκε στο Lutsk Drama Theatre.

Για πολλά χρόνια, οι αδελφές Τελνιούκ δούλεψαν με τη Νίνα Μορόζεβιτς, που δίδασκε στο Κρατικό Ωδείο της Οδησσού και ήταν επικεφαλής του τρίο Mallows στην Κρατική Φιλαρμονική της Οδησσού. Συνεργάστηκε με τις αδελφές Τελνιούκ σε πολλά κομμάτια.

Στον Καναδά, οι αδελφές Τελνιούκ γνώρισαν τον Καναδό καλλιτέχνη Ίγκορ Πολίστσουκ και μέσα σε λίγα χρόνια κυκλοφόρησαν μαζί του το "Above Us The Sky", μια συγχώνευση μουσικής, ποίησης και ζωγραφικής. Αυτή η παράσταση πολυμέσων αποτελούνταν επίσης από εικόνες, τραγούδια και βίντεο που παίχτηκαν σε δέκα πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Η Star έγραψε ότι η περιοδεία «η μουσική και οι παραστάσεις καταρρίπτουν τους γλωσσικούς φραγμούς». [1]

Το δίδυμο συμμετείχε σε κοινά έργα όπως τα Ukrainian Lullabies, Kruty: Concert for the Angels, Festival in Montreal. Live Voice of Vasyl Stus, και Kobzar.

Οι αδερφές Τελνιούκ συνεργάστηκαν με τον Ντμίτρο Στους και τον Ρόμαν Σεμίσαλ στο έργο Stusove Circle του 2008, σχετικά με τον Βάσιλ Στους. Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, εμφανίστηκαν στην περιοδεία συναυλιών Komu Vnyz . Η παράσταση "Wind of Centuries" ανέβηκε στην Οδησσό, στη Χερσώνα, στο Κρίβιζ Ριγκ, στο Κροπιβνίτσκι, στο Σούμι, στο Χάρκοβο και στο Ντνίπρο.

Το 2009, οι αδελφές Τελνιούκ συμμετείχαν στο Antonych Fest, τον εορτασμό των εκατό ετών από τη γέννηση του Μπ.-I. Αντόνιτς που διοργανώθηκε από καλλιτέχνες και οργανώσεις νεολαίας.

Το 2010 έκανε πρεμιέρα η ταινία τους Telnyuk: Πρόβα. Η ταινία αποτελούνταν από βιντεοσκοπήσεις πρόβας. Οι αδελφές Τελνιούκ κυκλοφόρησαν επίσης το άλμπουμ τους SONMO. Την άνοιξη περιόδευσαν σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, ολοκληρώνοντας με μια συναυλία στην Οπερέτα του Κιέβου, στην οποία παρευρέθηκε και ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο.

Οι αδελφές Τελνιούκ έχουν δημιουργήσει επίσης μια σειρά από τραγουδιστικά σκετς βασισμένα σε ποιήματα της Οξάνα Ζαμπούζκο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ferenc, Leslie (28 Μαΐου 2013). «Ukrainian duo the Telnyuk Sisters breaking down language barriers on Canadian tour». The Star. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]