Αγορά της Λουιζιάνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αγορά της Λουζιάνας)

Η αγορά της Λουιζιάνας ήταν η απόκτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 828.000 τετραγώνων γης από τη Γαλλία το 1803. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωσαν 50.000.000 φράγκα (11.250.000 δολάρια) συν την ακύρωση χρέους 18 εκατομμυρίων φράγκων για ένα συνολικό ποσό 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την περιοχή της Λουιζιάνας.

Η περιοχή της Λουιζιάνας περιελάμβανε μέρη από 15 σημερινές πολιτείες των Η.Π.Α και δύο καναδέζικες επαρχίες. Συγκεκριμένα περιελάμβανε τις σημερινές πολιτείες Αρκάνσας, Μισούρι, Αϊόβα, Οκλαχόμα, τμήματα της Μινεσότα δυτικά του ποταμού Μισισιπή, τα περισσότερα κομμάτια της Βόρειας Ντακότας και της Νότιας Ντακότας το βορειοανατολικό Νέο Μεξικό, το βόρειο Τέξας, τμήμα της Μοντάνας, το Κολοράντο και το Ουαϊόμινγκ ανατολικά του ηπειρωτικού διαχωρισμού, τη Λουιζιάνα δυτικά του ποταμού Μισισιπή συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ορλεάνης καθώς και κομμάτια περιοχών που αργότερα θα γινόταν οι επαρχίες της Αλμπέρτας και του Σασκάτσουαν.

Η Γαλλία διοικούσε αυτή την περιοχή από το 1699 μέχρι το 1762, τη χρονιά που έδωσε την περιοχή στη σύμμαχο της την Ισπανία με τη συνθήκη του Φονταινεμπλώ. Υπό τη διοίκηση του Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη η Γαλλία επανακατέλαβε την περιοχή το 1800 με την ελπίδα δημιουργίας μίας αυτοκρατορίας στη Βόρεια Αμερική. Η επανάσταση των σκλάβων στην Αϊτή και ο επικείμενος πόλεμος στη Βρετανία οδήγησαν τη Γαλλία στην εγκατάλειψη αυτών των σχεδίων και στην πώληση ολόκληρης της περιοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες αρχικά επιθυμούσαν μόνο κατοχή της Νέας Ορλεάνης.

Η αγορά της Λουιζιάνας συνέβη κατά την προεδρία του Τόμας Τζέφερσον, υπήρχε πάντως την εποχή εκείνη γενική διαφωνία με την πράξη καθώς ορισμένοι την έκριναν ως αντισυνταγματική.