Αγκυλωτός σταυρός (ναζιστική σβάστικα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το σανσκριτικό θρησκευτικό σύμβολο (και γενικά την χρήση του συμβόλου σε διάφορους πολιτισμούς), δείτε: Σβάστικα.

Ο Αγκυλωτός σταυρός (γερμ.: hakenkreuz), γνωστός και ως ναζιστική σβάστικα, είναι σύμβολο της ιδεολογίας του ναζισμού. Αποτέλεσε το κύριο σύμβολο της Γερμανίας κατά την περίοδο 1931-1945, καθώς και άλλων μεταγενέστερων νεοναζιστικών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων ανά τον κόσμο.

Ο αγκυλωτός σταυρός, σύμβολο του ναζισμού

Το σύμβολο είναι εμπνευσμένο από την σβάστικα, με την οποία είναι πανομοιότυπο. Η σβάστικα χρησιμοποιείται στην σανσκριτική παράδοση, ενώ υπήρξε και σύμβολο και άλλων πολιτισμών κατά την αρχαιότητα, όπως στους Έλληνες, στους Κέλτες κ.α..

Η πρώτη φορά που έγινε χρήση του συμβόλου στην σύγχρονη πολιτική, ήταν από τον Ρουμάνο πολιτικό Κούζα και συμβόλιζε τον αντισημιτισμό,[1][2] Τότε ήταν και που υιοθετήθηκε από το Ναζιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ, ως σύμβολο της "Άριας φυλής". Από τότε, και ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, του Ολοκαυτώματος, αλλα και της αντίστασης εναντίον της Γερμανίας και της ναζιστικής ιδεολογίας, το συγκεκριμένο σύμβολο θεωρείται προσβλητικό και μάλιστα απαγορεύεται σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας). Η χρήση του συμβόλου περιορίζεται σε οργανώσεις που υιοθετούν τις ιδεολογίες του ναζισμού, του αντισημιτισμού , της υπεροχής της λευκής φυλής[3][4], ή απλώς ως σύμβολο του κακού[5][6].

Η πανομοιότυπη σανσκριτική σβάστικα, χρησιμοποιείται ακόμη για θρησκευτικούς λόγους και η σημασία της δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]