Αγαθονίκη Αντωνιάδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αγαθονίκη Αντωνιάδου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1854
Σκύρος
Θάνατος1928
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαιδαγωγός
ποιήτρια
συγγραφέας

Η Αγαθονίκη Αντωνιάδου (Σκύρος, 1854, Αθήνα 1928) υπήρξε Ελληνίδα παιδαγωγός, λόγια και ποιήτρια στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Σκύρο[1] και έλαβε τις ανώτερές της σπουδές στο Παρθεναγωγείο Σύρου, όπου έλαβε το 1874 για την επίδοσή της το Ράλλειον Βραβείον της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας.[2] Είχε μεγάλη πνευματική κατάρτιση. Συνέγραψε παιδαγωγικές μελέτες, βιβλία πάνω στην Σκύρο και ανέκδοτα ποιήματα.[1] Διετέλεσε διευθύντρια του Εθνικού Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου Κωνσταντινουπόλεως και στο Κεντρικό Παρθεναγωγείο Σερρών, ενώ υπήρξε μια από τις συντάκτριες του Περιοδικού των Κυριών που εξέδιδε η Καλλιρρόη Παρέν, κατατάσσοντάς την σε παράγοντα του φεμινιστικού Τύπου.[3] Απεβίωσε στην Αθήνα το 1928. Προς τιμή της ονομάστηκε δρόμος στην Νέα Σμύρνη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ιστοσ. SkyrosOn.gr, Νίκη Πέρδικα[νεκρός σύνδεσμος]
  2. Σιδηρούλα Ζιώγου - Καραστεργίου, Η μέση εκπαίδευση των κοριτσιών στην Ελλάδα (1830-1893) , Εκδ. Εθνικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας-Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Αθήνα 1986, σελ. 241 Αρχειοθετήθηκε 2012-02-15 στο Wayback Machine.
  3. Μαρία Ρεπούση, ΑΠΘ, Κινήσεις και κινήματα γυναικών για την ισότητα και το φεμινισμό 19ος και 20ος αιώνας[νεκρός σύνδεσμος] (pdf)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκη Πέρδικα, Ευφροσύνη Σαμαρτζίδου - Αγαθονίκη Αντωνιάδου (δύο Σκυριανές ποιήτριες του περασμένου αιώνα), Αθήνα 1956