Αγία Ευδοκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για την Αγία Ευδοκία τη βασίλισσα, δείτε: Αιλία Ευδοκία.
Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών
Eudokia of Heliopolis.jpg
Οσιομάρτυρας
Γέννηση
Κοίμηση107
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εορτασμός1 Μαρτίου

Η Ευδοκία ήταν μια γυναίκα από τη Σαμάρεια που ζούσε στην Ηλιούπολη της Φοινίκης, το σημερινό Μπάαλμπεκ, Λίβανος. Ήταν μια πολύ όμορφη ειδωλολάτρισσα, και αύξανε τον πλούτο της προσελκύοντας πλούσιους εραστές.

Προσχώρηση στον χριστιανισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευδοκία έμαθε για τον χριστιανισμό από έναν καλόγερο ονόματι Γερμανό. Σύμφωνα με το θρύλο, η Ευδοκία τον ρώτησε αν μπορούσε ακόμα και εκείνη να γλυτώσει από την Κρίση. Ο Γερμανός της υπόδειξε να παραμείνει μόνη της στο δωμάτιό της για μία εβδομάδα, νηστεύοντας και προσευχόμενη. Η Ευδοκία ακολούθησε τις οδηγίες του, και στο τέλος της εβδομάδας είχε ένα όραμα για τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που την διαβεβαίωσε για την αγάπη του Χριστού για όλους τους ανθρώπους. Ο Γερμανός αργότερα τη βάφτισε.

Ως μοναχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα 30, η Ευδοκία έχτισε ένα μοναστήρι κοντά στην Ηλιούπολη όπου και μόνασε, και έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της σε διάφορες αγαθοεργίες. Απέρριψε όλους τους μνηστήρες της, και όταν ένα επίμονος εραστής με το όνομα Φιλόστρατος χτυπήθηκε, η Ευδοκία προσευχήθηκε για εκείνον μέχρι που ανέρρωσε, ενώ κατόπιν ο Φιλόστρατος μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό.

Η Ευδοκία έπεισε πολλούς ειδωλολάτρες να μεταστραφούν στον Χριστιανισμό. Οι Ρωμαίοι αξιωματούχοι εξαγριωμένοι από τις πράξεις της την αποκεφάλισαν την 1η Μαρτίου 107.

Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της την 1η Μαρτίου.

Ἡ Σαμαρεῖτις οὐχ ὕδωρ Εὐδοκία,Ἀλλ' αἷμα, Σῶτερ, ἐκ τραχήλου σοι φέρει.Μαρτίου ἀμφὶ πρώτῃ ἡ Εὐδοκία ξίφος ἔτλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eudokia of Heliopolis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).