Αβραάμ Καλφίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αβραάμ Καλφίν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Αυγούστου 1948
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής

Ο Αβραάμ Καλφίν είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην Α' Εθνική με τη φανέλα της Παναχαϊκής. Γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1948 στην Κωνσταντινούπολη. Αν και ξεκίνησε ως επιθετικός στη συνέχεια καθιερώθηκε στην άμυνα.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εντάχτηκε σε ηλικία 14 ετών στην Πέρα Κλουμπ, ομάδα της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και σε ηλικία 17 ετών προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου η οποία τότε αγωνιζόταν στη Β' Κατηγορία της Τουρκίας.

Τη σεζόν 1970-71 αφήνει την Πέρα Κλουμπ που συμμετείχε τότε στην Γ' Κατηγορία και μεταγράφεται στην Γαλατασαράι ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους έρχεται στην Ελλάδα και δοκιμάζεται από την ΑΕΚ χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει τον τότε προπονητή της ομάδας, Μπράνκο Στάνκοβιτς, παρά το γεγονός πως άφησε καλές εντυπώσεις.

Τελικά αποκτάται από την Παναχαϊκή στην οποία θα μείνει μέχρι και το 1980, μετρώντας 210 συμμετοχές και 2 γκολ στην Α' Εθνική και αποτελώντας ένα από τα βασικά στελέχη της μεγάλης ομάδας της Παναχαϊκής της δεκαετίας του 1970, μαζί με ποδοσφαιριστές όπως ο Δαβουρλής, ο Ρήγας, ο Λεβεντάκος, ο Στραβοπόδης, ο Μιχαλόπουλος και άλλους. Μάλιστα, συμμετείχε και σε τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια της πατραϊκής ομάδας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1973-74 εναντίον των Γκράτσερ και Τβέντε.

Μετά την αποχώρησή του από την Παναχαϊκή αγωνίστηκε για μια τριετία στην Αχαϊκή, τότε ομάδα της Β' Εθνικής, όπου και κρέμασε τα παπούτσια του. Σήμερα ασχολείται με ακαδημίες ποδοσφαίρου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]