Αβγό (λικέρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αβγό λικέρ
Μπουκάλι αυγό λικέρ.

Το Αβγό είναι κρεμώδες ηδύποτο με βάση το αβγό, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Έχει απαλή, ήπια γλυκιά γεύση που θυμίζει αμύγδαλο. Στις αγγλόφωνες χώρες περιέχει συνήθως 15% οινόπνευμα, ενώ στην ηπειρωτική Ευρώπη η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα ποικίλει από χώρα σε χώρα μεταξύ 14% και 20%. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται κρόκοι αβγών, αρωματικό αλκοόλ, ζάχαρη ή μέλι, κονιάκ, βανίλια και μερικές φορές σαντιγίγάλα εβαπορέ). Γνωστά εμπορικά προϊόντα αβγού λικέρ είναι το Αdvocaat από την Warners, Bols, Verpoorten, Warninks και De Kuyper.

Μορφή και χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ολλανδία (Advocaat) και στο Τιρόλο (Eierlikör) το προτιμούν πιο παχύρρευστο και περιεκτικό, και τρώγεται συχνά με το κουταλάκι του γλυκού, ενώ μια λιγότερο παχύρρευστη παραλλαγή του ποτού εξάγεται. Το παχύρρευστο αβγό λικέρ χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε διάφορα είδη επιδορπίων καθώς και στο παγωτό ή ως γέμιση σε ζύμες. Πίνεται επίσης ως ορεκτικό (απεριτίφ) ή χωνευτικό. Ο παραδοσιακός τρόπος σερβιρίσματος είναι σε ποτήρι με ευρύ στόμιο και πασπαλισμένο με λίγη σκόνη κακάο από πάνω.

Ο τύπος εξαγωγής προτιμάται ιδιαίτερα για κοκτέιλ και long drinks. Το πιο γνωστό κοκτέιλ που χρησιμοποιεί Αdvocaat είναι η χιονόμπαλα, που αποτελείται από Αdvocaat, λεμονάδα με ανθρακικό και μερικές φορές χυμού από πράσινο λεμόνι, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ένα άλλο ιδιαίτερα δημοφιλές ποτό είναι το Μπομπαρντίνο, που συνήθως πίνεται σε ιταλικά χιονοδρομικά κέντρα και αποτελείται από Αdvocaat, μαύρο καφέ, και ουίσκι.

Η ιστορία του ποτού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αβγό λικέρ προέρχεται από την ολλανδική πρώην αποικία του Σουρινάμ και την πόλη του Ρεσίφε. Επειδή αρχικά χρησιμοποιούσαν το φρούτο αβοκάντο πήρε και το αρχικό του όνομα (άτβοκατ). Με τον επαναπατρισμό τους, οι Ολλανδοί έφεραν την συνταγή στην Ολλανδία, αλλά επειδή τα αβοκάντο δεν ήταν διαθέσιμα, αλλάξαν την συνταγή βάζοντας αβγό που έμοιαζε στη γεύση του αρχικού ποτού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]