Ααρών της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ααρών της Βουλγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος14  Ιουνίου 987
Razmetanitsa
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός ηγέτης
Οικογένεια
ΤέκναΙβάν Βλαντισλάβ της Βουλγαρίας[1]
ΓονείςΝικόλαος[1] και Ripsime
ΑδέλφιαΜωυσής της Βουλγαρίας
Σαμουήλ της Βουλγαρίας
Δαυίδ της Βουλγαρίας
ΟικογένειαΑδελφοί Κομητόπουλοι

Ο Ααρών, βουλγαρ. Арон (10ος αι.) από τη Δυναστεία Κομητόπουλων ήταν Βούλγαρος ευγενής. Όταν οι Ρωμαίοι ανέκτησαν τα ανατολικά μέρη της Βουλγαρίας το 971, ο Ααρών και οι τρεις αδελφοί του, γιοί του κόμη Νικολάου, συνέχισαν την αντίσταση στη δύση. Κλήθηκαν Κομητόπουλοι και κυβέρνησαν τη χώρα μαζί, ως νόμιμοι διάδοχοι του θρόνου, καθώς οι δύο τελευταίοι τσάροι της δυναστείας του Κρούμου, οι αδελφοί Βόρις Β΄ και Ρομάν, ήταν φυλακισμένοι στην Κωνσταντινούπολη. Η αντίσταση του Ααρών ήταν στη Σερδική (νυν Σόφια), που βρίσκεται στην κύρια οδό μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Δυτικής Ευρώπης. Αυτός έπρεπε να υπερασπιστεί την περιοχή από εχθρικές εισβολές και να επιτεθεί στα Ρωμαϊκά εδάφη στη Θράκη.

Ο τσάρος Σαμουήλ, αδελφός του Ααρών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Νικολάου κόμη και της Ριψίμια της Αρμενίας. Αδελφοί του ήταν οι Δαυίδ, Μωυσής και Σαμουήλ.

Στην αρχή της μεγάλης εκστρατείας εναντίον της Ρωμανίας το 976, οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί Δαυίδ και Μωυσής απωλέσθηκαν, αλλά οι Βούλγαροι επέτυχαν μεγάλες επιτυχίες, όπως την επιστροφή της βορειο-ανατολικής Βουλγαρίας. Τότε ο Βασίλειος Β΄ Αυτοκράτορας των Ρωμαίων, που έπρεπε να πολεμήσει με τους Βούλγαρους και την επικίνδυνη εξέγερση υπό τον Βάρδα Σκληρό, στράφηκε στη μυστική διπλωματία.

Η προσοχή του επικεντρώθηκε στον Ααρών, που ήταν πιο επικίνδυνος τότε, λόγω της εγγύτητας της έδρας του με τη Θράκη και εξ αιτίας της φιλοδοξίας του να κυβερνήσει όλη τη Βουλγαρία μόνος του. Αυτό έκανε την ειρήνη επικερδή για τον Ααρών και τον Βασίλειο Β΄. Οι Βούλγαροι ευγενείς ζήτησαν το χέρι της αδελφής του Αυτοκράτορα και ο Βασίλειος Β΄ συμφώνησε· όμως τού έστειλε την κόρη ενός ευγενούς του και τον επίσκοπο της Σεβάστειας. Αν και η εξαπάτηση ανακαλύφθηκε και ο επίσκοπος σκοτώθηκε, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν. Στο τέλος ο Σαμουήλ έμαθε τις μυστικές διαπραγματεύσεις και στις 14 Ιουνίου 976 ο Ααρών, μαζί με όλη την οικογένειά του, εξοντώθηκε στην περιοχή της σημερινής Ντουπνίτσα. Μόνο ο μεγαλύτερος γιος του Ιβάν Βλάντισλαβ γλίτωσε, μετά από παρέμβαση του Γαβριήλ, γιου του Σαμουήλ. Ωστόσο ο Ιβάν Βλαντισλάβ σκότωσε τον (σωτήρα του) Γαβριήλ 39 έτη μετά, για να εκδικηθεί τον θάνατο των αθώων αδελφών του· έπειτα σφετερίστηκε τον θρόνο και έγινε τσάρος της Βουλγαρίας.

Άλλη άποψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με άλλη άποψη, ο Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας είχε αρκετά παιδιά: ένα από αυτά, ο Ιβάν, νυμφεύτηκε με μία Αρμένια στην Καισάρεια και οι Ααρών και Μωυσής είναι παιδιά αυτού του Ιβάν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε τέκνο:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Nicholas Adontz. Samuel l'Armenien, Roi des Bulgares. Bruxelles, Palais des academies, 1938. Published also in: Etudes Armeno-Byzantines. Livraria Bertrand. Lisbonne, 1965, Pp. 347 - 407