Αίσθηση της θερμοκρασίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αίσθηση της θερμοκρασίας ή αισθητή θερμοκρασία εἰναι ένας δείκτης που λαμβάνει υπόψη τη ψυχολογική αίσθηση της ζέστης ή του ψύχους από το ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με κάποιους παράγοντες όπως τη θερμοκρασία, τη σχετική υγρασία και τη ταχύτητα του ανέμου. Υπολογίζεται με τη βοήθεια μαθηματικών εμπειρικών μοντέλων που συγκρίνουν τις αναφερόμενες μετεωρολογικές συνθήκες με τη θερμοκρασία που θα έπρεπε να αισθανθεί το ανθρώπινο σώμα σε συνθήκες κανονικής υγρασίας και ανέμου ηρεμίας.[1] Η έννοια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα έμβια όντα που πρέπει να διατηρήσουν μια βέλτιστη θερμοκρασία σώματος αλλά όχι και στα άψυχα αντικείμενα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον χειμώνα η αίσθηση του κρύου είναι πιο έντονη εξαιτίας της ύπαρξης του ανέμου, σε αντίθεση με τις άλλες εποχές του έτους, όπου η θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος δεν μειώνεται ή δεν αυξάνεται σημαντικά από την ύπαρξη του αέρα. Αυτό οφείλεται βέβαια στον ίδιο τον άνεμο, που σαρώνει το λεπτό στρώμα του θερμού αέρα που σχηματίζεται ως ακτινοβολία ακριβώς πάνω από το δέρμα, στερώντας έτσι το ανθρώπινο σώμα αυτής της μόνωσης, ενώ εξατμίζει την υγρασία του δέρματος ενισχύοντας περαιτέρω τη ψύξη. Η σύνθεση των δύο καταστάσεων, δηλαδή του ψύχους και του αέρα, οδηγεί στην αύξηση του δείκτη ψυχρότητας.[2] Ο δείκτης αυτός αναφέρεται μόνο στο δέρμα, που εκτίθεται στον αέρα, και όχι στις περιοχές του σώματος που καλύπτονται, με ρουχισμό.

Το καλοκαίρι, η υψηλή θερμοκρασία δεν μπορεί να γίνει εύκολα ανεκτή όταν υπάρχει και υψηλή υγρασία της ατμόσφαιρας. Σε υγρές συνθήκες, το σώμα δυσκολεύται να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος αφού έχει άμεση επίδραση στην αποβολή ύδατος από το ανθρώπινο σώμα[2] που συντελείται από την εξάτμιση δια των πνευμόνων και του δέρματος με την εφίδρωση, εκ των οποίων και ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Λόγω της μείωσης της εξάτμισης που συντελείται μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής, η αίσθηση της θερμότητας από τον άνθρωπο γίνεται πιο έντονη, νιώθει ότι το περιβάλλον γύρω του πιο θερμό από ότι πραγματικά είναι και αυξάνει εντέλει τα επίπεδα δυσφορίας.

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χρήση του δείκτη αίσθησης της θερμοκρασίας και των άλλων εμπειρικών δεικτών, όπως του δείκτη ψυχρότητας, του δείκτη υγρασίας (humidex) και δείκτη θερμότητας (heat index), μπορεί να βοηθήσουν στη προστασία των πληθυσμών που κατοικούν σε ψυχρές ή θερμές χώρες. Για παράδειγμα στον Καναδά, όπου ο χειμώνας είναι παγερός, ο δείκτης αίσθησης της θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη της αποφυγής τραυματισμών που προκαλούνται από το ψύχος, όπως τα κρυοπαγήματα και η υποθερμία, ενώ μπορεί να βοηθήσει στην εφαρμογή πολιτικών για τη προστασία των αστέγων και των υπολοίπων ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Σε ζεστές χώρες, όπως στην Ελλάδα όπου τα κύματα καύσωνα το καλοκαίρι είναι συχνά, ο δείκτης μπορεί να βοηθήσει αντίστοιχα στη πρόληψη και στη προστασία του πληθυσμού από την υπερβολική ζέστη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. «Température effective». Eumetcal. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2015. 
  2. 2,0 2,1 (Γαλλικά) «température». Météo-France. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2015. 


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Température ressentie (έκδοση 106746912) της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).