Αέτιος (στρατηγός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αέτιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀέτιος (Αρχαία Ελληνικά)
Θάνατος838
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςστρατηγός

Ο Αέτιος ήταν βυζαντινός πατρίκιος και στρατηγός του 9ου αιώνα, Άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας, ένας από τους 42 Μάρτυρες του Αμορίου. Η μνήμη του εορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία στις 6 Μαρτίου.

Ο Αέτιος επί αυτοκράτορα Θεόφιλου, ήταν στρατηγός του Θέματος Ανατολικών που είχε την έδρα του στο Αμόριο[1]. Το 838 εισέβαλε στο ανατολικό σύνορο ο Άραβας χαλίφης Μουτασίμ ο οποίος μετά από πολλές επιτυχίες κατευθύνθηκε προς το Αμόριο, ο αυτοκράτορας Θεόφιλος έστειλε ένα σώμα στρατού να υπερασπιστεί την πόλη κι έθεσε τον Αέτιο αρχηγό του[1].

Κατά την πολιορκία της πόλης ο Αέτιος βλέποντας ότι η άμυνα της δεν θα αντέξει αποφασίσει να κάνει έξοδο και να σωσει όσους περισσότερους μπορεί, έστειλε αγγελιοφόρο στον αυτοκράτορα ο οποίος συνελήφθη από τους Άραβες και το σχέδιο δε πραγματοποιήθηκε[1]. Έπειτα ο Αέτιος με πρεσβεία στον Μουτασίφ πρότεινε την παράδοση της πόλης και την ασφαλή διαφυγή του βυζαντινού στρατού και των κατοίκων αλλά αρνήθηκε[1].

Η πόλη έπεσε τον ίδιο μήνα, Αύγουστος, και ο Αέτιος πιάστηκε αιχμάλωτος, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε αφού πρώτα αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και να σωθεί.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Η Άλωση του Αμορίου και το μαρτύριο των 42 Μαρτύρων, Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τομέας Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας , 2015