Α.Ο. Αγίας Παρασκευής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΑΟ Αγία Παρασκευή)
Αγία Παρασκευή
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Αγίας Παρασκευής
Σύντομο όνομαΑγία Παρασκευή
ΠροσωνύμιοΣάντα
Ίδρυση1932
ΈδραΑγία Παρασκευή Αττικής, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Γήπεδο Αγίας Παρασκευής
ΠρόεδροςΒαγγέλης Σταθόπουλος
ΠροπονητήςΔημήτρης Κωνσταντόπουλος
ΠρωτάθλημαΓ΄ Εθνική
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Αθλητικός Όμιλος Αγίας Παρασκευής, γνωστός και ως "Σάντα", είναι αθηναϊκός αθλητικός σύλλογος του δήμου Αγίας Παρασκευής. Ιδρύθηκε ανεπίσημα το 1931 και έγινε επίσημο σωματείο το 1932 με την υπ' αριθμόν 997/1932 απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας και διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου και βόλεϊ. Ως επίσημη έδρα έχει το δημοτικό στάδιο Αγίας Παρασκευής, γνωστό και ως γήπεδο Νότου. Έμβλημα της ομάδας είναι ο ήλιος που ανατέλλει και έχει χρώματα άσπρο και μαύρο.

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα της Ε.Π.Σ. Αθηνών. Μάλιστα το 1992 έκανε το νταμπλ. Μαζί με τον ΠΑΟ Ρουφ είναι οι μοναδικοί σύλλογοι με 3 κατακτήσεις. Το 2008 κατέκτησε αήττητη τον τίτλο στη Δ΄ Εθνική και την περίοδο 2008-09 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη Γ' Εθνική κατηγορία. Το ποδοσφαιρικό τμήμα ονομαζόταν "ΠΑΕ Αγίας Παρασκευής" και αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική και τη σεζόν 2009-10.

Ο ερασιτέχνης Α.Ο. Αγίας Παρασκευής διατηρεί όλα τα τμήματα υποδομών του αθλητικού ομίλου (Εφηβικό, Παιδικό, Παμπαιδικό, Juniors, Pro-Juniors και Bambini).

Η λέσχη φιλάθλων έχει την ονομασία "Σάντα Φάνς" και τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτύξει αντιπαλότητα με τους οπαδούς της Νέας Ιωνίας.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009 δημιουργήθηκε και γυναικείο ποδοσφαιρικό τμήμα το οποίο πήρε έγκριση από την ΕΠΟ το 2010. Η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας την περίοδο 2010-2011 με προπονητή τον Γιάννη Γιαννόγλου και κατέκτησε την 2η θέση στο πρωτάθλημα (3ος Όμιλος). Μετά από αγώνα μπαράζ στην Πάτρα όπου κέρδισε την ομάδα της Άρτας με 3-1, κατάφερε την άνοδο στη Β' Εθνική κατηγορία. Την περίοδο 2011-2012 δεν κατάφερε να παραμείνει στη Β´ Εθνική και υποβιβάστηκε. Παρέμεινε μια χρονιά στη Γ´ κατηγορία τερματίζοντας στη δεύτερη θέση και την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2013-2014 μετά από νέο μπαράζ (2-0 την Ολυμπιάδα Υμηττού) κατακτά το πρωτάθλημα και ανεβαίνει στη Β´ Εθνική. Το 2014-2015 καταλαμβάνει την δεύτερη θέση για άλλη μια χρονιά ενώ το 2015-2016 τερματίζει στην τρίτη θέση.Επίσης το 2016-2017 κατακτάει ξανά την 2η θέση στην Β’ Εθνική κατηγορία.Το 2017-2018 η γυναικεία ομάδα κερδίζει αήττητη το πρωτάθλημα Β’Εθνικής Κατηγορίας στο 3ο όμιλο με 13 νίκες και μία ισοπαλία και εξασφαλίζει και την άνοδο στο Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας Γυναικών. Στην πρώτη της συμμετοχή στην Α' Εθνική Γυναικών 2018-2019 μετά από ένα πολύ καλό 'ξεκίνημα' δεν θα καταφέρει τελικά να παραμείνει και το τέλος της περιόδου την βρίσκει στην Β΄ Εθνική. Τον Ιανουάριο του 2019 έχουμε αλλαγή στο προπονητικό τιμόνι και μετά από 10 χρόνια παρουσίας του Γιάννη Γιαννόγλου αναλαμβάνει αρχικά για δύο αγωνιστικές ο Αλέξανδρος Σκίπος ενώ στην συνέχεια την σκυτάλη παίρνει ο Γιάννης Χαραλαμπίδης. Στη Β' Εθνική πλέον την περίοδο 2019-2020 καταφέρνει να κερδίσει το πρωτάθλημα και την άνοδο (εν μέσω covid-19) και να επανέλθει στα σαλόνια της Α' Εθνικής κατηγορίας Γυναικών στην οποία και αγωνίζεται την περίοδο 2020-2021.

Οι αθλήτριες της Αγίας Παρασκευής που έχουν αγωνιστεί σε επίσημα διεθνή παιχνίδια με την Εθνική ομάδα Νεανίδων Κορασίδων είναι οι: Παρμαξή Σοφία, Λόλη Βάσω, Πετράκη Βάσω, Μπριασούλη Ελπίδα, Πρίφτη Λουκία και Βασιλακάκου Αναστασία ενώ η Ελισάβετ Γατή έχει κληθεί και έχει αγωνιστεί σε φιλικούς αγώνες της Εθνικής Κορασίδων.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωτάθλημα Β' Εθνικής Κατηγορίας 2019-2020 και άνοδος στην Α' Εθνική
  • Πρωτάθλημα Β’ Εθνικής Κατηγορίας: 2017-2018 και άνοδος στην Α' Εθνική
  • Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής Κατηγορίας: 2013-2014 και άνοδος στη Β' Εθνική

Βόλεϊ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα βόλεϊ έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΑΟΑΠ. Φέρει το όνομα Α.Ε. Αγίας Παρασκευής και χρώματα κίτρινο και μπλε.[1]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αγια Παρασκευη Volleyball ΑΕ Αγ. Παρασκευής

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλαθοσφαίριση Αγίας ΠαρασκευήςΓ.Σ. Αγίας ΠαρασκευήςΑ.Ε. Αγίας ΠαρασκευήςΑ.Σ. Ολυμπιάδας Αγίας ΠαρασκευήςΚατάλογος ποδοσφαιρικών σωματείων Ε.Π.Σ. Αθηνών

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]