ΑΕΚ Παλαιάς Κοκκινιάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα του συλλόγου.

Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Κοκκινιάς γνωστή και με τη σύντμηση ΑΕΚ Κοκκινιάς είναι αθλητικό σωματείο του Πειραιά, με έδρα τη συνοικία της Παλαιάς Κοκκινιάς. Διατηρεί τμήματα υποδομών ράγκμπι λιγκ και τμήματα τριάθλου και μοντέρνου πεντάθλου. Στο παρελθόν διέθετε και τμήματα ποδοσφαίρου και ράγκμπι λιγκ ανδρών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδρύθηκε σαν ποδοσφαιρικός σύλλογος στην Παλαιά Κοκκινιά το 1977 με την ονομασία ΑΕΚ Παλαιάς Κοκκινιάς και αποτέλεσε σημείο αναφοράς της παλαιότερης ομώνυμης ιστορικής ομάδας ΑΕΚ Πειραιώς, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στο Νέο Φάληρο του Πειραιά. Από την ίδρυση της αγωνιζόταν επίσημα στα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά και τη σεζόν 1990-91 αγωνίστηκε για πρώτη και μοναδική φορά στην κορυφαία κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά. Το 2002 και έπειτα από οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν την ΑΕΚ Παλαιάς Κοκκινιάς στη συγχώνευση και την αναστολή της λειτουργίας της, γεγονός που σηματοδότησε το ουσιαστικό τέλος της ποδοσφαιρικής ιστορίας του σωματείου. Το 2003 η ΑΕΚ Παλαιάς Κοκκινιάς επαναλειτουργεί και συνεχίζει σαν ανεξάρτητο ποδοσφαιρικό σωματείο.

Το 2012 αλλάζει διοίκηση, μετονομάζεται σε ΑΕΚ Κοκκινιάς και δημιουργεί τμήμα ανδρών ράγκμπι λιγκ, με την παρουσία της έκτοτε να συνεχίζεται αμιγώς στο ράγκμπι λιγκ, μία εκ των δύο μορφών του αθλήματος του ράγκμπι. Μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2015-16 συμμετείχε στις επίσημες διοργανώσεις ράγκμπι λιγκ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ, κατέκτησε και τον τίτλο του κυπέλλου 9's τo 2015. Το 2016 το τμήμα ανδρών ράγκμπι λιγκ της ΑΕΚ Κοκκινιάς συγχωνεύτηκε από τον Προμηθέα Νίκαιας/Ρέντη/Κορυδαλλού. Η ΑΕΚ Κοκκινιάς όμως συνέχισε να υφίσταται μέσα από το παιδικό και εφηβικό τμήμα ράγκμπι λιγκ. Από το 2017 λειτουργεί και τμήμα Τριάθλου και Μοντέρνου Πεντάθλου και συμμετέχει σε όλες τις ανάλογες διοργανώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου, αρμόδιας για τα αθλήματα αυτά.

Το 2018 στο Δίαθλο (Τρίαθλο), ο αθλητής της ΑΕΚΚ Παναγιώτης Μπιτάδος, κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία παίδων[1] και το ελληνικό κύπελλο xterra στην κατηγορία Sprint σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.[2] Ακολούθως, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα xterra στη Χαβάη ήταν 2ος στην κατηγορία 15-19 και 38ος στη γενική κατάταξη από 570 αθλητές.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Χρυσαφέλης και Συντζανάκη πρωταθλητές Ελλάδας Διάθλου | ΕΟΜΟΠ». 4 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2022. 
  2. «Κέρδισε τις εντυπώσεις το πρωτάθλημα Τριάθλου Xterra | ΕΟΜΟΠ». 6 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2022. 
  3. «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΙΤΑΔΟ | ΕΟΜΟΠ». 3 Νοεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2022. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]