Ώρος Ταύρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Ώρος (αποσαφήνιση).

Ο Ώρος Ταύρος ήταν βασιλιάς της προδυναστικής περιόδου της Αιγύπτου. Βασίλεψε την περίοδο του πολιτισμού Naqada III.

Η ύπαρξη του είναι αμφιλεγόμενη επειδή υπάρχουν πολύ λίγες αναφορές για αυτών. Το όνομα του αναγράφεται σε μια επιγραφή που ανακάλυψε η αιγυπτιολόγος Günter Dreyer, το όνομα του ηγεμόνα υπήρχε σε ορισμένα τμήματα της κεραμικής και της βάσης στο κολοσσιαίο άγαλμα του θεού Ελάχ , κομάτια που βρίσκονται σε μουσεία του Καΐρου και της Οξφόρδης[1]. Στην νεκρόπολη της Άβυδου δεν έχει βρεθεί το όνομα του ή τάφος του, εκεί βρίσκονται θαμμένοι όλοι οι βασιλείς αυτής της περιόδου[2].

Μια άλλη απόδειξη για την ύπαρξη του Φαραώ ήταν η ανακάλυψη το 2003 στην έρημο δυτικά της Θήβας, επιγραφές, που αναφέρονται στον Φαραώ: είναι η ιστορία μιας επιτυχημένης εκστρατείας του Σκορπιός Α΄ εναντίον του Ώρος Ταύρος που κατέληξε με ήττα του δεύτερου[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Grabados en la estatua de Min
  2. La existencia de este rey la cuestionan, entre otros, B. J. Kemp: The Colossi from the Early Shrine at Coptos in Egypt y Jimenez-Serrano: Los reyes del Predinástico Tardío.
  3. R. Friedman y S. Hendrick (2002) Theban Desert Road Survey in Egypcian Western Desert. Ed. D. Darnell


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Horus Toro της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).