Ώρα στο Ουζμπεκιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ώρα στο Ουζμπεκιστάν είναι 5 ώρες μπροστά από τον UTC, η UTC+05:00. Πλέον δεν χρησιμοποιείται θερινή ώρα, αλλά χρησιμοποιόταν κατά την Σοβιετική περίοδο. 

Πριν από την διάλυση της Σοβιετικής ένωσης υπήρχαν δύο ζώνες ώρας στο Ουζμπεκιστάν. Ακόμη στην σοβιετική περίοδο υπήρχαν σε σχεδόν όλες τις ζώνες χρήση θερινής ώρας. Το δυτικό μέρος χρησιμοποιούσε την ώρα Σαμαρκάνδης 5 ώρες τον χειμώνα και 6 το καλοκαίρι από τον UTC.[1] Το ανατολικό μέρος χρησιμοποιούσε την ώρα Τασκένδης 6 ώρες τον χειμώνα και 7 ώρες μπροστά το καλοκαίρι από τον UTC.[2]Το 1991 τα ρολόγια δεν μετακινήθηκαν μια ώρα μπροστά την άνοιξη για να υπάρχει θερινή ώρα μόνο το καλοκαίρι. Μετά η Τασκένδη και το ανατολικό Ουζμπεκιστάν μετακινήθηκαν μια ώρα πίσω και το αποτέλεσμα ήταν μια ενιαία ζώνη ώρας 5 ώρες μπροστά από τον UTC.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Daylight saving time dates for Uzbekistan – Samarkand between 1990 and 1999». Timeanddate.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2012. 
  2. «Daylight saving time dates for Uzbekistan – Tashkent between 1990 and 1999». Timeanddate.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2012.