Ύψωση της Σημαίας της Νίκης στο Ράιχσταγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λεπτομέρεια της φωτογραφίας

Η Ύψωση της Σημαίας της Νίκης στο Ράιχισταγκ (Ρωσικά: Знамя Победы над Рейхстагом) είναι εμβληματική φωτογραφία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου στις 2 Μαΐου 1945. Η φωτογραφία αναδημοσιεύθηκε χιλιάδες φορές και θεωρήθηκε σε όλο τον κόσμο ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωτογραφίες του πολέμου. Οι ταυτότητες των ανδρών στην εικόνα αμφισβητώνται συχνά, όπως και του φωτογράφου, Γεβγκένι Χαλντέι. Έγινε σύμβολο της σοβιετικής νίκης επί της Ναζιστικής Γερμανίας.

Το Ράιχσταγκ θεωρήθηκε ως σύμβολο και η καρδιά της Γερμανίας. Ήταν αναμφισβήτητα ο πιο συμβολικός στόχος στο Βερολίνο. Στις 2 Μαΐου 1945, ο Χαλντέι ανέβηκε στο Ράιχσταγκ για να τραβήξει τη φωτογραφία. Μαζί του κουβαλούσε μια μεγάλη σημαία, ραμμένη από τρία τραπεζομάντιλα για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, από τον θείο του.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Griffin, Michael (199). "The Great War Photographs: Constructing Myths of History and Photojournalism". In Bonnie Brennen & Hanno Hardt eds., Picturing the Past: Media, History & Photography. (pp. 122–157). Urbana: University of Illinois Press. p. 144. (ISBN 0-252-06769-X).