Όρος Χαμιγκουίταν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Όρος Χαμιγκουίταν είναι ένα βουνό που βρίσκεται στην επαρχία Νταβάο Οριεντάλ στις Φιλιππίνες. Έχει ύψος 1620 μέτρα (5315 πόδια). Το βουνό και η γύρω περιοχή διαθέτουν μια μεγάλη πληθώρα πληθυσμών της άγριας ζωής στην χώρα. Ενδεικτικοί εκπρόσωποι της άγριας ζωής που συναντώνται στην περιοχή είναι οι αετοί των Φιλιππινών και κάποια είδη σαρκοφάγων φυτών, τα οποία είναι ενδημικά στην περιοχή. Το βουνό έχει μια προστατευόμενη δασική έκταση 2000 εκταρίων, η οποία φημίζεται για το πυγμαίο δάσος των αιωνόβιων δέντρων με πολλά από αυτά να είναι υπό απειλή, ενδημικά και σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η ευρύτερη περιοχή του όρους Χαμιγκουίταν, με έκταση 6834 εκτάρια, αναδείχθηκε το 2003 εθνικό πάρκο και καταφύγιο άγριας ζωής. Το 2014 το πάρκο μπήκε στην λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και έγινε το πρώτο μνημείο στο Μιντανάο και το έκτο στις Φιλιππίνες που μπήκε σε αυτήν την λίστα.

Το Όρος Χαμιγκουίταν είναι μέρος του διαδρόμου βιοποικιλότητας στο ανατολικό Μιντανάο. Η διατήρηση αυτής της οροσειράς αποτελεί μια προσπάθεια που έγινε με την συμμετοχή της κυβέρνησης του Νταβάο Οριεντάλ, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, των τοπικών κοινοτήτων και των αυτόχθονων κατοίκων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Όρος Χαμιγκουίταν βρίσκεται στην επαρχία Νταβάο Οριεντάλ, στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού Μιντανάο, στις Φιλιππίνες. Περιλαμβάνει την περιοχή μέσα στα όρια των περιοχών Mati, San Isidro και Governor Generoso.

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φυτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

A tree growing in the dwarf forest of Mount Hamiguitan

Ζώα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 McPherson, S.R. 2009. Pitcher Plants of the Old World. 2 volumes. Redfern Natural History Productions, Poole.
  2. Gronemeyer, T., A. Wistuba, V. Heinrich, S. McPherson, F. Mey & A. Amoroso 2010. Nepenthes hamiguitanensis (Nepenthaceae), a new pitcher plant species from Mindanao Island, Philippines. In: S.R. McPherson Carnivorous Plants and their Habitats. Redfern Natural History Productions Ltd., Poole. pp. 1296–1305.
  3. Gronemeyer, T., W. Suarez, H. Nuytemans, M. Calaramo, A. Wistuba, F.S. Mey & V.B. Amoroso 2016. Two new Nepenthes species from the Philippines and an emended description of Nepenthes ramos. Plants 5(2): 23. doi:10.3390/plants5020023

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Amoroso, V.B. & R.A. Aspiras 2011. Hamiguitan Range: a sanctuary for native flora. Saudi Journal of Biological Sciences 18(1): 7–15. doi:10.1016/j.sjbs.2010.07.003