Όρος Κοσιούσκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Όρος Κοτσιούζκο)

Συντεταγμένες: 36°27′0″S 148°16′0″E / 36.45000°S 148.26667°E / -36.45000; 148.26667

Όρος Κοσιούσκο
Χάρτης
Ύψος2.228 μέτρα[1]
ΟροσειράΧιονισμένα Όρη
ΉπειροςΑυστραλία[1]
ΧώρεςΑυστραλία[1]
Άποψη του Κοσιούσκο από την ανατολική πλευρά

Το Όρος Κοσιούσκο βρισκεται στην οροσειρά των Χιονισμένων Όρεων (Snowy Mountains) της Νέας Νότιας Ουαλίας, εντός του εθνικού πάρκου του Κοσιούσκο και είναι το υψηλότερο βουνό της Αυστραλίας με υψόμετρο 2.228 μέτρα. Την ονομασία του την πήρε από τον πρώτο άνθρωπο που αναρριχήθηκε στην κορυφή του, τον Βρετανο-Πολωνό εξερευνητή Σερ Πάβελ Έντμουντ Στσελέτσκι το 1840, ο οποίος το ονόμασε έτσι, προς τιμήν του συμπατριώτη του και εθνικού ήρωα της Πολωνίας, στρατηγού Ταντέους Κοσιούσκο.

Όπως και στις περισσότερες κορυφές βουνών στην Αυστραλία, η ανάβαση στο Κοσιούσκο δεν είναι δύσκολη. Μάλιστα έως το 1976 υπήρχε δρόμος που επέτρεπε στα αυτοκίνητα την πρόσβαση πολύ κοντά στην κορυφή, αλλά έκλεισε για το κοινό λόγω ανησυχιών για την επιδείνωση της κατάστασης του περιβάλλοντος της περιοχής εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα.Παρόμοια απαγόρευση ισχύει και για τους ποδηλάτες οι οποίοι υποχρεώνονται και αυτοί από ένα σημείο και μετά να συνεχίσουν πεζοί την πορεία τους προς την κορυφή του όρους.Υπολογίζεται ότι πάνω από 100.000 τουρίστες επισκέπτονται το βουνό κάθε καλοκαίρι.

Το βουνό όπως φαίνεται από τον νότο

Πιστεύεται ότι οι ιθαγενείς Αβορίγινες είχαν εξερευνήσει και αναρριχηθεί στο βουνό πολύ πριν από τους Ευρωπαίους αποίκους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]