Όριο επιτρεπτής έκθεσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το όριο επιτρεπτής έκθεσης (permissible exposure limit) (PEL ή OSHA PEL) είναι ένα νόμιμο όριο έκθεσης ενός εργαζομένου σε μια χημική ουσία ή φυσικό παράγοντα όπως ο δυνατός θόρυβος στις ΗΠΑ. Τα όρια επιτρεπτής έκθεσης καθορίζονται από την Υπηρεσία Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ (OSHA). Τα περισσότερα από τα όρια επιτρεπτής έκθεσης της OSHA εκδόθηκαν λίγο μετά την αποδοχή της πράξης Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (OSH), το 1970.[1]

Για χημικές ουσίες, ο κανονισμός των χημικών ουσιών (chemical regulation) εκφράζεται συνήθως σε μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ή μερικές φορές σε χιλιοστογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (mg/m3). Οι μονάδες μέτρησης για φυσικούς παράγοντες όπως ο θόρυβος είναι ειδικοί για τον κάθε παράγοντα.

Ένα PEL δίνεται συνήθως ως ένας χρονοσταθμισμένος μέσος όρος (time-weighted average) (TWA), αν και κάποια είναι όρια βραχυπρόθεσμης έκθεσης (short-term exposure limits) (STEL) ή όρια οροφής (ceiling limits). Ένα TWA είναι η μέση έκθεση (average exposure) για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως τουλάχιστον οκτώ ωρών. Αυτό σημαίνει ότι, για περιορισμένες περιόδους, ένας εργαζόμενος μπορεί να εκτεθεί σε αυξημένες συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από την PEL, εφόσον δεν υπερβαίνουν την TWA και οποιοδήποτε εφαρμοζόμενο όριο υπέρβασης δεν ξεπερνιέται. Ένα όριο υπέρβασης σημαίνει, συνήθως, ότι "...τα επίπεδα έκθεσης του εργαζομένου μπορεί να υπερβούν 3 φορές την PEL-TWA για όχι περισσότερο από συνολικά 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπερβούν 5 φορές PEL-TWA, με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν τη συνολική PEL-TWA." [2]

Ένα όριο βραχυχρόνιας έκθεσης είναι αυτό που αναφέρεται στη μέση έκθεση για 15-30 λεπτά μέγιστης έκθεσης κατά τη διάρκεια μιας βάρδιας εργασίας. Ένα όριο οροφής είναι αυτό που δεν μπορεί να ξεπεραστεί για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα και εφαρμόζεται σε ερεθιστικά και άλλα υλικά που έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «OSHA Annotated PELs». www.osha.gov. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2015. 
  2. «437-002-0382 Oregon Rules for Air Contaminants» (PDF). Oregon Occupational Safety and Health Division. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]