Όρη του Φορέζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όρη του Φορέζ
Τα όρη του Φορέζ στο Μασίφ Σαντράλ
Χάρτης
Ύψος1.634 μέτρα
ΟροσειράΜασίφ Σαντράλ
ΗλικίαΠαλαιοζωικός αιώνας
ΉπειροςΕυρώπη
ΧώρεςΛουάρ, Ωτ-Λουάρ και Πουί-ντε-Ντομ, στην περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ, Γαλλία
Συντεταγμένες45°44′30″N 4°13′36″E / 45.741667°N 4.226667°E / 45.741667; 4.226667°,°

Τα όρη του Φορέζ (γαλλικά: Les monts du Forez) είναι μια οροσειρά στα ανατολικά του Κεντρικού Ορεινού Όγκου (Μασίφ Σαντράλ) που χωρίζει την κοιλάδα του ποταμού Ντορ από την πεδιάδα του Φορέζ. Η υψηλότερη κορυφή είναι στο Πιερ-συρ-Ωτ στα 1.634 μέτρα.

Γεωγραφική θέση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όρη του Φορέζ βρίσκονται στους νομούς Λουάρ, Ωτ-Λουάρ και Πουί-ντε-Ντομ, βορειοδυτικά της πόλης Σαιντ-Ετιέν και νοτιοανατολικά του Τιέρ. Κυριαρχεί στην πεδιάδα του Φορέζ, που βρίσκεται στα ανατολικά και στην κοιλάδα του ποταμού Ντορ, στα δυτικά.

Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φουρμ του Μονμπριζόν
Μαχαίρια του Φορέζ

Γεωργία και τοπική οικονομία

Η κτηνοτροφική δραστηριότητα είναι σχεδόν αποκλειστικά προσανατολισμένη στην εκτροφή βοοειδών. Η παραγωγή αφορά το κρέας και το γάλα. Από το γάλα που παράγεται από βοσκότοπους παράγεται το φούρμ του Μονμπριζόν και το φουρμ της Αμπέρ, είδη τυριών Ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

Στην ανατολική πλευρά, κοντά στην πεδιάδα του Φορέζ, βρίσκεται μικρή περιοχή με αμπελώνες 200 εκταρίων όπου παράγεται το κρασί Κοτ-ντυ-Φορέζ, επίσης Ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

Η δασοκομική δραστηριότητα είναι επίσης πολύ σημαντική, με την εκμετάλλευση των κωνοφόρων δασών.

Μαχαιροπίρουνα

Τα μαχαιροπίρουνα είναι μια μεγάλη παραδοσιακή δραστηριότητα στα βορειοδυτικά της οροσειράς Φορέζ. Έτσι, η κοινότητα Τιέρ είναι η γαλλική πρωτεύουσα των μαχαιροπίρουνων και η περιοχή της, η οποία περιλαμβάνει την κοιλάδα του ποταμού Ντυρόλ [1]και βρίσκεται στην καρδιά της Ωβέρνης, εκπέμπει έξι αιώνες τεχνογνωσίας κατασκευής μαχαιροπίρουνων από γενιά σε γενιά.

Προστασία του περιβάλλοντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δυτική πλευρά της οροσειράς του Φορέζ, στον νομό Πουί-ντε-Ντομ, αποτελεί μέρος του Περιφερειακού φυσικού πάρκου Λιβραντουά-Φορέζ. Τον Ιούλιο 2011, κατά την αναθεώρηση του καταστατικού, πέντε δήμοι του Λίγηρα προσχώρησαν επίσης στο πάρκο.[2]

Κοντά στην κορυφή του Πιερ-συρ-Ωτ, ο Περιφερειακός προστατευόμενος φυσικός βιοτόπος Ζασερί Κολέν προστατεύει τα υψηλότερα σημεία της περιοχής.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χιονοδρομικό κέντρο Σαλμαζέλ
Το κάστρο του Σαλμαζέλ

Στα όρη του Φορέζ υπάρχουν αρκετά χιονοδρομικά κέντρα, μερικά από τα οποία είναι:

  • το Σαλμαζέλ, στην ανατολική πλαγιά του Πιερ-συρ-Ωτ. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε ύψος μεταξύ 1.100 και 1.600 μέτρων και προσφέρει 16 πίστες σκι
  • το Πραμπουρέ, μικρός σταθμός χειμερινών σπορ, περίπου στα 1.300 μέτρα ύψους, με 7 πίστες σκι
  • η βόρεια περιοχή των Κρετ ντυ Φορέζ, στα 1.300 μέτρα επίσης, με 200 χιλιόμετρα πίστες σκι
  • το Κολ ντε λα Λοζ, κοντά στο Σαλμαζέλ, με 45 χιλιόμετρα πίστες σκι.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλά κάστρα, όπως:

  • το κάστρο του Σαλμαζέλ, μεσαιωνικής εμφάνισης, έχει διατηρήσει στοιχεία του φρουρίου του 1231, έτους κατασκευής του, αλλά με όλες τις διαδοχικές τροποποιήσεις και προσθήκες που επέφερε η διάρκεια των αιώνων. Έχει επίσης αναγεννησιακά στοιχεία: πρόσοψη, εσωτερική αυλή, γκαλερί και παρεκκλήσι.
  • το κάστρο Κουζάν, ένα μεσαιωνικό φρούριο χτισμένο πάνω σε μία βραχώδη προεξοχή στην κοινότητα Σαιλ-σου-Κουζάν. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα από τους πρώτους άρχοντες του Κουζάν και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αμυντικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του Μεσαίωνα. Προσφέρει πανοραμική θέα σε ένα μεγάλο μέρος της πεδιάδας του Φορέζ, στην κοιλάδα του Λινιόν, στα όρη του Φορέζ και στα όρη του Λιονναί.
  • το κάστρο Πιρού. Πρόκειται για μεσαιωνικό αρχοντικό που βρίσκεται στη μεσαιωνική πόλη Τιέρ. Χτίστηκε το 1410 από τον Λουδοβίκο Β΄ του Μπουρμπόν, δούκα του Μπουρμπόν, ως κατοικία για τους κυβερνήτες του, τώρα στεγάζει το τουριστικό γραφείο της κοινότητας Τιέρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]