Όλγα Χοχλόβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όλγα Χοχλόβα
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ольга Степановна Хохлова (Ρωσικά)
Γέννηση17  Ιουνίου 1891[1][2][3]
Νίζιν
Θάνατος11  Φεβρουαρίου 1955[4][2][3]
Κάννες
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςCannes (Grand Jas) Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Γαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡωσικά
Γαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχορεύτρια μπαλέτου
χορογράφος
ζωγράφος
μοντέλο[5]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠάμπλο Πικάσο (1918–1955)
ΤέκναΠάουλο Ρουίθ Πικάσο
ΣυγγενείςMarina Picasso (εγγονή) και Pablito Picasso (εγγονός)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Όλγα ΠικάσοΌλγα Στεπάνοβνα Χοχλόβα, ρωσικά: Ольга Степановна Хохлова‎‎, ουκρανικά: Ольга Степанівна Хохлова‎‎; 17 Ιουνίου 1891 – 11 Φεβρουαρίου 1955) ήταν Ρωσίδα χορεύτρια μπαλέτου. Ήταν επίσης η πρώτη σύζυγος του Πάμπλο Πικάσο, μια από τις πρώτες καλλιτεχνικές μούσες του και μητέρα του γιου του, Πάουλο.

Η Όλγα Χοχλόβα στο στούντιο Montrouge του Πικάσο, άνοιξη 1918
Οικογενειακός τάφος του Πικάσο

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χοχλόβα γεννήθηκε στην πόλη Νίζιν, στο Κυβερνείο Τσέρνιγκοφ, (Ουκρανία, τότε που βρισκόταν στη Ρωσική Αυτοκρατορία). Ο πατέρας της Στεπάν Χοχλόφ ήταν συνταγματάρχης του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού. Η μητέρα της Λυδία Ζιντσένκο ήταν ουκρανικής καταγωγής. Η οικογένεια Χοχλόφ είχε τρεις γιους και δύο κόρες. Η Όλγα ήθελε να γίνει μπαλαρίνα από τη στιγμή που επισκέφτηκε τη Γαλλία και είδε τη Μαντάμ Σροεσόν να παίζει. Σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη σε ιδιωτική σχολή μπαλέτου και το 1915 έγινε μέλος των Ρωσικών μπαλέτων του Σεργκέι Ντιαγκίλεφ.

Στις 18 Μαΐου 1917, η Χοχλόβα χόρεψε στο Parade (Παρέλαση) - ένα μπαλέτο των Σεργκέι Ντιαγκίλεφ, Ερίκ Σατί και Ζαν Κοκτώ - τη βραδιά των εγκαινίων στο Théâtre du Châtelet. Ο Πάμπλο Πικάσο είχε σχεδιάσει τα κοστούμια και το σκηνικό για το μπαλέτο.[6]

Πικάσο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού συνάντησε τον Πικάσο, η Χοχλόβα άφησε την ομάδα, η οποία περιόδευσε στη Νότια Αμερική, και έμεινε στη Βαρκελώνη μαζί του. Την σύστησε στην οικογένειά του. Στην αρχή, η μητέρα του ανησύχησε με την ιδέα ότι ο γιος της έπρεπε να παντρευτεί μία αλλοδαπή, κι έτσι της έδωσε έναν πίνακα της Χοχλόβα ως Ισπανίδας ( Όλγα Χοχλόβα στη Μαντίλλα). Αργότερα, η Χοχλόβα επέστρεψε με τον Πικάσο στο Παρίσι, όπου άρχισαν να ζουν μαζί στην Rue La Boétie.

Γάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χοχλόβα παντρεύτηκε τον Πικάσο στις 12 Ιουλίου 1918, στον Ρωσικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στη Rue Daru στο Παρίσι. Ο Ζαν Κοκτώ και ο Μαξ Ζακόμπ ήταν μάρτυρες του γάμου. Ήταν μια από τις πρώτες καλλιτεχνικές μούσες του Πικάσο. [7]Ο Πικάσο ζωγράφισε αρκετά πορτρέτα της Όλγας με ρεαλιστικό τρόπο.[8]

Τον Ιούλιο του 1919, ο Πάμπλο και η Χοχλόβα πήγαν στο Λονδίνο για την παράσταση Le Tricorne, για την οποία ο Πικάσο είχε σχεδιάσει κοστούμια και σκηνικά, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Ντιαγκίλεφ. Η παράσταση του μπαλέτου παίχτηκε επίσης στην Αλάμπρα, στην Ισπανία, και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Όπερα του Παρισιού το 1919.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 4 Φεβρουαρίου 1921, η Χοχλόβα γέννησε ένα αγόρι, που ονομάστηκε Πάουλο.[8] Από τότε, η σχέση της Χοχλόβα και του Πικάσο επιδεινώθηκε. Το 1927, ο Πικάσο ξεκίνησε μια σχέση με μια 17χρονη Γαλλίδα, τη Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ. Το 1935, η Χοχλόβα έμαθε για την σχέση από μια φίλη της, η οποία την ενημέρωσε επίσης ότι η Γουόλτερ ήταν έγκυος. Αμέσως, η Χοχλόβα πήρε τον Πάουλο, μετακόμισε στη Νότια Γαλλία και υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Ο χωρισμός επηρέασε τον ψυχισμό της. Για πολύ καιρό έγραφε μακροσκελή γράμματα εκφράζοντας το θυμό της. Κάποια στιγμή έπαθε εγκεφαλικό και έμεινε παράλυτη και δεν μπορούσε να περπατήσει.[8] Ο Πικάσο αρνήθηκε να μοιράσει την περιουσία του ομοιόμορφα μαζί της, όπως απαιτούσε ο γαλλικός νόμος, έτσι η Χοχλόβα έμεινε νόμιμα παντρεμένη μαζί του μέχρι το θάνατό της από καρκίνο στις Κάννες της Γαλλίας το 1955.

Απόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάουλο, ο οποίος πέθανε στις 5 Ιουνίου 1975, ήταν παντρεμένος με την Εμιλιέν Λοτ. Χώρισαν το 1953. [9] Είχαν δύο παιδιά: τον Παμπλίτο (γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1949 – αυτοκτόνησε στις 2 Ιουλίου 1973) και τη Μαρίνα (γεννημένη στις 14 Νοεμβρίου 1950). Αργότερα στη ζωή του, ο Πάουλο παντρεύτηκε την Κριστιάνε Παουπλίν. Το μοναχοπαίδι του ζευγαριού, Μπερνάρ Ρουίζ-Πικάσο, [10] συνίδρυσε το Μουσείο Πικάσο στη Μάλαγα μαζί με τη μητέρα του.

Το 1990, η Μαρίνα Πικάσο ίδρυσε ένα ορφανοτροφείο στο Thu Duc του Βιετνάμ, όπου υπήρχε μία πρώην στρατιωτική βάση. Ονομάστηκε «Το Χωριό της Νεολαίας», χρηματοδοτήθηκε από την κληρονομιά της Μαρίνας από τον παππού της, Πάμπλο Πικάσο. Το ίδρυμα Μαρίνα έχει επίσης οργανώσει το σκάψιμο πηγαδιών στην ενδοχώρα του Βιετνάμ, στέλνει τακτικές αποστολές γάλακτος σε ορφανοτροφεία και νοσοκομεία και χορηγεί γεωργικές επιδοτήσεις και υποτροφίες.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 28  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb14842986f. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 17797006. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. books.google.fr/books?id=zsHayTqUCTsC&pg=PA148&dq=%22Olga+Khokhlova%22&hl=fr&sa=X&ei=jlN5T8_WOYOw0QXu1K2xDQ&ved=0CDcQ6AEwAA#v=onepage&q=%22Olga%20Khokhlova%22&f=false.
  5. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  6. Επτακοίλη, Τασούλα. «Η άγνωστη Ολγα του Πικάσο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2022. 
  7. Furness, Hannah (31 January 2016). «Picasso's muses: artist's own collection starring six women he loved on sale for the first time». Daily Telegraph. https://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/12132545/Picassos-muses-artists-own-collection-starring-six-women-he-loved-on-sale-for-the-first-time.html. 
  8. 8,0 8,1 8,2 «Ольга Хохлова фото | Пабло Пикассо». Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2022. 
  9. Blanc, Jean-Daniel. «Family tree of "Paul" Joseph RUIZ PICASSO». Geneanet (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  10. Blanc, Jean-Daniel. «Family tree of Bernard RUIZ PICASSO». Geneanet (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]