Όδων του Βερμαντουά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όδων του Βερμαντουά
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1059 (περίπου)
Οικογένεια
Γονείς Ερβέρτος Δ΄ του Βερμαντουά και Αδελαΐδα του Βαλουά
Αδέλφια Αδελαΐδα, κόμισσα του Βερμαντουά

Ο Όδων/Εύδης ο παράφρων, γαλλ. Odo/Eudes le fou (απεβ. μετά το 1085) από τον Οίκο των Καρολιδών ήταν κόμης του Βερμαντουά (1080-1085) και μετά κύριος του Σαιν-Σιμόν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γιος του Ερβέρτου Δ΄ κόμη του Βερμαντουά και της Αδελαΐδας, κόρης και κληρονόμου του Ραλφ Γ΄ κόμη του Βαλουά.

Το 1080 διαδέχθηκε στο Βερμαντουά τον πατέρα του και στο Βαλουά τη μητέρα του, αν και ο πατέρας του τον είχε αποκληρώσει. Ήταν μάλλον διανοητικά ασταθής. Το 1085 το συμβούλιο των βαρόνων του πήρε την εξουσία και την έδωσε στην αδελφή του Αδελαΐδα, σύζυγο του Ούγου των Καπετιδών, γιο του Ερρίκου Α΄ της Γαλλίας. Ως αντιστάθμισμα του έδωσαν το Σαιν-Σιμόν, ένεκα του γάμου του με την Χέντβιχ. Δεν έχουμε πληροφορίες γι' αυτόν μετά.

Τον 17ο αι. ο Κλωντ ντε Ρουβρουά, ευνοούμενος του Λουδοβίκου ΙΓ΄ της Γαλλίας, παρουσίασε μία πλαστή γενεαλογία, που τον εμφάνιζε ως απόγονο του Όδωνος. Έτσι έγινε κυβερνήτης του Σαιν Σιμόν και το πρόσθεσε στο επώνυμό του: Κλωντ ντε Ρουβρουά, δούκας του Σαιν-Σιμόν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Χέντβιχ, κόρη του ιππότη Βιρομάνντενσις.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Odo I, Count of Vermandois της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).