Ίσα Γκαμπιμπιέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίσα Γκαμπιμπιέλι
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
İsa Əkbər oğlu Həbibbəyli (Αζερμπαϊτζανικά)
Γέννηση
ΣπουδέςNakhchivan State University
Τέκναd:Q20565379
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςΑζερική λογοτεχνία, literary studies και φιλολογία
Αξίωμαμέλος της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν και Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν (25  Οκτωβρίου 2022)
Ιδιότηταακαδημαϊκός και πολιτικός
Ακαδημαϊκός τίτλοςDoctor of Sciences in Philology

Ο Ίσα Γκαμπιμπιέλι (αζερικά: İsa Əkbər oğlu Həbibbəyli‎‎; 16 Οκτωβρίου 1949 στο Ντανζίκ του Ναχιτσεβάν) είναι ακαδημαϊκός λογοτέχνης και πολιτικός από το Αζερμπαϊτζάν, μέλος της Εθνικής Συνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν και πρόεδρος της Επιτροπής Επιστήμης και Παιδείας. Επίσης ήταν μέλος του τοπικού κοινοβουλίου της αυτόνομης, εντός του Αζερμπαϊτζάν, Δημοκρατίας του Ναχιτσεβάν. Από τον Απρίλιο του 2013 είναι πλήρες μέλος και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας Νιζαμί και μέλος του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας Ατατούρκ, μέλος της Ένωσης Συγγραφέων του Αζερμπαϊτζάν και της Ένωσης Δημοσιογράφων του Αζερμπαϊτζάν.

Από το 1996 έως το 2013 ήταν πρύτανης του κρατικού πανεπιστημίου του Ναχιτσεβάν. Από το 2013 είναι μέλος του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν. Ήταν μέλος των διακοινοβουλευτικών ομάδων για τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Βέλγιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Πακιστάν, την Ιαπωνία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ίσα Γκαμπιμπιέλι γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1949 στο χωριό Ντανζίκ της επαρχίας Σαρούρ στην Αυτόνομη Δημοκρατία Ναχιτσεβάν. Αποφοίτησε από τη Σχολή Φιλολογίας του κρατικού πανεπιστημίου Ναχιτσεβάν (με τιμητικές διακρίσεις) (1967-1971) και αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Λογοτεχνίας. Διδάκτωρ Φιλολογίας, Καθηγητής. Αντισυμβαλλόμενο μέλος του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Γλώσσας και Ιστορίας του Ατατούρκ. Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων του Αζερμπαϊτζάν και της Ένωσης Δημοσιογράφων του Αζερμπαϊτζάν. Τιμημένος επιστήμονας του Αζερμπαϊτζάν. Από το 1971, εργάστηκε ως δάσκαλος σε αγροτικό γυμνάσιο στην περιοχή Sharur. Από το 1975 - καθηγητής, αναπληρωτής καθηγητής και αντιπρύτανης του κρατικού πανεπιστημίου Ναχιτσεβάν. Από το 1996 έως το 2013, πρύτανης του κρατικού πανεπιστημίου Ναχιτσεβάν.

Από τον Απρίλιο του 2013, η Ίσα Γκαμπιμπιέλι είναι Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν και Διευθυντής του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας Νιζαμι.

Μέλος του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν. Διετέλεσε βουλευτής της Αυτόνομης Δημοκρατίας Ναχιτσεβάν της πρώτης και της δεύτερης σύγκλησης.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της τρίτης συνέλευσης του Εθνικής Συνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (2005-2010). Ήταν μέλος της επιτροπής της Εθνικής Συνέλευσης για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση [1]. Επί του παρόντος, είναι αναπληρωτής της IV σύσκεψης του Εθνικής Συνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Συνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν για την επιστήμη και την εκπαίδευση. Ήταν μέλος των διακοινοβουλευτικών ομάδων Αζερμπαϊτζάν-Βέλγιο, Αζερμπαϊτζάν - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αζερμπαϊτζάν - Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν - Ιαπωνία.

Από το 1996, μέλος του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν. Έχει 3 παιδιά.

Βασικοί δείκτες απόδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό ίδρυμα του Ινστιτούτου Λογοτεχνίας. Νιζάμι με ειδίκευση στη Θεωρία της Λογοτεχνίας (1974-1978). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής είναι "Ρομαντικοί στίχοι του Αζερμπαϊτζάν στις αρχές του 20ού αιώνα" (1980). Υπάρχει διδακτορικό πρόγραμμα στο "Ιστορία της Αζερμπαϊτζάν Λογοτεχνίας", το θέμα μιας διδακτορικής διατριβής "Τζαλίλ Μαμμαδγκουζαδε: περιβάλλον και σύγχρονοι"?
  • Από το 2001, ένα αντίστοιχο μέλος του Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν (ειδικότητα: βιβλιογραφία του Αζερμπαϊτζάν), και από το 2003, πλήρες μέλος του Εθνική Ακαδημία Επιστημών του Αζερμπαϊτζάν (ειδικότητα: λογοτεχνική κριτική).
  • Το 2006 συμμετείχε ενεργά στη Διεθνή Ακαδημία Πληροφορικής του ΟΗΕ, το 2010 εξελέγη ακαδημαϊκός του Αμερικανικού Βιογραφικού Ινστιτούτου.
  • Συγγραφέας 12 μονογραφιών, 1 εγχειρίδιο για το γυμνάσιο, 2 εγχειρίδια, 28 φυλλάδια.
  • Τα έργα του έχουν επίσης δημοσιευθεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Τουρκικά, Αραβικά, Περσικά, Ουρντού, Βουλγαρικά, Ουγγρικά, Λιθουανικά και άλλες γλώσσες.
  • Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Γκαμπιμπιέλι σχετίζονται με την ιστορία της βιβλιογραφίας του Αζερμπαϊτζάν. Πραγματοποίησε μια σειρά ξένων ταξιδιών στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Ουκρανία, το Πακιστάν, την Ουγγαρία και ορισμένες άλλες χώρες. Έκανε παρουσιάσεις σε συνέδρια, διεθνή συμπόσια και συνέδρια
  • Συγγραφέας 89 βιβλίων, 1428 άρθρα και 212 άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο εξωτερικό.

Επιστημονικά επιτεύγματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μελετώντας τα στάδια και τα προβλήματα της βιβλιογραφίας του Αζερμπαϊτζάν του 19ου και 20ου αιώνα, ο Τζαλίλ Μαμμαδγκουζαδε, ο Μωάμεθ Ετικέτες Σιδγκι, ο Εϊναλί Μπέη Σουλτανοβ, η κληρονομιά του Μωάμεθ Αγά Shakhtakhtinsky.
  • Η μελέτη των θεωρητικών προβλημάτων και της ρομαντικής ποίησης. Η έννοια της ανάπτυξης της λογοτεχνίας του Αζερμπαϊτζάν. Θεωρητικές μελέτες της σάτιρας. Πραγματικά προβλήματα της θεωρίας της λογοτεχνίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Personnel elected to Azerbaijani parliamentary committees // Science and education committee». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2019.