Ίντιρα Ντέβι Τσαουντουράνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίντιρα Ντέβι Τσαουντουράνι
Ο Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και η Ίντιρα Ντέβι στο Βαλμίκι-Πρατίμπα το 1881.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ইন্দিরা দেবী চৌধুরাণী (Βεγγαλικά)
Προφορά
Γέννηση29  Δεκεμβρίου 1873[1]
Μουμπάι
Θάνατος12  Αυγούστου 1960[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒρετανικές Ινδίες (έως 1947)
Ινδία (από 1950)
Dominion of India (1947–1950)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαμπενγκάλι γλώσσα
Ομιλούμενες γλώσσεςμπενγκάλι γλώσσα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Καλκούτας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
μεταφράστρια
επιμελήτρια
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Βισνα Μπαράτι
Οικογένεια
ΣύζυγοςPramatha Chaudhuri
ΓονείςSatyendranath Tagore και Jnanadanandini Devi
ΑδέλφιαSurendranath Tagore
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςRabindra Puraskar (1959)
Deshikottam (1957)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ίντιρα Ντέβι Τσαουντουράνι (29 Δεκεμβρίου 187312 Αυγούστου 1960) ήταν Ινδή συγγραφέας, μουσικός και πρόσωπο της βεγγαλικής λογοτεχνίας. Γεννημένη στην οικογένεια Ταγκόρ, η Ίντιρα ήταν το μικρότερο παιδί του Σατιεντρανάθ Ταγκόρ και της Τζνανανταναντίνι Ντέβι και η μικρότερη αδελφή του Σουρεντρανάθ Ταγκόρ. Είναι γνωστός για την δουλειά της στη σημείωση της μουσικής για πολλά τραγούδια από τον θείο της Ραμπιντρανάθ, με τον οποίο είχαν πολύ στενή θέση. Η Ίντιρα Ντέβι Τσαουντουράνι πέθανε το 1960.[3]

Η Ίντιρα Ντέβι γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1873 στους Σατιεντρανάθ Ταγκόρ και Τζνανανταναντίνι Ντέβι το 1873, στο Μπιτζαπούρ. Πέρασε την παιδική ηλικία της στην Αγγλία, στο Μπράιτον, όπου η οικογένειά κατείχε τις Medina Villas. Εκείνη τη στιγμή αυτή και ο αδελφός της Σουρεντρανάθ ήρθαν πολύ κοντά στον θείο τους Ραμπιντρανάθ, ο οποίος τους έφτασε ένα χρόνο αργότερα. Ο αδελφός και η αδελφή λέγεται ότι ήταν οι αγαπημένοι μεταξύ των ανιψιών και των ανιψιών του ποιητή και οι επιστολές του συγγραφέα στην Ίντιρα δημοσιεύθηκαν αργότερα ως Τσχιναπάτρα. Η αρχική της μόρφωση ήταν στην Ινδία, στον Οίκο Όκλαντ στη Σίμλα και στη μονή Λορέτο στην Καλκούτα. Το 1892, η Ίντιρα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Καλκούτας με αριστεία πρώτης τάξης στα γαλλικά. Ο Ίντιρα μετέφρασε στα βεγγαλικά τα έργα του Τζον Ράσκιν, καθώς και γαλλική λογοτεχνία και μετέφρασε δημοσιευμένες μεταφράσεις των έργων του Ραμπιντρανάθ στα αγγλικά. Η Ίντιρα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής των γυναικείων θεμάτων και συνέγραψε μια σειρά εργασιών σχετικά με τη θέση των γυναικών στην Ινδία.

Η Ίντιρα είχε πρώιμο ενδιαφέρον για τη μουσική, την απόκτηση επάρκειας στο πιάνο, το βιολί και το σιτάρ και την εκπαίδευση τόσο στην ινδική κλασσική μουσική, όσο και στη δυτική κλασική μουσική, λαμβάνοντας αργότερα ένα πτυχίο από το Κολλέγιο Μουσικής του Τρίνιτι. Είναι γνωστό ότι έχει σημειώσει τη μουσική για σχεδόν διακόσια τραγούδια του Ταγκόρ. Ήταν συνθέτης του Μπραχμοσανγκίτ, και επίσης συγγραφέας σειράς άρθρων για τη μουσική. Σε μεταγενέστερη ζωή, η Ίντιρα Ντέβι συνέβαλε στην ίδρυση του Σανγκίτ Μπαβάν στο Πανεπιστήμιο Βίσβα-Μπαράτικαι υπηρέτησε ως καγκελάριος του Πανεπιστημίου για μια σύντομη χρονική περίοδο.

Η Ίντιρα έλαβε το χρυσό μετάλλιο Μπουβανμοχίνι από το Πανεπιστήμιο της Καλκούτας το 1944, και έλαβε το Ντεσικοττάμ από το Πανεπιστήμιο Βίσβα Μπαράτι το 1957. Ήταν ο πρώτος που βραβεύτηκε το Βραβείο Ραμπίντρα, κερδίζοντάς το 1959. Παντρεύτηκε τον Πραμάθα Τσαουντχουρί το 1899.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Radhakrishnan, S (1992), Rabindranath Tagore: A Centenary, Volumes 1861-1961, Sahitya Akademi, ISBN 8172013329 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]