Ίντγουλφ Β΄ της Νορθουμβρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίντγουλφ Β΄ της Νορθουμβρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας[1]
Θάνατος913
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΊλντριντ Α΄ του Μπάμπουργκ
Uhtred (?)[2]
ΓονείςΕγβέρτος Β΄ της Νορθουμβρίας[2][3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Νορθουμβρίας (890–913)

Ο Ίντγουλφ Β΄ της Νορθουμβρίας (Eadulf, πέθανε το 913) ήταν βασιλιάς της Νορθουμβρίας στις αρχές του 10ου αιώνα. Το γενεαλογικό δέντρο του Γουάλδοφ, κόμη των Νορθουμβρίων αναφέρει ότι ο Ίντγουλφ Β΄ ήταν γιος του Έθελθριθ της κόρης του Αέλα της Νορθουμβρίας αν και οι αναφορές δεν βασίζονται στην εποχή του.[4] Η ιστορία της Νορθουμβρίας τον 9ο και τον 10ο αιώνα είναι πολύ λίγη σε ιστορικές καταγραφές, οι Αγγλικές καταγραφές ξεκινούν από τον 12ο αιώνα, μόνο μερικά σύγχρονα με εκείνη την εποχή Ιρλανδικά χρονικά υπάρχουν για την Νορθουμβρία. Το νομισματικό σύστημα του βασιλείου συνεχίστηκε κανονικά την περίοδο της βασιλείας του Ίντγουλφ Β΄ με έδρα την Γιορκ αλλά περίπου την εποχή της βασιλείας του συγκεκριμένα την περίοδο 905 - 927 φαίνεται ότι κόπηκαν νομίσματα νέας μορφής. Η νέα μορφή νομισμάτων είχε χαραγμένο το όνομα της πόλης της Γιορκ με την επιγραφή "Το χρήμα του Αγίου Πέτρου" αλλά δεν κατονομάζονται βασιλείς και έτσι είναι αδύνατο να εντοπίσουμε τις χρονολογίες και την σειρά διαδοχής των βασιλέων.

Ιστορικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μόνο συμπέρασμα που οι ιστορικοί κατόρθωσαν να βγάλουν από τις υπάρχουσες πηγές ήταν ότι ο Ίντγουλφ πέθανε το 913 στην Νορθουμβρία, το γεγονός καταγράφεται στα Χρονικά του Έθελγουιρντ και στα Χρονικά του Ούλστερ. Οι Ιρλανδικές πηγές ονομάζουν τον Ίντγουλφ Β΄ με τον τίτλο "βασιλέα των Σαξόνων του βορά" και σύμφωνα με τον Έθελγουιρντ "βασίλευσε με έδρα μια πόλη με το όνομα Μπάρμπουργκ", τα "Χρονικά του Αγίου Καθμπέρτ" αναφέρουν ότι ήταν ευνοούμενος του Αλφρέδου του Μέγα. Όλοι οι ιστορικοί γενικά έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Ίντγουλφ κυβερνούσε το βόρειο τμήμα της Νορθουμβρίας που αντιστοιχούσε στην παλιά Βερνικία και οι Σάξονες το νότιο τμήμα στις ακτές του Γιορκσάιρ που αντιστοιχούσε στο παλιό βασίλειο της Ντέιρα. Πολλοί ιστορικοί έχουν ερωτηματικά, ο Μπένντζαμιν Χάντσον γράφει "επίσημα βασίλευσε μόνο στο νότιο τμήμα αλλά δεν είναι απίθανο να κυβέρνησε σε ολόκληρη την Νορθουμβρία".[5] Η Κλάρ Ντάουυχαμ με την σειρά της γράφει "ο θάνατος του το 913 είχε τόσο ηχηρό αντίκτυπο που θεωρώ απίθανο να έχει βασιλεύσει μονάχα δυο χρόνια".[6]

Όλοι οι συγγραφείς συμφωνούν ότι διαδέχθηκε στην Βερνικία τον Εγβέρτο Β΄ της Νορθουμβρίας αλλά πολλοί συμπεραίνουν ότι τον διαδέχθηκε την δεκαετία του 870, ο Ντέιβιντ Ρόλλασον γράφει ότι είχε πλούσια δράση την περίοδο 890 - 912 βόρεια του ποταμού Τιρ μέχρι την νότια Σκωτία με κέντρο την βασιλική πόλη του Μπάμπουργκ.[7] Ο Μπένντζαμιν Χάντσον γράφει ότι ο Ίντριντ γιος του Ρίξινκ επιτέθηκε στο βασίλειο του Ίντγουλφ και τον σκότωσε (913), αιχμαλώτισε την σύζυγο του και κατέφυγε στο ιερό του Αγίου Κάθμπερτ νότια του ποταμού Τάιν.[8] Το Αγγλοσαξωνικό χρονικό καταγράφει δυο γιους του Ίντγουλφ, τον Ίλντριντ Α΄ του Μπάμπουργκ και τον Ούτρεντ, διάφορες άλλες ανεπιβεβαίωτες πηγές αναφέρουν άλλους δυο γιους του : τον Αντούλφ ο οποίος μπορεί να ταυτίζεται με τον βασιλιά των βορείων Σαξόνων Έθελγουλφ και τον Οσούλφ Α΄ του Μπάμπουργκ.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 23  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 2,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. 3,0 3,1 «Anglo-Saxon Aristocracy: Tracing Lineages». Anglo-Saxon Aristocracy: Tracing Lineages. Ιουλίου 2005. σελ. 411.
  4. McGuigan, pp. 24–25.
  5. Hudson, p. 21
  6. Downham, p. 88.
  7. Rollason, p. 213.
  8. Hudson, ′Ealdred (d. 933?), leader of the Northumbrians′.
  9. McGuigan, p. 26.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Downham, Clare (2007), Viking Kings of Britain and Ireland: The Dynasty of Ívarr to A.D. 1014, Edinburgh: Dunedin.
  • Hall, Richard (2001), "A kingdom too far: York in the early tenth century", in Higham, N. J.; Hill, D. H., Edward the Elder 899–924, London: Routledge, pp. 188–199,
  • Hudson, Benjamin (2005), Viking Pirates and Christian Princes: Dynasty, Religion and Empire in the North Atlantic, Oxford: Oxford University Press.
  • McGuigan, Neil (2015). "Ælla and the descendants of Ivar: politics and legend in the Viking Age". Northern History. 52 (1): 20–34.
  • Stenton, Sir Frank M. Anglo-Saxon England Third Edition. Oxford University Press, 1971.
  • Woolf, Alex (2007), From Pictland to Alba, 789–1070, The New Edinburgh History of Scotland, Edinburgh: Edinburgh University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίντγουλφ Β΄ της Νορθουμβρίας
 Θάνατος: 913
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Εγβέρτος Β΄ της Νορθουμβρίας
Βασιλιάς του Μπάμπουργκ
878 - 913
Διάδοχος
Ίλντριντ Α΄