Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης
Προκάτοχος«Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας» - (Ε.Ι.Ν.)
Ίδρυση2011
Ιστότοποςinedivim.gr

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια, έχει κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, λειτουργεί προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σκοπός του είναι η υλοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και έργων για:

 1. Τη Διά Βίου Μάθηση.
 2. Τη Νέα Γενιά, με έμφαση στη στήριξη των νέων στη σταδιοδρομία τους, την ανάδειξη και τη στήριξη της νεανικής καινοτομίας.
 3. Τη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τη μαθητική και φοιτητική μέριμνα

Ειδικότερα οι αρμοδιότητες του είναι:

 • Η υλοποίηση έργων και δράσεων που αφορούν την προώθηση της νεανικής καινοτομίας.
 • Η τεχνολογική, επιστημονική, διαχειριστική και λογιστική υποστήριξη των δράσεων, προγραμμάτων και έργων που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
 • Η μελέτη, έρευνα, παροχή πληροφοριών και ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ενηλίκων και τη λαϊκή επιμόρφωση.
 • Η τεχνολογική, επιστημονική, διαχειριστική και λογιστική υποστήριξη των δράσεων, προγραμμάτων και έργων που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.
 • Ο προγραμματισμός, παρακολούθηση και αποτύπωση της σε κάθε στιγμής υφιστάμενης νομικής και πραγματικής κατάστασης των κτιριακών υποδομών που αφορούν στη μαθητική και φοιτητική στέγαση.
 • Η δημιουργία των κατάλληλων προδιαγραφών για τη φοιτητική και μαθητική στέγαση.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης συστάθηκε το 2011. Με κοινή απόφαση[1][2] των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα νομικά πρόσωπα «Ινστιτούτο Νεολαίας» και «Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων» (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) συγχωνεύτηκαν με απορρόφηση σε έναν ενιαίο φορέα με την επωνυμία «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας». Βάσει της ίδιας απόφασης το «Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας» (Ε.Ι.Ν.) μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης» (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οργανόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

INEDIVIM ORGANIGRAM.jpg


Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεολαία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Erasmus+ | Τομέας «Νεολαία»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία, και τον Αθλητισμό για το διάστημα 2014-2020. Το Erasmus+ διαδέχεται και αντικαθιστά τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα της περιόδου 2007-2013 στους Τομείς αυτούς και συγκεκριμένα τα Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, Νέα Γενιά σε Δράση, Erasmus Mundus, Tempus, Alpha, Edulink και άλλα διμερή προγράμματα συνεργασίας με τρίτες χώρες. Στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας καθώς και στην ενίσχυση της ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας, ενώ το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είναι η Εθνική Μονάδα διαχείρισης του Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης.

Το Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας δεν προϋποθέτει τη φοιτητική ιδιότητα. Αναμένεται να βοηθήσει τους νέους, μέσω των ανταλλαγών και του εθελοντισμού, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και τις προοπτικές απασχόλησης και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν νέους πολιτισμούς και να ενισχύσουν την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη. Επιπλέον, οργανισμοί νεολαίας, εργαζόμενοι στον τομέα της νεολαίας και άτυπες ομάδες θα μπορούν να αναπτύξουν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις στη μάθηση, να συνεργαστούν με οργανισμούς που εδρεύουν στο εξωτερικό και να μοιραστούν καλές πρακτικές.

Eurodesk[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Eurodesk είναι ο κεντρικός πάροχος πληροφόρησης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1995 και έχει πλέον αποκτήσει 33 εθνικούς εταίρους, περισσότερους από 1200 τοπικούς εκπροσώπους σε 31 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συντονίζονται από κεντρικό γραφείο στις Βρυξέλλες. Μέσω του Eurodesk, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πάρουν δωρεάν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου, σε τομείς όπως: Εκπαίδευση - Σπουδές - Κατάρτιση - Εργασία - Απασχόληση - Κινητικότητα - Εθελοντισμός - Σεμινάρια - Ανταλλαγές Νέων - Εκδηλώσεις - Ανεύρεση Πόρων κ.α.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι μία κάρτα που παρέχει σημαντικές εκπτώσεις και προνόμια σε 4 εκατομμύρια νέους ηλικίας 13-30 ετών σε όλη την Ευρώπη. Ο κατάλογος των υπηρεσιών και προσφορών είναι μεγάλος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε 37 επιπλέον χώρες του εξωτερικού με την απλή επίδειξη της κάρτας.

Προγράμματα Μαθησιακής Κινητικότητας | Erasmus+[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης έχει αναλάβει, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, την ευθύνη της υλοποίησης των Σχεδίων Κινητικότητας για τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και το Erasmus+. Πρόκειται για προγράμματα ευρωπαϊκής κινητικότητας εκπαιδευόμενων και προσωπικού, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Εθνική Μονάδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).


Δια Βίου Μάθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέντρα Διά Βίου Μάθησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Official Logo INEDIVIM KDVM
Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Η Διά Βίου Μάθηση ως εκπαιδευτική διαδικασία, ενθαρρύνει τα άτομα στη διάρκεια της ζωής τους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, με απώτερο σκοπό να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις μιας κοινωνίας και οικονομίας που συνεχώς μεταβάλλεται. Με τη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώση, γενική και επιστημονική, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Είναι η εμπλοκή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην εμπειρία της καθημερινότητας.

Κέντρα Διά Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που απευθύνεται στην οικογένεια, τόσο στα ενήλικα όσο και στα ανήλικα μέλη της, στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της περιοχής εμβέλειας του κάθε Κέντρου. Στόχος του προγράμματος των Κέντρων είναι η κινητοποίηση εκπαιδευτικών, γονέων, παιδιών, εφήβων και όλης της τοπικής κοινωνίας κάθε περιοχής, για τη ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και την ενίσχυση της ταυτότητας του ενεργού πολίτη. Στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία πραγματοποιούνται σεμινάρια και επιμορφώσεις για το περιβάλλον, ημερίδες και δράσεις ευαισθητοποίησης.

Official Logo INEDIVIM Σχολές Γονέων
Σχολές Γονέων

Σχολές Γονέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη κάθε μητέρας και πατέρα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το πρόγραμμα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.

Official Logo INEDIVIM KDVM
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο δημόσιο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων για άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, με συνολική διάρκεια 2 εκπαιδευτικά έτη. Μετά την επιτυχή φοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου. Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα με το νόμο 2525/97 στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει οι διακηρυγμένες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα των Σ.Δ.Ε. συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μία από τις καινοτομίες που περιλαμβάνονται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες από έναν Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και έναν Σύμβουλο Ψυχολόγο σε κάθε σχολείο. Μαζί με την απόκτηση βασικών προσόντων και την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη  χρήση των νέων τεχνολογιών, την εκμάθηση ξένης γλώσσας και τη συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, που βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Official Logo ΙΝΕΔΙΒΙΜ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Οδυσσέας

Πρόγραμμα «Οδυσσέας»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός του προγράμματος «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό - ΟΔΥΣΣΕΑΣ» είναι η απόκτηση της γλωσσικής δεξιότητας και των πρακτικών κοινωνικών και διαπολιτισμικών ικανοτήτων που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των συμμετεχόντων και των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Τα μαθήματα γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας και παρέχονται δωρεάν.

Πρόγραμμα «ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α.»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στόχος του προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, είναι η εκπαίδευση ενηλίκων σε δεξιότητες διαχείρισης κινδύνου. Βασικός σκοπός του ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α. είναι η ενεργοποίηση των εθελοντών μελών του σε επίπεδο δήμου, σε θέματα πρόληψης και πολιτικής προστασίας, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν σε δύσκολες καταστάσεις και καταστροφές.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής (ΧΟΦΕΘ)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα αφορά στη διοργάνωση του 8ήμερου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής που πραγματοποιείται, κάθε χρόνο, στο κινηματοθέατρο της Α’ Φοιτητικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Κάθε ημέρα είναι αφιερωμένη σε μια γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, απ΄ όπου 2-3 χορευτικά συγκροτήματα και ορχήστρες καλούνται να παρουσιάσουν χορούς και έθιμα της περιοχής τους.

«Ακαδημία Πλάτωνος - Η Πολιτεία και ο Πολίτης»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, στην ευαισθητοποίηση και στη συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις παιδείας και κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα το πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος- Η Πολιτεία και ο Πολίτης», επιχειρεί να αναδείξει και να συνδέσει την ιστορία με τη σύγχρονη Αθήνα, να προβάλει την αξία των ανθρωπιστικών σπουδών και να τονίσει τη σημασία τους για την ανάπτυξη της χώρας και να δείξει τη δύναμη του παρελθόντος μας στη δημιουργία του μέλλοντός μας.

Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Συν-Επιχειρείν στην Αττική»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ως αποτέλεσμα διάγνωσης εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στην περιοχή παρέμβασης.

Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Τέχνημα»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στόχος του προγράμματος είναι να επιλέξει, να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει ανέργους ώστε να αποτελέσουν μια πηγή ωφέλιμου εργατικού δυναμικού και συμπληρωματικών βιώσιμων επιχειρήσεων για όλο τον κλάδο της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης.

Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Συνεργώ»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός βιώσιμου υποδείγματος ανάπτυξης της εξαρτημένης εργασίας και απασχόλησης, με σαφή αναφορά στις δυνατότητες που παρέχουν οι δράσεις και τα αντικείμενα της κοινωνικής οικονομίας. Επίσης στοχεύει στη διάδοση και επέκταση αυτού του υποδείγματος αντιμετώπισης της ανεργίας, σε άλλους κλάδους της οικονομίας και κοινωνίας, οι οποίοι θα μπορούν να «αντιγράψουν» και να εφαρμόσουν το υπόδειγμα σε παρόμοιες καταστάσεις για την επίλυση ιδίων προβλημάτων.


Αναπτυξιακές Δράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Restart Greece[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Official Logo INEDIVIM Restart Greece
Restart Greece

Το Restart Greece είναι ένας κύκλος διήμερων σεμιναρίων που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Αφορά άτομα που έχουν καινοτόμες ιδέες για επιχειρηματική αξιοποίηση, ανέργους ή φοιτητές που ετοιμάζονται να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και επιχειρηματίες που αναζητούν τρόπους να εξελίξουν την υφιστάμενη επιχείρησή τους. Το Restart Greece έχει στόχο την πληροφόρηση και την αντιμετώπιση κρίσιμων, πρακτικών ζητημάτων του επιχειρείν και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Οι εισηγητές του σεμιναρίου προτείνονται με βάση τη γνώση τους γύρω από εξειδικευμένα ζητήματα της αγοράς και τις τοπικές ανάγκες και ιδιομορφίες. Πρόκειται για ομιλητές με σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία, καθηγητές Πανεπιστημίων, εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς και μέλη επαγγελματικών Επιμελητηρίων, που δίνουν πρακτικές συμβουλές για τη χρηματοδότηση, το σωστό στήσιμο, αλλά και την εξέλιξη μιας επιχείρησης. Παράλληλα, συμβουλεύουν για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, τους κινδύνους και κυρίως τις ευκαιρίες που δίνει η έξυπνη διαχείριση και προώθησή της. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ελεύθερη και στους συμμετέχοντες χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Ideatree[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Official Logo INEDIVIM ideatree
Ideatree

Το Ideatree είναι ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας. Ο πρώτος διαγωνισμός «Ideatree: το δέντρο που ανθίζουν οι ιδέες» υλοποιήθηκε το 2014. Στόχοι του διαγωνισμού είναι Η ανάδειξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας στο νεανικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας. Η προώθηση της έρευνας και παραγωγικής καινοτομίας, καθώς και της εξωστρέφειας. Η ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας.

Οι θεματικές περιοχές του διαγωνισμού συμβαδίζουν με τους τομείς της ελληνικής οικονομίας που μπορούν να συντελέσουν στη μελλοντική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της εθνικής καινοτομίας:

 • Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών
 • Ενέργεια & Περιβάλλον
 • Καινοτομία στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, Αλιεία, Κτηνοτροφία κλπ)
 • Τουρισμός & Πολιτισμός
 • Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες λαμβάνουν χρηματικά έπαθλα


Εκπαιδευτική Μέριμνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαχείριση & Λειτουργία Δημοσίων ΙΕΚ & ΣΕΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαχείριση και λειτουργία των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και Σ.Ε.Κ. (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης. Συγκεκριμένα, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. διαχειρίζεται την πρόσληψη των εκπαιδευτών των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. και των Δημοσίων Σ.Ε.Κ. και άλλων δομών εκπαίδευσης και την καταβολή της ωριαίας αντιμισθίας διδασκαλίας τους, τη διαχείριση δαπανών λειτουργίας των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. και των Δημοσίων Σ.Ε.Κ., όπως και κάθε άλλη σχετική δαπάνη μετά από έγκριση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και τη συντήρηση - επισκευή και αναβάθμιση κτιριακών υποδομών των Δημοσίων Ι.Ε.Κ και των Δημοσίων ΣΕΚ ύστερα από σχετική έγκριση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης. Επίσης, την προμήθεια πάγιου εξοπλισμού των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. και Σ.Ε.Κ. ύστερα από σχετική έγκριση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης.

Εθνική Εστία Επιστημών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Εστία Επιστημών είναι ένας χώρος που προωθεί την ελεύθερη γνώση και τη μαθησιακή αναζήτηση και εφαρμόζει το μοντέλο της αλληλεπιδραστικής μάθησης με επιστημονικά εκθέματα. Λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά προς το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων, καθώς μέσω της αλληλεπίδρασης με τα εκθέματα και της εμβάθυνσης στις έννοιες που αναδεικνύονται, οι επισκέπτες οδηγούνται σε ένα διάλογο βαθύτερης αναζήτησης και κατανόησης σε βασικές έννοιες των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Πληροφορικής.

Χρηματοδότηση Συμβάσεων Καθαριότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις καθαριότητας των σχολικών μονάδων.

Σίτιση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης συνεργάζεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και διαχειρίζεται το πρόγραμμα σίτισης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών του ΥΠΕΘΑ.

Πρακτική Άσκηση Αποφοίτων ΙΕΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πρόγραμμα «Πρακτική Άσκηση Αποφοίτων ΙΕΚ» στοχεύει στην υποστήριξη της υλοποίησης προγραμμάτων εξαμηνιαίας (προαιρετικής) πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις και φορείς (του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ιδιωτικές επιχειρήσεις), μέσω της επιδότησης των αποφοίτων Δημοσίων & Ιδιωτικών ΙΕΚ.

Υποτροφίες ΙΕΚ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα «Υποτροφίες ΙΕΚ» στοχεύει στην υποστήριξη των σπουδαστών των Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ μέσω της χορήγησης υποτροφιών σε καταρτιζόμενους με Γενικό Μέσο Όρο Βαθμολογίας μεγαλύτερο ή ίσο του 15 καθώς και σε ειδικές κατηγορίες καταρτιζόμενων με προτεραιότητα τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες πληθυσμού και άτομα με αναπηρία.

EQAVET Project[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος EQAVET Project: Quality Assurance Tool for vocational Education and Training Institutions είναι να επανεξετάσει τα πρότυπα διασφάλισης της ποιότητας σε μια σειρά από τοπικά ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και να συγκρίνει τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα Διασφάλισης Ποιότητας.


Κοινωνική Μέριμνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κέντρα Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί από την 01/07/2011 σε συνέχεια του σχεδίου με τίτλο «Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων» που ολοκληρώθηκε στις 30/06/2011. Το σχέδιο λειτουργεί με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων στο πλαίσιο της Δράσης Α1 «Αύξηση χωρητικότητας και αναβάθμιση υπηρεσιών φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο», έχει συνολικό προϋπολογισμό 341.446,00 € και περιλαμβάνει δύο (2) Κέντρα Φιλοξενίας, το Κέντρο Φιλοξενίας Ανωγείων και το Κέντρο Φιλοξενίας Αγίων Αναργύρων.

Κοινωνική Σύμπραξη «Μπορώ κι Εγώ»[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κοινωνική Σύμπραξη «Μπορώ κι Εγώ» προβλέπει την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη αποφυλακισμένων νέων με στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση αλλά και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων απασχόλησης τους. Πιο αναλυτικά, οι δράσεις του προγράμματος αφορούν στη λειτουργία εργαστηρίων εκπαίδευσης και στη συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα δικαιωμάτων και απασχόλησης αποφυλακισμένων που κάνουν χρήση των υπηρεσιών της Επανόδου, φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμ μαζί με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.Ολοκληρωμένα Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

VALO - Leonardo da Vinci[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο "Transfer of Innovation (TOl) Leonardo da Vinci: ECQA Valorisation Expert Training and Certification (VALO)" αφορά στη «Μεταφορά Καινοτομίας»- Leonardo da Vinci – μέσω της συνεργασίας πέντε ευρωπαϊκών κρατών: Ελλάδα, Αυστρία, Φινλανδία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία. Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας νέας εξειδίκευσης η οποία θα ενταχθεί στις υπάρχουσες δεκαοκτώ πιστοποιήσεις του European Certification and Qualification (ECQA) (www.ecqa.org).

MASS - Leonardo[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικός στόχος της διακρατικής σύμπραξης MASS (Measuring Assessing Soft Skills- Transfer of Innovation) ήταν η ενδυνάμωση των συστημάτων ποιότητας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης & κατάρτισης ώστε να αυξηθούν οι προοπτικές της νεανικής απασχόλησης, δεδομένου του υψηλού ποσοστού ανεργίας στους νέους που παρατηρείται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί φορείς οι οποίοι παρέχουν Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση προερχόμενοι από τις εξής Ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία, Ρουμανία και Ολλανδία.

Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων» (Κ.Ε.Ε.) έληξε στις 30/6/ 2011. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Κ.Ε.Ε. απευθύνονταν σε όλους τους ενηλίκους της χώρας. Πρωταρχικός στόχος τους ήταν η απόκτηση νέων βασικών δεξιοτήτων και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών. Σύμφωνα με τον Ν. 3879/2012 τα Κ.Ε.Ε. αντικαθίστανται από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ). Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στα ΚΔΒΜ, διαβάστε την αντίστοιχη πληροφόρηση στην ιστοσελίδα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ)» και στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.kdvm.gr).

Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Δ.Β.Μ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικός σκοπός του έργου ήταν η συνεχής αναβάθμιση των γνώσεων, των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτών και των στελεχών της διά βίου μάθησης με το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για εκπαιδευτές ενηλίκων και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το φυσικό αντικείμενο του έργου άρχισε στις 12/12/2008 και ολοκληρώθηκε στις 31/12/2011.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημη Σελίδα και Επικοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημος ιστοχώρος του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στεγάζεται στην οδό Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, 111 43 Αθήνα.