Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού στεγάζεται[1] σε διαμέρισμα του πέμπτου ορόφου επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας 4, το οποίο κατοικείτο από τον ψυχίατρο - νευρολόγο Άγγελο Κατακουζηνό.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικία αγοράστηκε το 1959 και αποτέλεσε[1] ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Στο διαμέρισμα αυτό δόθηκε[1] το 1979 η πρώτη δεξίωση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας του Οδυσσέα Ελύτη. Το 1997 απεβίωσε η συγγραφέας Λητώ Κατακουζηνού, αφήνοντας ως τελευταία της επιθυμία η οικία της να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2008, ύστερα από ανακαίνιση του διαμερίσματος, ξεκίνησε[1] την λειτουργία του ως Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος έχουν διατελέσει[1] οι Νίκη Γουλανδρή, Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, Γιώργης Μαγγίνης, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μιχαήλ Σταθόπουλος κ.α.

Στο Μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 χάρη στην εθελοντική εργασία δύο μελών του διοικητικού του συμβουλίου, της μουσειολόγου Σοφίας Πελοποννησίου-Βασιλάκου και του Δρ. Γιώργη Μαγγίνη και πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή εκθέσεις, ενώ διατηρείται πιστά η διακόσμηση των προηγούμενων ιδιοκτητών. Στο μουσείο εκτίθενται[2] αρκετά έργα από τη συλλογή των Κατακουζηνών όπως πίνακες, σχέδια και χαρακτικά, μια συλλογή γαλλικών και ελληνικών επίπλων του 18ου και 19ου αιώνα, μερικά γλυπτά κ.α. Επίσης παρουσιάζεται[2] η βιβλιοθήκη των ιδιοκτητών, το αρχειακό υλικό και η αλληλογραφία του ζεύγους Κατακουζηνού με ποιητές, διανοουμένους, ιατρούς, συγγραφείς κ.α. Στην συλλογή έργων ζωγραφικής ξεχωρίζουν[2] τα έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου, του Σπύρου Βασιλείου, του Γιάννη Τσαρούχη, μια οξυγραφία του Πάμπλο Πικάσο κ.α. Εντύπωση προκαλούν οι τέσσερις μαονένιες πόρτες που συνδέουν την τραπεζαρία με το σαλόνι, οι οποίες ζωγραφίστηκαν[2], έργο έξι μηνών, από τον στενό φίλο των Κατακουζηνών Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού[νεκρός σύνδεσμος], από την εφημερίδα "Η Καθημερινή"
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Συλλογές Μουσείου Αρχειοθετήθηκε 2011-10-10 στο Wayback Machine., από την ιστοσελίδα του Μουσείου Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού