Έψιλον TV

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έψιλον Τηλεόραση
Epsilontv logo.jpg
Ίδρυση 4 Αυγούστου 1995
Πρώτη λειτουργία 25 Αυγούστου 1995
Έναρξη λειτουργίας 25 Αυγούστου 1995
Εικόνα 16:9 (576i, SDTV)
Ιδιοκτήτης Βοιωτική Α.Ε.
Σλόγκαν Έψιλον, η Ελεύθερη Ελληνική Τηλεόραση
Ιδρυτής Αριστείδης Τσιπλάκος
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γλώσσα Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Βορειοανατολική Φωκίδα, Βορειοδυτική Εύβοια
Κεντρικά γραφεία Λιβαδειά
Ιστοσελίδα Έψιλον Τηλεόραση
Λήψη
Επίγεια Ψηφιακά
Συχνότητα Digea: 53 UHF (Χλωμό, Λιχάδα, Δαμάστα, Αταλάντη, Πάρνηθα)
47 UHF (Κρίκελλο, Φραγκίστα, Δομνίστα, Ποταμιά)
Διαδικτυακά
Έψιλον Τηλεόραση HTML5 για smartphones
Έψιλον Τηλεόραση σε Flash

Το Έψιλον TV είναι ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι περιφερειακής εμβέλειας, με έδρα την Λιβαδειά. Είναι ένας από τους τρεις νόμιμους επίγειους ψηφιακούς σταθμούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Νήσου Εύβοιας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελεί έναν από τους κυριότερους περιφερειακούς σταθμούς της Ελλάδας. Σημαντικό μέρος του προγράμματός του αποτελεί παραγωγή του ιδίου τηλεοπτικού οργανισμού, ενώ χαρακτηρίζεται από χρηματοδοτική αυτάρκεια και υποδομές εκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Η ίδρυση των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας ξεκίνησε μετά από δύο έτη από την ίδρυση των πανελλαδικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, που δημιουργήθηκαν μετά την απορρύθμιση που συντελέστηκε στις τηλεοπτικές συχνότητες την περίοδο 1989 με 1990.

Το Έψιλον TV ιδρύθηκε το 1995 από τον πρώην υπουργό Αριστείδη Τσιπλάκο και τις παραγωγικές τάξεις της Βοιωτίας. Από το 2004 διατηρεί στούντιο στην Αθήνα, στο Ίλιον και από το 2007 στη Χαλκίδα.

Τηλεοπτική Κάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο χάρτης της Διοικητικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Ο χάρτης κάλυψης του καναλιού

Μέχρι σήμερα και τα τρία τηλεοπτικά κανάλια της Κεντρικής Ελλάδας μεταδίδονται ψηφιακά σε όλη την Κεντρική Ελλάδα και την Εύβοια, συμπεριλαμβανομένου ενός μέρους της Αθήνας, όπου το σήμα τους όμως είναι πολύ ασθενικό, λόγω της κατευθυνόμενης εκπομπής τους από την Πάρνηθα, προς την Εύβοια. Δείτε δεξιά το χάρτη κάλυψης.

Το Έψιλον TV βάσει νόμου καλύπτει τηλεοπτικά τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, στο βόρειο, κεντρικό και νότιο μέρος της Εύβοιας (όχι όμως σε όλη την Π.Ε.) και σε μικρό τμήμα της Φωκίδας.

Όσο παράλογο και να ακούγεται, λόγω της τεχνικά λανθασμένης ψηφιακής κατανομής της Ελληνικής Επικράτειας, που εισήχθη από την Ελληνική αντιπροσωπεία στην Διεθνή Διάσκεψη της ITU, που έλαβε χώρα στην Γενεύη το 2006 (GE-06), τα τρία κανάλια της Στερεάς Ελλάδας, καλύπτουν μόνο μέρος από την Διοικητική περιφέρεια τους. Συγκεκριμένα η Σκύρος, αν και Διοικητικά ανήκει στην Εύβοια, όπως και η Ανατολική Βόρειος Εύβοια, τηλεοπτικά έχουν αποδοθεί στην Θεσσαλία. Η Φωκίδα, και όλη η Δυτική Βοιωτία του Κορινθιακού κόλπου (ακόμη και η Θήβα και η Λιβαδειά), τηλεοπτικά έχουν αποδοθεί στην Πελοπόννησο, ο Δομοκός Φθιώτιδος έχει αποδοθεί στην Θεσσαλία, ενώ η Κεντρική και Νότια Εύβοια, τηλεοπτικά έχουν αποδοθεί στην Αττική.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την παράδοση και την ψυχαγωγία. Ειδικά τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου υπάρχει ένα παραδοσιακό πρόγραμμα με Ελληνικά Δημοτικά τραγούδια, ειδικά της Ρούμελης, τα οποία επίσης μεταδίδονται ζωντανά στο Διαδίκτυο, προκειμένου να είναι διαθέσιμα σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Ιδιοκτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός ανήκει ιδιοκτησιακά στη Βοιωτική Ραδιοτηλεοπτική Ανώνυμη Εταιρεία η οποία συστάθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου 1995 (21 μέρες πριν την πρώτη του εκπομπή) με τον διακριτικό τίτλο ETV - Βοιωτική Ενημέρωση Α.Ε.[1] ενώ στα τέλη του 2002, μεταβλήθηκε ο διακριτικός τίτλος του φορέα σε Βοιωτική Α.Ε.[2]

Η σημερινή μετοχική σύνθεση του φορέα του σταθμού, αποτελείται ως εξής:[3][4]

  • Χρήστος Α. Τσιπλάκος, Ηλεκτρονικός Μηχανικός: 25.00%
  • Παναγιώτης Ε. Αγγελόπουλος: 25.00%
  • Ιωάννης Κ. Παπαλουκάς: 25.00%
  • Σπυρίδων Χ. Βλάχος: 25.00%

Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος του σταθμού είναι ο Ιωάννης Ε. Πανταζόπουλος, Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός D.Sc. και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών (Ε.ΠΕ.Κ.), ενώ στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι: Γρηγόρης Σ. Ηλιόπουλος, Νικόλαος Δ. Δεμερτζής και Θεόδωρος Ν. Μαλαμαδάκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]