Έφυρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έφυρα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Έφυρα
39°14′7″N 20°32′4″E
Χώρα Ελλάδα

Η Κίχυρος ή Έφυρα ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Θεσπρωτίας.

Ιστορική αναδρομή και τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε ιδρυθεί από τους αρχηγό των Πελασγών, τον Θεσπρωτό. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι η τοποθεσία της πόλης ήταν στην περιοχή Ελαιάτις σε κάποια απόσταση από την ακτή. Στην πόλη αυτή βρίσκεται το περίφημο νεκρομαντείο. Κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην εποχή του χαλκού και ξανακατοικήθηκε τον 14ο αι. π.Χ. πιθανώς από αποίκους της Χαονίας και της δυτικής Πελοποννήσου. Βρίσκεται σήμερα περ. 800 μέτρα βόρεια της ένωσης του Κωκυτού ποταμού με τον Αχέροντα και περίπου 4,5 χιλ. ανατολικά της ακτής Αμμουδιά και κοντά στην Αχερουσία λίμνη.

Η Έφυρα στην μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νεοπτόλεμος είχε σταματήσει στην Κίχυρο όταν γύριζε από την Τροία[1], ενώ ο Οδυσσέας ήρθε και αυτός αργότερα για να πάρει δηλητήριο για τα βέλη του.[2] Ο Θησέας και ο Πειρίθους ήρθαν για να αρπάξουν την Περσεφόνη, την γυναίκα του Αιδωνέα, του μυθικού βασιλέα των Μολοσσών. Εδώ πρόκειται για την Περσεφόνη και τον Άδη που είχαν βωμό και μαντείο στην Έφυρα.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Pind. Nem. 7.37-39)
  2. (Od. 1 .259f)
  3. Pausanias 1.17.4-5, 9.36.3; Plut. Theseus 31.35.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kichyro της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).