Έρωτας με την Πρώτη... Μπαλιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρωτας με την Πρώτη... Μπαλιά
Wimbledon
Η κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΡίτσαρντ Λονκρέιν
ΠαραγωγήΤιμ Μπίβαν
Έρικ Φέλνερ
Λάιζα Τσέισιν
Μαίρη Ρίτσαρντς
ΣενάριοΆνταμ Μπρουκς
Τζένιφερ Φλάκετ
Μαρκ Λέβιν
ΠρωταγωνιστέςΠολ Μπέτανι
Κίρστεν Ντανστ
Σαμ Νιλ
Τζον Φαβρό
ΜουσικήΈντουαρντ Σίαρμουρ
ΦωτογραφίαΝταρίους Χοντζί
ΜοντάζΧάμφρεϊ Ντίξον
Εταιρεία παραγωγήςStudioCanal
Working Title Films
ΔιανομήUnited International Pictures (Ηνωμένο Βασίλειο)
Universal Pictures (Ηνωμένες Πολιτείες)
Mars Distribution (Γαλλία)
Κυκλοφορία24 Σεπτεμβρίου 2004 (Ηνωμένο Βασίλειο)
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο
 ΗΠΑ
Γαλλία[1][2]
Γλώσσααγγλικά
Προϋπολογισμός$31 εκατομμύρια[3]
Ακαθάριστα έσοδα$41.5 εκατομμύρια[3]

Έρωτας με την Πρώτη... Μπαλιά (αγγλικά: Wimbledon) είναι βρετανική αισθηματική κομεντί του 2004, σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Λοκρέιν. Πρωταγωνιστούν ο Πολ Μπέτανι, ως ένας ξοφλημένος επαγγελματίας τενίστας και η Κίρστεν Ντανστ, ως ένα ανερχόμενο αστέρι του τένις. Συμπρωταγωνιστούν οι Σαμ Νιλ και Τζον Φαβρό.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πίτερ Κολτ, είναι ένας Βρετανός επαγγελματίας τενίστας, ο οποίος διανύει την δεκαετία των τριάντα, και που η κατάταξή του έπεσε από την 11η στην 119η θέση παγκοσμίως. Ο ίδιος, δεν έχει ενδιαφερθεί να παλέψει για κάτι στη ζωή του, καθώς η ευκατάστατη οικογένειά του του επέτρεψε χωρίς δισταγμό να προωθήσει τις φιλοδοξίες του στο τένις. Παρόλο που παίρνει έναν μπαλαντέρ για το τουρνουά του Wimbledon, αισθάνεται πως ήρθε η ώρα να παραδεχτεί ότι έχει μεγαλώσει αρκετά για να διαγωνίζεται με νεότερους παίκτες, οι οποίοι είναι σίγουρα και σε καλύτερη φόρμα. Μετά από αυτό το Γουίμπλεντον, έχει σκοπό να πιάσει δουλειά σε μια υψηλού κύρους λέσχη για τένις.

Ενώ αρχίζει το Γουίμπλεντον, πέφτει πάνω στην Λίζι Μπράντμπερι, την Αμερικανίδα ανερχόμενη παίκτρια του τένις γυναικών. Ερωτεύονται και το ενδιαφέρον της για εκείνον, του αλλάζει ολόκληρη την αντίληψη, του δίνει ακόμη την δύναμη να προσπαθήσει να κερδίσει ξανά. Ενώ ο έρωτάς τους μεγαλώνει, ο Πίτερ γίνεται όλο και καλύτερος στο τένις. Ο υπερπροστατευτικός πατέρας και μάνατζερ της Λίζι, ο Ντένις Μπράντμπουρι, είναι αποφασισμένος να σταματήσει τη σχέση τους, πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι επιζήμια για την καριέρα της. Μια ημέρα, ο Ντένις πηγαίνει στο παλιό διαμέρισμα του Πίτερ και του φωνάζει ότι χάλασε το παιχνίδι της κόρης του. Εκείνη κρυφακούει την κουβέντα τους και αποφασίζει να τον αφήσει και να συγκεντρωθεί στο παιχνίδι της.

Τη νύχτα πριν τα ημιτελικά ματς, ο Πίτερ τρυπώνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της Λίζι και την παρακινεί να κάνουν σεξ. Την επόμενη μέρα, παίζει πολύ καλύτερα από τις προσδοκίες και κερδίζει σερί από σετ, αλλά η Λίζι χάνει. Οργισμένη η Λίζι, χωρίζει τον Πίτερ, λέγοντάς του ότι ο εγωισμός του την έκανε να χάσει, και αποφασίζει να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να προπονηθεί.

Ο Πίτερ πρέπει να παίξει στον τελικό εναντίον του Τζέικ Χάμοντ, ενός αλαζόνα Αμερικανού σταρ και νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Στο αεροδρόμιο, η Λίζι παρακολουθεί μια τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία ο Πίτερ απολογείται και εκδηλώνει τον έρωτά του για εκείνη. Τότε, η Λίζι επιστρέφει στο Γουίμπλεντον.

Καθώς η Λίζι καταφθάνει στο στάδιο, ο Πίτερ χάνει δύο σετ στον τελικό, και κοντεύει να χάσει και τρίτο. Όταν το παιχνίδι αναστέλλεται λόγω βροχής, η Λίζι εμφανίζεται στα αποδυτήρια και τον συγχωρεί. Του λέει το μυστικό του Τζέικ για τα δύσκολα σερβίς, και ο Πίτερ παλεύει για να κερδίσει τον τίτλο (3–6, 2–6, 6–4, 7–6(8-6), 6–4). Πλέον, όντας εθνικός ήρωας της Βρετανίας, εκείνος και η Λίζι παντρεύονται. Με την υποστήριξή του, η Λίζι κερδίζει το Αμερικανικό Όπεν και το Γουίμπλεντον δύο φορές, πραγματοποιώντας τα όνειρά της. Στην τελευταία σκηνή, ο Πίτερ είναι με το μικρότερό τους παιδί, ένα αγοράκι, και παρακολουθεί την Λίζι με το μεγαλύτερό τους παιδί, ένα κοριτσάκι, να παίζουν τένις μαζί σε ένα γειτονικό γήπεδο, στη Νέα Υόρκη.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Wimbledon (2004)». British Film Institute. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019. 
  2. «Wimbledon (2004)». American Film Institute. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2019. 
  3. 3,0 3,1 http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=wimbledon.htm

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]