Έρου Ιλούβαταρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Έρου Ιλούβαταρ (πρωτότυπο όνομα:Eru Ilúvatar) είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Στο έργο του, ο Ιλούβαταρ «πατέρας των πάντων» (Θεός), που ονομάζεται επίσης και Έρου («ο Ένας»), είναι ο δημιουργός της Eä. Ο συγγραφέας δεν τον θεωρεί θεότητα της εφεύρεσής του, αλλά μάλλον ως αναπαράσταση του Χριστιανικού Θεού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιλούβαταρ είναι ο δημιουργός θεός, ο οποίος κατοικεί στις διαχρονικές αίθουσες. Δημιουργεί το Ainur με την Αδιαπέραστη Φλόγα. Τους ανοίγει ένα μέρος του μυαλού του και αποκαλύπτει σε καθέναν από αυτούς ένα ρόλο. Στη συνέχεια, καθώς τραγουδούν τα μεγάλα θέματα του Ainulindalë ("Μουσική των Ainur" στην Quenya),τους δίνει τρία σημαντικά θέματα που αντικατοπτρίζουν το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τουArda,της Γης. Στο τέλος του τραγουδιού, ο Ilúvatar γεννά τον κόσμο που έχει αναλωθεί, και μερικοί από τους Ainur κατεβαίνουν εκεί για να εκτελέσουν το τραγούδι τους.

Ωστόσο, ο Έρου Ιλούβαταρ δεν αποκαλύπτει τα πάντα στους Αίνουρ, με αποτέλεσμα ορισμένα σημαντικά πράγματα, όπως την δημιουργία ξωτικών και ανθρώπων, το πεπρωμένο των ανθρώπων και το τέλος του κόσμου ούτε οι ίδιοι οι Αίνουρ να τα γνωρίζουν. Αυτό είναι κυρίως το θέμα των ιστοριών του Σιλμαρίλλιον.

Στην ιστορία της Eä, ο Έρου Ιλούβαταρ παρενέβη μόνο τρεις φορές. Η πρώτη φορά ήταν για να αγιοποιηθεί η δημιουργία των Νάνων από την Aulë.Η δεύτερη φορά ήταν που τροποποίησε τη μορφολογία της Arda κατόπιν αιτήματος του Valar όταν οι Númenóreans πάτησαν το πόδι τους στο Aman στο τέλος της Δεύτερης Εποχής: άρπαξε τον Valinor από την Arda και βύθισε το Νούμενορ, το νησί των Επαναστατημένων Ανθρώπων. Η τρίτη φορά, τελικά, ήταν να αναστήσει τον Ολόριν (έχοντας χαθεί ενάντια στον Χαμό του Ντούριν )και να τον στείλει πίσω για να ολοκληρώσει το έργο του στη Μέση-γη σε μια νέα μορφή, ονόματι αυτήν την φορά ως Γκάνταλφ ο Λευκός.

Αλλά σύμφωνα με τον ίδιο τον Τόλκιν, ο ίδιος παρενέβη και τέταρτη φορά: μέσω της παρέμβασής του το Γκόλουμ έπεσε στην λάβα του Βουνού του Χαμού, καταστρέφοντας έτσι το Ένα Δαχτυλίδι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]