Έρικ του Βρανδεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έρικ του Βρανδεμβούργου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1245 (περίπου)[1]
Θάνατος 21  Δεκεμβρίου 1295[2]
Grabow, Saxony-Anhalt
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα καθολικός ιερέας
Οικογένεια
Γονείς Ιωάννης Α΄ του Βρανδεμβούργου και Σοφία των Έστριντσεν της Δανίας
Αδέλφια Αγνή του Βρανδεμβούργου
Κορράδος του Βρανδεμβούργου-Στέννταλ
Ιωάννης Β΄ του Βρανδεμβούργου-Στέννταλ
Ερρίκος Α΄ του Βρανδεμβούργου-Στέννταλ
Όθων Δ΄ του Βρανδεμβούργου-Στέννταλ
Οικογένεια Οίκος των Ασκάνια
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα αρχιεπίσκοπος
καθολικός επίσκοπος

Ο Έρικ, γερμ. Eric (π. 1245 - 1295) από τον Οίκο των Ασκάνια ήταν αρχιεπίσκοπος του Μαγδεβούργου (1283-1295).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Ιωάννη Α΄ μαργράβου του Βρανδεμβούργου και της Σοφίας των Έστριντσεν, κόρης του Βαλντεμάρ Β΄ της Δανίας.

Από νέος προοριζόταν για εκκλησιαστική σταδιοδρομία. Εμφανίζεται σε έγγραφα ως μέλος των Συλλόγων των μονών του Αγ. Βονιφατίου (δεκαετία του 1360) και του Αγ. Μαυρικίου (δεκαετία του 1370), οι οποίες βρίσκονται στο Χάλμπερστατ. Οι τρεις μεγαλύτεροι αδελφοί του μάργραβοι του ρανδεμβούργου προσπάθησαν, για πολιτικούς λόγους, να τον τοποθετήσουν ως μέλος του Συλλόγου του καθεδρικού, για να γίνει μετά αρχιεπίσκοπος, του Μαγδεβούργου. Το 1264 ο πάπας Ουρβανός Δ΄ διέταξε τον Σύλλογο να αποδεχθούν τον Έρικ ως αρχιεπίσκοπο, αλλά τα μέλη του Συλλόγου τον αγνόησαν. Οι αδελφοί του προσπάθησαν και μετά να αποκτήσει βάση στην αρχιεπισκοπή, αλλά δεν επέτυχαν· αντίθετα ο τότε αρχιεπίσκοπος του Μαγδεβούργου Κορράδος Β΄ έκανε συμμαχία με τους πρίγκιπες του Βέρλε, Ρούγκια και Μεκλεμβούργου εναντίον τους.

Το 1272 απεβίωσε ο Κορράδος Β΄ και ο Σύλλογος διχάστηκε σε δύο μέρη. Το ένα προτιμούσε τον Έρικ και το άλλο τον Μπούρχαρτ του Κβέρφουρτ. Για να αποφευχθεί η επικείμενη διαμάχη, συμφώνησαν να γίνει αρχιεπίσκοπος ο Γκύντερ Α΄ του Σβάλενμπερκ. Η ειρήνη δεν κράτησε πολύ: ο Όθων Δ΄, αδελφός του Έρικ, έκανε πόλεμο με τον νέο αρχιεπίσκοπο, αλλά ηττήθηκε και αιχμαλωτίστηκε. Αν και ελευθερώθηκε, ο πόλεμος συνεχίστηκε.

Το 1295 απεβίωσε σε ηλικία 50 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Berent Schwineköper (1959), "Erich", Neue Deutsche Biographie (NDB) (in German), 4, Berlin: Duncker & Humblot, p. 586
  • Karl Janicke (1877), "Erich, Erzbischof von Magdeburg", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 6, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 205–206

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eric of Brandenburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).