Έρικ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ, επίσκοπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έρικ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ, επίσκοπος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1472
Θάνατος 20  Οκτωβρίου 1522
Θρησκεία Καθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα ιερέας
Οικογένεια
Γονείς Ιωάννης Ε΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ και Δωροθέα του Βρανδεμβούργου, δούκισσα της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ
Αδέλφια Μάγκνους Α΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ
Ιωάννης Δ΄ της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ, επίσκοπος
Οικογένεια Οίκος των Ασκάνια
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα καθολικός επίσκοπος[1]

Ο Έρικ', γερμ. Eric (1472 - 20 Οκτωβρίου 1522) από τον Οίκος των Ασκάνια ήταν, ως Έρικ Β΄, επίσκοπος του Χίλντεσχαϊμ (1502-03) και, ως Έρικ Α΄, επίσκοπος του Μύνστερ (1508-22).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ιωάννη Ε΄ δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ και της Δωροθέας των Χοεντσόλερν, κόρης του Φρειδερίκου Β΄ εκλέκτορα του Βρανδεμβούργου.

Από νέος ήλθε σε επαφή με τον Σύλλογο του καθεδρικού της Κολωνίας. Το 1484 άρχισε τις σπουδές του στο κανονικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Το 1487 χειροτονήθηκε ιερέας και έλαβε τιμητικά εισόδημα (prebendary) στην Κολωνία. Επίσης έλαβε τιμητικά εισόδημα στο Χίλντεσαϊμ, όπου εκλέχθηκε επίσκοπος το 1502. Η επιλογή επικυρώθηκε από τον πάπα Αλέξανδρο ΣΤ΄. Το επόμενο έτος θα γινόταν η χειροτονία του, αλλά παραιτήθηκε -ίσως επειδή η επισκοπή ήταν υπέρογκα χρεωμένη- υπέρ του αδελφού του Ιωάννη Δ΄ και επέστρεψε στη θέση του στην Κολωνία.

Το 1522 απεβίωσε σε ηλικία 50 ετών· τον είχε διαδεχθεί ο αδελφός του Ιωάννης Δ΄ ως επίσκοπος του Χίλντεσχαϊμ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wilhelm Kohl (ed.): Germania Sacra. New series, vol. 37.3, De Gruyter, Berlin, 2003, ISBN 3-11-017592-4 (= Diocese of Münster 7, the Dioceses 3), pp. 529–538.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eric of Saxe-Lauenburg (prince-bishop) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).