Έρικ Ρεφίλσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έρικ Ρεφίλσον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση808
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλέας
Οικογένεια
ΓονείςRefil Björnsson
ΟικογένειαΟίκος του Μούνσο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Σουηδίας

Ο Έρικ Ρεφίλσον ήταν γιος του Ρεφίλ Μπγιόρνσον και εγγονός του Μπιορν του Σιδηρόπλευρου ημιμυθικού βασιλιά της Σουηδίας από τον Οίκο του Μούνσο στις αρχές του 9ου αιώνα, διαδέχθηκε τον θείο του Έρικ Μπιόρνσον. Μια από τις Σκανδιναβικές πηγές τα "Σάγκας του Ερβαράρ" αναφέρουν :

"Ο Έρικ γιος του Ρεφίλ ήταν ο διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας, ήταν μεγάλος πολεμιστής και πολύ ισχυρός βασιλιάς. Οι γιοι του Έρικ Μπιορνσον ήταν ο Άνουντ της Ουψάλας και ο Μπιορν ατ Αουγκί, το βασίλειο της Σουηδίας χωρίστηκε ξανά ανάμεσα στα αδέλφια".[1]

Ο Έρικ ήταν επιτυχημένος και πολύ μεγάλος βασιλιάς, ο χρονικογράφος Ρίμπερτ τον συσχετίζει με την δεύτερη επίσκεψη του Αγίου Ανσγκάρ (801 - 865) στην πόλη της Μπίρκα, ο λαός της πόλης τον λάτρευε σαν θεό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Hervarar saga ok Heiðreks", Guðni Jónsson's and Bjarni Vilhjálmsson's edition at Norrøne Tekster og Kvad. English translation by N. Kershaw: "The Saga of Hervör and Heithrek" Archived December 27, 2006, at the Wayback Machine. in Stories and Ballads of the Far Past, translated from the Norse (Icelandic and Faroese). Cambridge University Press, 1921.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έρικ Ρεφίλσον
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έρικ Μπιόρνσον
Ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας
Flag of Sweden.svg

9ος αιώνας
Διάδοχος
Άνουντ της Ουψάλας και Μπιορν ατ Αουγκί


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Erik Refilsson της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).