Έρικ, δούκας του Σάντερμανλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έρικ, δούκας του Σάντερμανλαντ
Γέννηση 1282
Θάνατος 16  Φεβρουαρίου 1318
Nyköping Castle
Υπηκοότητα Σουηδία
Σύζυγος Ingeborg of Norway
Τέκνα Μάγκνους Δ΄ της Σουηδίας και Euphemia of Sweden
Γονείς Μάγκνους Γ΄ της Σουηδίας και Hedwig of Holstein
Αδέλφια Ingeborg Magnusdotter of Sweden, Μπίργιερ, βασιλιάς της Σουηδίας και Βαλντεμάρ, δούκας της Φινλανδίας

Ο Έρικ, δούκας του Σάντερμανλαντ ή Έρικ Μάγκνουσον (1282 - 1318) Σουηδός πρίγκηπας από τον Οίκο του Μπγιέλμπο, δούκας του Σβίλαντ, Σάντερμανλαντ, Βάστεργκοτλαντ, Βάρμλαντ και νότου Άλλαντ, διάδοχος στον θρόνο της Σουηδίας ήταν δεύτερος γιος του Μάγκνους Γ΄ της Σουηδίας και της συζύγου του Έλβιγκ του Χόλσταϊν, πήρε το δουκάτο του Σάντερμαλαντ και τμήμα του δουκάτου του Άπλαντ (1302), [1] πατέρας του Μάγκνους Δ΄ της Σουηδίας. [2]

Μεγάλες ικανότητες και φιλοδοξίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Έρικ αναφέρεται ότι είχε περισσότερες ικανότητες και εξυπνάδα για να γίνει βασιλιάς από τον μεγαλύτερο αδελφό του Μπίργιερ της Σουηδίας, ήταν επίσης ισχυρός και φιλόδοξος κάτι που τον έκανε να κερδίσει πολλούς συμμάχους ένας από αυτούς και ο μικρότερος αδελφός τους Βαλντεμάρ Μάγκνουσον δούκας της Φινλανδίας. Ο βασιλιάς Μπίργκερ επειδή φοβόταν τις φιλοδοξίες των μικρότερων αδελφών του τους κάλεσε να υπογράψουν καταστατικό (1304) αυτοί δραπέτευσαν στην Νορβηγία, επέστρεψαν αφού συμφιλιώθηκαν με τον αδελφό τους και κέρδισαν τα δουκάτα τους (1305). Ο Έρικ κατείχε επίσης την Κουνγκαχάλλα η οποία του είχε δοθεί από τον Νορβηγό βασιλιά και το βόρειο Άλλαντ το οποίο του είχε δοθεί από τον Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας, βασικό σχέδιο του Έρικ ήταν να εκτοπίσει τον πανίσχυρο στρατηγό Τόργκιλς Κνούτσον ο οποίος ήταν εμπόδιο στα σχέδια του, ο κλήρος ο οποίος αντιπαθούσε τον στρατηγό έδωσε την υποστήριξη του στον Έρικ. Ο Έρικ κατάφερε τελικά να πείσει τον άβουλο αδελφό του Μπίργιερ να εκτελέσει τον στρατηγό Κνούτσον παρά τις υπηρεσίες που του είχε προσφέρει (1306) αλλά τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ο άβουλος Μπίργιερ ανατράπηκε και φυλακίστηκε από τα άβουλα αδέλφια του τα οποία πήραν τον έλεγχο της Σουηδίας.

Εμφύλιος πόλεμος με τον μεγαλύτερο αδελφό του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πεθερός του Μπίργιερ Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας έφτασε με στρατό στην Σουηδία προκειμένου να υποστηρίξει τον γαμπρό του, από την άλλη τα μικρότερα αδέλφια είχαν την υποστήριξη του Χάακον Ε΄ της Νορβηγίας. Με την πίεση του Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας τα μικρότερα αδέλφια απελευθέρωσαν τον Μπίργκερ ο οποίος όχι μόνο ξανάρχισε τις εχθροπραξίες αλλά κατάφερε να μεταστρέψει με ειρηνική συνθήκη τον Χάακον Ε΄ της Νορβηγίας με το μέρος του και να γίνει πανίσχυρος απέναντι στα αδέλφια του, ο Χάακον Ε΄ της Νορβηγίας ζήτησε πίσω από τον Έρικ την Κουνγκαχάλλα που του την είχε παραχωρήσει δώρο, εκείνος το αρνήθηκε. Οι Δανοί συμμάχησαν με τους Νορβηγούς σε πόλεμο εναντίον του Έρικ αλλά ο πανέξυπνος πρίγκηπας παρά το γεγονός ότι ήταν οι πάντες εναντίον του κατάφερε να να νικήσει πρώτα τους Νορβηγούς και στην συνέχεια τους Δανούς που δραπέτευσαν στο Νίκοπινγκ (1309), επιτέθηκε στην Νορβηγία και ανακατέκτησε την Κουνγκαχάλλα που την είχε καταλάβει ο Χάακον το 1310. Με την συνθήκη του Χέλσινγκμποργκ τελικά η Σουηδία μοιράστηκε ανάμεσα στα τρία αδέλφια, ο Έρικ πήρε το Βάστεργκότλαντ, το Ντάλσλαντ, το Βάρμλαντ, το Καλμάρ αλλά υποσχέθηκε να δώσει πίσω την Κουνγκαχάλλα στον Χάακον. Παρά το γεγονός ότι ο Έρικ δεν επέστρεψε ποτέ την Κουνγκαχάλλα προσπάθησε με κάθε τρόπο να κερδίσει την υποστήριξη του Χάακον με τον γάμο του με την 11χρονη κόρη του Χάκκον Ίντζεμποργκ Χάακονσνταττερ (1312) σε μια διπλή τελετή στο Όσλο, ταυτόχρονα ο μικρότερος αδελφός του Χριστόφορος παντρεύτηκε την Ίντζεμποργκ Έρικσντάττερ την κόρη του Έρικ Β΄ της Νορβηγίας. Ο Έρικ πλέον είχε εξασφαλίσει την θέση του έχοντας αποκτήσει ένα μεγάλο τμήμα περιλαμβάνοντας και τα τρία Σκανδιναβικά βασίλεια, είχε αποκτήσει και έναν γιο τον Μάγκνους ο οποίος θα ήταν ο διάδοχος του σε περίπτωση θανάτου του.

Αιχμαλωσία από τον αδελφό του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνοδος του Έρικ σταμάτησε απότομα από τον μεγαλύτερο αδελφό τους βασιλιά Μπίργιερ ο οποίος παγίδευσε αυτόν και τον μικρότερο αδελφό του Χριστόφορο σε ένα γεύμα στο Νίκοπινγκ, με την πρόφαση της φιλοξενίας συνέλαβε τον Έρικ και τον μικρότερο αδελφό του Βαλντεμάρ της νύχτα της 11ης Δεκεμβρίου 1317 τους αλυσόδεσε και τους έριξε στην φυλακή όπου και πέθαναν σε λίγους μήνες κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες. Στις 16 Απριλίου του 1318 οι σύζυγοι του Έρικ και του Χριστόφορου μεσολάβησαν στο Καλμάρ με τον Έσγκερ Τζάουλ, αρχιεπίσκοπο του Λουντ με τον πρίγκιπα Χριστόφορο αδελφό του Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας να ελευθερωθούν οι σύζυγοι τους αλλά πέθαναν και οι δυο αργότερα την ίδια χρονιά. Οι υποστηρικτές του Έρικ εξοργισμένοι από την συμπεριφορά του Μπίργιερ απέναντι στα αδέλφια του εξεγέρθηκαν και τον ανέτρεψαν τοποθετώντας στις 8 Ιουλίου 1319 νέο βασιλιά της Σουηδίας τον Μάγκνους Δ΄ γιο του Έρικ Μάγκνους ο οποίος ήταν μόλις τριών ετών γι'αυτό κυβέρνησε υπό την κηδεμονία της μητέρας του Ιντζεμπόργκ και της γιαγιάς του Έντγουικ του Χόλσταϊν. Ο εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στα αδέλφια αποτελεί μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του βασιλείου της Σουηδίας. Οι υποστηρικτές του Έρικ δημιούργησαν τα Χρονικά του Έρικ τα οποία γράφτηκαν την περίοδο (1320 - 1335), αποτελούν μια από τις πιο αξιόπιστες μαρτυρίες για τα γεγονότα εκείνης της εποχής με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Έρικ. [3]

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ίντζεμποργκ της Νορβηγίας παιδιά τους ήταν :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lindqvist, Herman Historien om Sverige. Från islossning till kungarike (Norstedts: 1997)
  • Harrison, Dick Jarlens sekel: en berättelse om 1200-talets Sverige (Ordfront. 2002)
  • Bergman, Mats Nyköpingshus. En rundvandring i historia och nutid (Almqvist & Wiksell. 1992)
  • Mannervik, Cyrus Sagor och sägner - Från Nordens forntid och medeltid (AV Carlsons. 1958)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eric, Duke of Södermanland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).