Έρημος της Ιουδαίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έρημος της Ιουδαίας
ΧώραΙσραήλ και Κράτος της Παλαιστίνης
Διοικητική υπαγωγήΙσραήλ
Γεωγραφική υπαγωγήόρη της Ιουδαίας
Γεωγραφικές συντεταγμένες31°42′0″N 35°18′0″E
Η τοποθεσία της ιουδαϊκής ερήμου στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη σε κόκκινο

Η ιουδαϊκή έρημος ή η έρημος της Ιουδαίας (εβραϊκά: מִדְבַּר יְהוּדָה‎‎· αραβικά: صحراء يهودا‎‎) είναι έρημος στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Ιερουσαλήμ και κατηφορίζει προς στη Νεκρά Θάλασσα.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έρημος της Ιουδαίας εκτείνεται από το βορειοανατολικό Νεγκέβ στα ανατολικά του Μπέιτ Ελ και χαρακτηρίζεται από φυσικές αναβαθμίδες με βάραθρα. Καταλήγει σε έναν απότομο κρημνό που πίπτει προς τη Νεκρά Θάλασσα και την κοιλάδα του Ιορδάνη. Αρκετά ουάντι διασχίζουν την έρημο της Ιουδαίας από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοανατολικά και έχει πολλές χαράδρες, οι περισσότερες από αυτές βαθιές, από 366 μέτρα στα δυτικά έως 183 μέτρα στα ανατολικά.[1] Η έρημος της Ιουδαίας είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη μορφολογική δομή κατά μήκος ανατολικά των Ιουδαϊκών Ορέων.

Μερικές φορές είναι γνωστή ως יְשִׁימוֹן Γεσιμόν, που σημαίνει έρημος ή αγριότοπος, ή ακόμα Ερημότοπος του Ιούδα ή Ερημιά της Ιουδαίας, μεταξύ άλλων.[2]

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Elisha Efrat (1988). Geography and Politics in Israel Since 1967. Routledge (Taylor & Fancis). 
  2. «Judean Wilderness». BiblePlaces.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2010.