Ένωση Εβραϊκών Βιβλιοθηκών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ένωση Eβραϊκών Βιβλιοθηκών)
Ένωση Εβραϊκών Βιβλιοθηκών
Έδρα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ένωση Eβραϊκών Βιβλιοθηκών(αγγλ. Association of Jewish Libraries - AJL) ιδρύθηκε το 1966 στο Νιου Τζέρσεϊ (αγγλ.New Jersey) και εργάζεται για την προώθηση της πληροφόρησης σχετικά με τον Ιουδαϊσμό. Πρόκειται για έναν οργανισμό, ο οποίος προέκυψε από τη συγχώνευση της Ένωσης Εβραϊκών Βιβλιοθηκών (Jewish Library Association) με την Ένωση Εβραίων Βιβλιοθηκονόμων (Jewish Librarians Association).

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AJL διευθύνεται[1] από το Συμβούλιο (Council), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ορθή λειτουργία της ένωσης και απαρτίζεται από την Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Board), τους Προέδρους όλων των Επιτροπών (Chairpersons of all Committees), τους Συντάκτες του Περιοδικού και του Ενημερωτικό Φυλλαδίου της AJL (Editors of «Judaica Librarianship» and the «AJL Newsletter»), τον Υπεύθυνο της Ιστοσελίδας (Webmaster) και τον Συντονιστή της Διαδικτυακής Λίστας Συζητήσεων «Hasafran» (Coordinator of Hasafran)[2]. Η Εκτελεστική Επιτροπή διαχειρίζεται τις εσωτερικές υποθέσεις της ένωσης. Επιπλέον, η AJL διαθέτει το Τμήμα Ερευνητικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Ειδικών Συλλογών - RAS (Research Libraries, Archives, and Special Collections) και το Τμήμα για Σχολεία, Συναγωγές και Κέντρα - SSC (Schools, Synagogues, and Centers).

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασική επιδίωξη της AJL αποτελεί η ενίσχυση των βιβλιοθηκών με αντικείμενο τον Ιουδαϊσμό, για την επίτευξη της οποίας θέτει επιμέρους στόχους[3], που δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού και είναι οι εξής:

  1. Διατήρηση υψηλών επαγγελματικών προτύπων για τους βιβλιοθηκονόμους που εργάζονται σε Ιουδαϊκές βιβλιοθήκες και πρόσληψη εξειδικευμένων ατόμων στο επάγγελμα.
  2. Διευκόλυνση της επικοινωνίας και της ανταλλαγής πληροφοριών σε παγκόσμια κλίμακα.
  3. Ενθάρρυνση ποιοτικών δημοσιεύσεων του τομέα σε όλες τις μορφές και τα μέσα ενημέρωσης και προώθηση της δημοσίευσης υψηλής ποιότητας παιδικής λογοτεχνίας.
  4. Διευκόλυνση και ενθάρρυνση της δημιουργίας συλλογών Ιουδαϊκών βιβλιοθηκών.
  5. Βελτίωση της πρόσβασης στην πληροφόρηση για όλους μέσω της εφαρμογής προηγμένων τεχνολογιών.
  6. Δημοσιοποίηση του οργανισμού και των δραστηριοτήτων του σε όλους τους σχετικούς χώρους.
  7. Τόνωση της ευαισθητοποίησης του ευρέως κοινού για τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών.
  8. Προβολή της Βιβλιοθηκονομίας με αντικείμενο τον Ιουδαϊσμό στον ευρύτερο επαγγελματικό τομέα της Βιβλιοθηκονομίας.
  9. Ενθάρρυνση της αναγνώρισης των υπηρεσιών των Ιουδαϊκών βιβλιοθηκών από άλλους οργανισμούς και συναφή επαγγέλματα.
  10. Διασφάλιση της συνέχειας της ένωσης μέσω της ορθής διαχείρισης, της οικονομικής ασφάλειας, της αποτελεσματικής διοίκησης και της ενεργούς συμμετοχής.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AJL καλύπτει όλα τα παραρτήματα του Ιουδαϊσμού, περιλαμβάνοντας στα μέλη της Βιβλιοθήκες και το προσωπικό τους, καθώς και υποστηρικτές των βιβλιοθηκών. Τα μέλη αντιπροσωπεύουν τη Βόρεια Αμερική, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κίνα, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και την Τσέχικη Δημοκρατία[4]. Ιδρύματα και μεμονωμένα άτομα, που επιθυμούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ένωσης μπορούν να ενταχθούν σε κάποια από τις διαθέσιμες κατηγορίες μελών[5]:

  • Ιδρύματα (Institutional Membership)
  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal membership)
  • Εταιρικά Μέλη (Corporate membership)
  • Φοιτητές στη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης (Students in library and information science)
  • Συνταξιοδοτημένα Μέλη (Retired membership)
  • Δοκιμαστικά Μέλη (Trial membership)

Η AJL αποδίδει στα μέλη που έχουν συνεισφέρει σε σημαντικό βαθμό στην υλοποίηση των στόχων της, την ιδιότητα «Επίτιμα Δια Βίου Μέλη» (Honorary life membership).

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AJL προωθεί την εβραϊκή ιστορία και τον πολιτισμό μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης στην πληροφόρηση σχετικά με τον Ιουδαϊσμό και το Ισραήλ. Η AJL μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιδιώκει να συμβάλλει στην αναβάθμιση των Εβραϊκών βιβλιοθηκών και την ενίσχυση της Βιβλιοθηκονομίας με αντικείμενο τον Ιουδαϊσμό. Συγκεκριμένα παρέχει στα μέλη της εκπαιδευτικές ευκαιρίες και ευκαιρίες δικτύωσης, καθοδήγηση κατά την επαγγελματική τους πορεία και προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ευημερία. Επιπλέον, παρέχει οικονομική ενίσχυση υπό τη μορφή υποτροφιών και απονέμει τιμητικές βραβεύσεις για την σημαντική συνεισφορά στο επάγγελμα της Βιβλιοθηκονομίας. Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων δημοσιεύοντας ενημερωτικό υλικό σχετικό με το χώρο των Εβραϊκών βιβλιοθηκών, το οποίο παρέχει στα μέλη της πληροφόρηση για ποικίλα θέματα του χώρου. Σημαντικές εκδόσεις της AJL αποτελούν το επιστημονικό περιοδικό "Judaica Librarianship"[6], το οποίο δημοσιεύεται σε ετήσια συχνότητα και πραγματεύεται θέματα σχετικά με τον Ιουδαϊσμό και τις Εβραϊκές βιβλιοθήκες και το ενημερωτικό δελτίο με τίλο "AJL Newsletter"[7], το οποίο πλέον διατίθεται ηλεκτρονικά σε δύο ξεχωριστές δημοσιεύσεις.Τ έλος, αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις με συναφείς ενώσεις και οργανισμούς και διατηρεί δεσμούς με σημαντικά ιδρύματα, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους της και να προωθήσει την ανάπτυξη και συντήρηση ιουδαϊκών συλλογών σε ιδρύματα κάθε τύπου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοίκηση της AJL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Λίστα Συζητήσεων της AJL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Στόχοι της AJL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στην AJL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Κατηγορίες μελών της AJL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Επιστημονικό περιοδικό της AJL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  7. «Ενημερωτικό δελτίο της AJL». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]