Ένωση για τη Διαχείριση Πληροφοριών και Εικόνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ένωση για τη Διαχείριση Πληροφοριών και Εικόνων(αγγλ.Association for Information and Image Management - AIIM) ιδρύθηκε το 1943 και αποτελεί μία κοινότητα των επιστημόνων της πληροφόρησης. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος μέσα από τη δράση του εκπροσωπεί και υποστηρίζει την παγκόσμια Κοινωνία της Πληροφορίας και όσους εργάζονται για την ευημερία της. [1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AIIM διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο [2] (AIIM Board of Directors) το οποίο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (Board Chair), τον Ταμία (Treasurer), ένα Γενικό Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (Executive Committee Member At Large Immediate Past Chair) και δώδεκα μέλη. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των υποθέσεων της ένωσης και καθορίζει το στρατηγικό προσανατολισμό της. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου υποστηρίζουν οι Επιτροπές (Committees) που συστήνει η AIIM, οι οποίες διαχειρίζονται θέματα διοικητικά, πολιτικής και προγράμματος. Επιπλέον, η ένωση διαθέτει ένα δίκτυο Παραρτημάτων (AIIM Chapter Network), τα οποία δρούν επικουρικά προς το έργο της AIIM.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των δραστηριοτήτων της AIIM εστιάζει στη βοήθεια και την υποστήριξη των επιστημόνων της πληροφόρησης και την καθοδήγηση τους κατά την επαγγελματική τους πορεία. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της AIIM, η αποστολή [3] της είναι να διασφαλίσει ότι οι επιστήμονες της πληροφόρησης αντιλαμβάνονται τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις που προκύπτουν σχετικά με τα ζητήματα διαχείρισης της πληροφόρησης σε μια εποχή όπου υπάρχει διαθέσιμη πληθώρα δεδομένων.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη [4] της AIIM ξεπερνούν τους 65.000 επαγγελματίες σε περισσότερες από 150 χώρες ανά τον κόσμο. Η ένωση προσφέρει δύο Προγράμματα Συμμετοχής για τα Μέλη, το Επαγγελματικό Πρόγραμμα Συμμετοχής (Professional Membership) και το Πρόγραμμα Παρόχων Λύσεων (Solution Provider Membership). Στην πρώτη κατηγορία μελών μπορούν ενταχθούν επαγγελματίες της πληροφόρησης, ενώ στη δεύτερη εταιρείες υπηρεσιών.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο και η δράση της AIIM εστιάζει στην υποστήριξη του έργου των επαγγελματιών της πληροφόρησης, μέσα από ποικίλες διοργανώσεις, εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα πιστοποίησης. Αναλυτικότερα, η AIIM αναπτύσσει το «Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Συνεργατών» [5](AIIM Education Partner Program) μέσω του οποίου εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί συνεργάτες συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ένωσης. Παράλληλα, διοργανώνει σεμινάρια ειδικού ενδιαφέροντος μέσα από τα οποία παρέχονται δυνατότητες εκπαίδευσης και ευκαιρίες επαγγελματικής δικτύωσης. Επιπλέον, διοργανώνει ένα ετήσιο συνέδριο (AIIM Conference) [6], στο οποίο εξετάζονται και μελετώνται αναδυόμενα θέματα του χώρου της διαχείρισης των πληροφοριών και των εικόνων και διαθέτει στα μέλη της εύρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]