Ένωση για τα Συστήματα Πληροφόρησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση για τα Συστήματα Πληροφόρησης (αγγλικά: Association for Information Systems - AIS) ιδρύθηκε το 1994 και αποτελεί τον οργανισμό που προωθεί την ορθή χρήση και εφαρμογή των συστημάτων πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μια εταιρεία, αποτελούμενη από 4.000 μέλη, τα οποία εργάζονται για την ενίσχυση του έργου της και την ολοκλήρωση της αποστολής της. Η AIS επεκτείνει τη δράση της σε τρεις γεωγραφικές περιοχές, εκ των οποίων η πρώτη εκτείνεται στην Αμερική, η δεύτερη καλύπτει την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και η τρίτη περιοχή καλύπτει την Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό.[1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο νομοθετικό και διοικητικό όργανο της ένωσης είναι το Συμβούλιο (AIS Council), το οποίο απαρτίζουν ο Πρόεδρος (President), ο Προηγούμενος Πρόεδρος (Immediate Past President), ο Εκτελεστικός Διευθυντής (Executive Director), ο Εκλεγμένος Πρόεδρος (President Elect), ο Γραμματέας (Secretary), ο Ταμίας (Treasurer), 8 Αντιπρόεδροι (Vice Presidents), 3 Αντιπρόσωποι των περιοχών που εκπροσωπεί (Representatives), ένας Αντιπρόσωπος από το Διεθνές Συνέδριο για τα Συστήματα Πληροφόρησης - ICIS (ICIS Representative) και ένας από το Αμερικάνικο Συνέδριο για τα Συστήματα Πληροφόρησης - AMCIS (AMCIS Representative). Το έργο του Συμβουλίου ενισχύεται από τη δράση των μόνιμων και των ειδικών Επιτροπών (Committees), οι οποίες συστήνονται από το Συμβούλιο και ενεργούν σύμφωνα με το καταστατικό και τον εσωτερικό κανονισμό της ένωσης[2].

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AIS μέσα από το έργο της επιδιώκει να προωθήσει την εφαρμογή των Συστημάτων Πληροφόρησης με πολιτικά ορθό τρόπο. Οι επιμέρους στόχοι που θέτει η Ένωση, προκειμένου να επιτύχει το σκοπό της [3], όπως δηλώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, είναι:

  1. Δημιουργία και διατήρηση μιας επαγγελματικής ταυτότητας για τους εκπαιδευτικούς, τους ερευνητές και τους επαγγελματίες των συστημάτων πληροφόρησης.
  2. Προώθηση της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών της.
  3. Παροχή ενός κομβικού σημείου για την επαφή και τις σχέσεις με κυβερνητικούς, ιδιωτικούς και εκπαιδευτικούς φορείς που επηρεάζουν ή και ελέγχουν τη φύση των συστημάτων πληροφόρησης.
  4. Βελτίωση των προγραμμάτων σπουδών, των παιδαγωγικών και άλλων πτυχών της εκπαίδευσης των συστημάτων πληροφόρησης.
  5. Δημιουργία ενός οράματος για το μέλλον του τομέα και του επαγγέλματος των συστημάτων πληροφόρησης.
  6. Δημιουργία μιας σύγχρονης, τεχνολογικά εξελιγμένης επαγγελματικής κοινωνίας.
  7. Θέσπιση προτύπων πρακτικής, δεοντολογίας και εκπαίδευσης, όπου κρίνεται απαραίτητο.
  8. Συμπερίληψη επαγγελματιών από όλο τον κόσμο.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε πρόσωπο, φορέας ή ίδρυμα που επιθυμεί να συμμετάσχει στο έργο της AIS και πληροί τα κριτήρια που αναφέρονται στο καταστατικό της, μπορεί να ενταχθεί στα ήδη υπάρχοντα μέλη τα οποία ξεπερνούν τις 4.000 συμμετοχές από 90 χώρες. Τα μέλη [4] διακρίνονται σε μεμονωμένα άτομα και ιδρύματα, τα οποία υποδιαιρούνται περαιτέρω σε επιμέρους υποκατηγορίες. Συγκεκριμένα:

Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individual Memberships): Στην κατηγορία αυτή ανήκουν άτομα τα οποία σχετίζονται με τα συστήματα πληροφόρησης και επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της.

  • Ακαδημαϊκοί (Academic)
  • Φοιτητές (Student)
  • Επαγγελματίες (Professional)
  • Συνταξιούχοι (Retired)

Ιδρύματα (Institutional Memberships): Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ιδρύματα και οργανισμοί, τα οποία αποσκοπούν στην προβολή τους στο ευρύτερο κοινό των συστημάτων πληροφόρησης.

  • Ιδρύματα - Μέλη της AIS (AIS Institutional Member)
  • Κοινή Συμμετοχή Ιδρυμάτων - Μελών των AIS και SIM (AIS - SIM Joint Institutional Member)
  • Κοινή Συμμετοχή Ιδρυμάτων - Μελών των AIS και ANIEI (AIS-ANIEI Institutional Member)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AIS αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις με ενώσεις, ιδρύματα, εταιρείες και οργανισμούς με συναφή αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας, προκειμένου να προωθήσει την ανάπτυξη και εφαρμογή επαγγελματικών προτύπων και κατ’ επέκταση την εξέλιξη του επαγγέλματος. Παρέχει στα μέλη της ευκαιρίες δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης και απονέμει τιμητικές βραβεύσεις για την αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς ορισμένων μελών στο έργο της, αλλά και στο χώρο των συστημάτων πληροφόρησης γενικότερα. Επιπλέον, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων με τη δημοσίευση ενημερωτικού υλικού και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες, για την καθοδήγηση και υποστήριξη των μελών της κατά την επαγγελματική τους πορεία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την AIS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της AIS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Στόχοι της AIS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Μέλη της AIS». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2012. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]