Ένωση Καναδών Αρχειονόμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Καναδών Αρχειονόμων (αγγλικά: Association of Canadian Archivists - ACA) ιδρύθηκε το 1975 και εκπροσωπεί τους αρχειονόμους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εντός του Καναδά. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με έδρα στην Οτάβα, ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερους από 600 αρχειονόμους, προωθεί τα επαγγελματικά τους συμφέροντα και συμβάλλει στην ενίσχυση του έργου τους. [1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε γενικά πλαίσια η ACA διευθύνεται[2] από τα μέλη της, με ανώτερο όργανο το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors), το οποίο πραγματοποιεί συνεδριάσεις και τηλεδιασκέψεις για τη διαχείριση των υποθέσεων της και σε ετήσια συχνότητα συγκαλεί Γενική Συνέλευση (Annual General Meeting), καθώς και κάποιες ειδικές συνεδριάσεις για την αξιολόγηση της πορείας του οργανισμού. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται από τα μέλη της ένωσης και είναι ο Πρόεδρος (President), ο Αντιπρόεδρος (Vice-President), ο Γραμματέας- Ταμίας (Secretary-Treasurer) και ο Γενικός Διευθυντής (Director at Large). Το έργο του Συμβουλίου υποστηρίζεται από την δράση Επιτροπών (Committees), Φοιτητικών Παραρτημάτων (Student Chapters) και Τμημάτων Ειδικού Ενδιαφέροντος (Special Interest Sections), τα οποία ενεργούν συμβουλευτικά προς το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ACA μέσα από το έργο της επιδιώκει να συμβάλλει στην ενίσχυση και την υποστήριξη της καναδικής αρχειακής κοινότητας. Για την επίτευξη του σκοπού της, η ACA θέτει επιμέρους στόχους[3] και εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος. Οι επιμέρους στόχοι, όπως δηλώνονται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, αποσκοπούν στη διασφάλιση:

  1. Της διατήρησης και της προσβασιμότητας των πηγών πληροφόρησης του Καναδά και της αρχειακής κληρονομιάς του.
  2. Της εκτίμησης του κοινού προς τις πηγές αυτές και την κληρονομιά.
  3. Του ρόλου της καναδικής αρχειακής κοινότητας στη διατήρηση και την προσβασιμότητα της.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη[4] της ACA περιλαμβάνουν άτομα, τα οποία απασχολούνται επαγγελματικά σε βιβλιοθήκες και κέντρα πληροφόρησης εντός του Καναδά, καθώς και οργανισμούς και ιδρύματα που υποστηρίζουν τις υπηρεσίες πληροφόρησης. Συνολικά η ένωση εκπροσωπεί περισσότερα από 600 μέλη, τα οποία διακρίνονται σε:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individual membership): όσοι εργάζονται σε βιβλιοθήκες και κέντρα πληροφόρησης του Καναδά και επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της ένωσης.
  • Ιδρύματα (Institutional membership): ιδρύματα και οργανισμοί που υποστηρίζουν τον τομέα της πληροφόρησης και το έργο της ACA.
  • Φοιτητές (Student e-membership): άτομα που παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που οδηγούν σε επαγγελματικό τίτλο σπουδών στον τομέα της Αρχειονομίας, της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ACA μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιδιώκει να ενισχύσει το έργο των αρχειονόμων του Καναδά και να συμβάλλει στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Συγκεκριμένα, παρέχει στα μέλη της καθοδήγηση μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες, στοχεύοντας στη διεύρυνση του γνωστικού τους πεδίου και αναπτύσσει συνεργατικές σχέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με συναφείς φορείς, για την καλύτερη εκπροσώπηση της αρχειακής κοινότητας. Μέσω του Προγράμματος Καθοδήγησης (ACA Mentorship Program)φέρνει σε επαφή νέους Αρχειονόμους με ειδικούς του τομέα, αποσκοπώντας στην ομαλή ένταξη τους στο επάγγελμα. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της εντάσσεται και η ίδρυση του Ιδρύματος της ACA[5] (ACA Foundation) , το οποίο ενσωματώθηκε στην ένωση το 2006, για την οικονομική υποστήριξη της Καναδικής αρχειακής κοινότητας. Επιπλέον, η ACA διεξάγει ένα ετήσιο συνέδριο ([6]Annual Conference) στο οποίο παρευρίσκονται αρχειονόμοι από τον Καναδά και άλλες χώρες, οι οποίοι ενημερώνονται για αναδυόμενα ζητήματα και εξελίξεις στο χώρο των αρχείων. Έχει συστήσει την Επιτροπή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης[7] (Professional Learning Committee), η οποία διοργανώνει εργαστήρια, που πραγματοποιούνται πριν ή μετά τη ετήσιο συνέδριο και καλύπτουν σημαντικά ζητήματα του τομέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την ACA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της ACA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Αποστολή της ACA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στην ACA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Ίδρυμα της ACA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Ετήσιο συνέδριο της ACA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  7. «Επιτροπές της ACA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]