Ένωση Βιβλιοθηκών της Καλιφόρνιας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Ένωση Βιβλιοθηκών της Καλιφόρνιας (ΕΒΚ, αγγλ. California Library Association - CLA) ιδρύθηκε το 1895 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιβλιοθήκες της Καλιφόρνιας και προωθεί τα συμφέροντα τους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΒΚ ιδρύθηκε αρχικά από βιβλιοθηκονόμους δημόσιων και ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών υπό την επωνυμία «Ένωση Βιβλιοθηκών της Κεντρικής Καλιφόρνιας» (Library Association of Central California), με σκοπό την εκπροσώπηση των βιβλιοθηκών της συγκεκριμένης περιοχής, ώσπου το 1897 επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας μέλη από τη Νότια Καλιφόρνια και αλλάζοντας το όνομα της σε «Ένωση Βιβλιοθηκών της Καλιφόρνιας» το 1906. Τα κεντρικά γραφεία της ένωσης για περισσότερα από 60 χρόνια βρίσκονταν στα σπίτια των εκάστοτε Εκτελεστικών Γραμματέων (Executive Secretaries) ως το 1969 που η έδρα της μεταφέρθηκε στο Σακραμέντο. Με την πάροδο των χρόνων η ΕΒΚ ανέπτυξε συνεργατικές σχέσεις με συναφείς οργανισμούς, και προέβη στην υλοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων με σκοπό την υποστήριξη και την ενδυνάμωση της βιβλιοθηκονομικής κοινότητας της Καλιφόρνιας.[1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΒΚ διευθύνεται[2] από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors) , το οποίο έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης των υποθέσεων της Ένωσης και εργάζεται για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της. Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζουν ο Πρόεδρος (President), ο Αντιπρόεδρος (Vice-President/President-Elect), ο προηγούμενος Πρόεδρος (Immediate Past President), ο Ταμίας (Treasurer), ένας Σύμβουλος του Παραρτήματος της ALA (ALA Chapter Councilor) και οκτώ γενικές θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, οι οποίοι εκλέγονται σε ετήσια συχνότητα. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τέσσερις φορές το χρόνο και καθορίζει την πολιτική που θα ακολουθήσει η ένωση, καθώς και το Καταστατικό λειτουργίας. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου ενισχύεται με τη σύσταση Επιτροπών (Committees) για την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων, οι οποίες διακρίνονται σε Μόνιμες Επιτροπές (Standing Committees) και Επιτροπές με συγκεκριμένο αντικείμενο και περίοδο λειτουργίας (Working Committees).

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικός σκοπός[3] της ΕΒΚ είναι η προώθηση του έργου των συγκεκριμένων Βιβλιοθηκών, η υπεράσπιση των συμφερόντων τους και η υποστήριξη των εργαζομένων τους. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, η αποστολή της ΕΒΚ είναι να παρέχει καθοδήγηση για την ανάπτυξη, την προώθηση και τη βελτίωση των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών, της Βιβλιοθηκονομίας, και της κοινότητας των βιβλιοθηκών.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΕΒΚ εκπροσωπεί περίπου 3.000 άτομα και ιδρύματα, τα οποία υποστηρίζουν το έργο των βιβλιοθηκών της Καλιφόρνιας και επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση της. Τα μέλη[4] της διακρίνονται σε Μεμονωμένα άτομα ως μέλη, Ιδρύματα και Επιχειρηματικά μέλη.

Συγκεκριμένα:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individual Voting Membership): διακρίνονται σε μέλη με δικαίωμα ψήφου και υποστηρικτικά μέλη.
  • Ιδρύματα (Institutional Members): βιβλιοθήκες και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο έργο της ΕΒΚ για την υποστήριξη των βιβλιοθηκών της Καλιφόρνιας.
  • Επιχειρηματικά μέλη (Business Membership): προμηθευτές προϊόντων και πάροχοι υπηρεσιών βιβλιοθηκών.
  • Κοινή Συμμετοχή Διαχειριστών στις CLA / ALA (Joint CLA/ALA Trustee Membership): Η συγκεκριμένη κατηγορία μελών αφορά τους διαχειριστές των βιβλιοθηκών και περιλαμβάνει τα νέα μέλη της CLA, της ALA και της ALTAFF (Ένωση Διαχειριστών, Υποστηρικτών, Φίλων και Ιδρυμάτων Βιβλιοθηκών -Association for Library Trustees, Advocates, Friends and Foundations).
  • Συμμετοχή Φοιτητών Βιβλιοθηκονομίας στις ALA / CLA (ALA/CLA Library Student Membership): φοιτητές που παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που οδηγούν σε αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στον τομέα της Βιβλιοθηκονομίας και της Επιστήμης της Πληροφόρησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Διοίκηση της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Αποστολή της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Μέλη της CLA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]