Νισίκι-ε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Έντο-ε)
"Δύο γυναίκες στη βεράντα", του Σουζούκι Χαρουνόμπου (Suzuki Harunobu)

Νισίκι-ε (錦絵 μεταφράζεται κεντημένη εικόνα) είναι η Ιαπωνική τέχνη της δημιουργίας πολύχρωμων ξυλόγλυπτων χαρακτικών με βάση την τεχνική μέθοδο ουκίγιο-ε. Η τεχνική νισίκι-ε εφευρέθηκε το 1765, τελειοποιήθηκε και έγινε δημοφιλής από τον Σουζούκι Χαρουνόμπου που δημιούργησε πολλά έργα νισίκε-ε από το 1765 και μέχρι το θάνατό του 5 χρόνια μετά.

Πριν την ανακάλυψη της τεχνικής νισίκι-ε, τα έργα ουκίγιο-ε ήταν ασπρόμαυρα και ζωγραφισμένα συνήθως στο χέρι. Το νισίκι-ε δημιουργείται με την σμίλευση ενός ξεχωριστού ξύλινου τμήματος για κάθε χρώμα και την χρήση αυτών ξεχωριστά για τη δημιουργία του τελικού πολύχρωμου χαρακτικού. Ένας χαράκτης με το όνομα Κινρόκου (Kinroku) εφηύρε την τεχνική που επέτρεψε την συγκόλληση όλων των τμημάτων ξύλου με τα διαφορετικά χρώματα ώστε το τελικό τυπωμένο χαρακτικό στο χαρτί να αποτελεί μια πλήρη εικόνα.

Η τεχνική αυτή είναι γνωστή επίσης ως Έντο-ε (江戸絵) λόγω της ιδιαίτερης άνθησης που γνώρισε στο Έντο (σημερινό Τόκυο) την εποχή εκείνη.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Munsterberg, Hugo (1957). "The Arts of Japan: An Illustrated History." Tokyo: Charles E. Tuttle Company.
  • Paine, Robert Treat and Alexander Soper (1955). "The Art and Architecture of Japan." New Haven: Yale University Press.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]