Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολωνικός Λαϊκός Στρατός
Ludowe Wojsko Polskie
Έμβλημα που φορούσαν οι στρατιώτες του ΠΛΣ,
ο "αετός των Πιαστ" χωρίς το στέμμα
ΊδρυσηΜάιος 1943
Διάλυση30 Δεκεμβρίου 1989
Υπηρεσιακοί κλάδοιΠολωνικός Στρατός Ξηράς
Πολωνική Πολεμική Αεροπορία
Πολωνικό Πολεμικό Ναυτικό
Βιομηχανία
Ξένοι προμηθευτές Σοβιετική Ένωση
Τσεχοσλοβακία
Κούβα
Ανατολική Γερμανία Ανατολική Γερμανία
Ετήσιες εξαγωγές Αλγερία
Βόρειο Βιετνάμ
Ανγκόλα
Βόρεια Κορέα
Σχετικά λήμματα
ΙστορίαΚατάλογος πολέμων που περιλαμβάνουν την Πολωνία
Χρονοδιάγραμμα του Πολωνικού Στρατού

Πολωνικός Λαϊκός Στρατός (ΠΛΣ) (πολωνικά: Ludowe Wojsko Polskie, προφέρεται: [Λουντόβε Βόισκο Πόλσκιε], LWP)[1] ονομάζονταν οι Ένοπλες Δυνάμεις του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Το επίσημο όνομα του στρατού ήταν Armia Polska w ZSRR (Πολωνικός Στρατός στην ΕΣΣΔ) από το 1943-1944, Wojsko Polskie (Πολωνικά Στρατεύματα) και Siły Zbrojne Rzeczpospolitej Polskiej (Ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας της Πολωνίας) από το 1944-1952 και Siły Zbrojne Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej (Ένοπλες Δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας) από το 1952.


Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολωνικά στρατεύματα, 1943

Αυτό που έγινε ο Πολωνικός Λαϊκός Στρατός σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Μάιο του 1943, ως το 1ο Τμήμα Πεζικού Ταντέους Κοστσιούσκο, το οποίο εξελίχθηκε στον Πρώτο Πολωνικό Στρατό, γνωστό ανεπίσημα ως Στρατός του Μπέρλινγκ. Λόγω της έλλειψης Πολωνών αξιωματικών και των πολιτικών της Σοβιετικής Ένωσης, το Μάρτιο του 1945 οι αξιωματούχοι του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού αντιπροσώπευαν σχεδόν το 52% του σώματος αξιωματικών (15.492 από 29.372). Περίπου 4.600 από αυτούς παρέμειναν στον Πολωνικό Λαϊκό Στρατό μέχρι τον Ιούλιο του 1946.[2]

Δεν ήταν ο μόνος πολωνικός σχηματισμός που πολέμησε στην πλευρά των Συμμάχων, ούτε ο πρώτος που σχηματίστηκε στην Ανατολή. Η παλαιότερη πολωνική δύναμη που σχηματίστηκε στη Σοβιετική Ένωση, γνωστή ως Στρατός του Άντερς, ήταν πιστή στην πολωνική εξόριστη κυβέρνηση και μέχρι τότε είχε μετακομίσει στο Ιράν. Οι πολωνικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των κομμουνιστών σύντομα αναπτύχθηκαν πέρα από την 1η Μεραρχία σε δύο μεγάλες διοικήσεις - τον Πρώτο Πολωνικό Στρατό (αρχικά υπό τον Ζίγκμουντ Μπέρλινγκ) και τον Δεύτερο Πολωνικό Στρατό (με διοικητή τον Κάρολ Σφιερτσέφσκι). Ο Πρώτος Πολωνικός Στρατός συμμετείχε στην Επίθεση Βιστούλα-Όντερ, στη Μάχη του Κόλμπεργκ και στην τελική Μάχη του Βερολίνου.[1]

Μεταπολεμική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πρώτος Πολωνός Στρατός στο δρόμο προς το Βερολίνο, 1945.
Η πολωνική σημαία υψώθηκε στην κορυφή της στήλης νίκης του Βερολίνου στις 2 Μαΐου 1945.
Τανκ T-55Α του Πολωνικού Λαϊκού Στρατού (Στρατιωτικός νόμος στην Πολωνία).

Μετά τον πόλεμο, ο Πολωνικός Στρατός αναδιοργανώθηκε σε έξι (αργότερα επτά) στρατιωτικές περιοχές. Αυτές ήταν η Στρατιωτική Περιοχή Βαρσοβίας, με έδρα στη Βαρσοβία, η Στρατιωτική Περιοχή Λούμπλιν, με έδρα στο Λούμπλιν, η Στρατιωτική Περιοχή Κρακοβίας, με έδρα στην Κρακοβία, η Στρατιωτική Περιοχή Λοτζ, με έδρα στο Λοτζ, η Στρατιωτική Περιοχή Πόζναν, με έδρα στο Πόζναν, η Στρατιωτική Περιοχή Πομερανίας, με έδρα στο Τόρουν και η Στρατιωτική Περιοχή Σιλεσίας, με έδρα στο Κατοβίτσε

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Πολωνικός Στρατός ήταν υπό τη διοίκηση του Στρατάρχη της Σοβιετικής Ένωσης, του Στρατάρχη της Πολωνίας και του Υπουργού Άμυνας της Πολωνίας, Κονσταντίν Ροκοσόφσκυ. Εντάχθηκε όλο και περισσότερο σε σοβιετικές στρατιωτικές δομές. Αυτή η διαδικασία μετριάστηκε μετά τον Πολωνικό Οκτώβρη του 1956, όταν ο Βουαντίσουαφ Γκομούουκα επισημοποίησε πτυχές της στρατιωτικής σχέσης της Πολωνίας με τη Σοβιετική Ένωση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Δημοφιλής Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια του Εκδοτικού Οίκου Fogra (2016). Pierwsza Armia Wojska Polskiego. Encyklopedia WIEM. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-11-06. https://web.archive.org/web/20161106125232/http://portalwiedzy.onet.pl/24821,,,,pierwsza_armia_wojska_polskiego,haslo.html. Ανακτήθηκε στις 2021-04-24. 
  2. Καουούζνι, Ρίσαρντ (2007). «Oficerowie Armii Radzieckiej w wojskach lądowych w Polsce 1945-1956» (στα πολωνικά). Zeszyty Naukowe WSOWL (Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Στρατού Ξηράς «Στρατηγός Ταντέους Κοστσιούσκο») (2): 86-87. ISSN 1731-8157. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-BATA-0005-0014/.