Ένα έξυπνο έξυπνο... μούτρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ένα έξυπνο, έξυπνο μούτρο)
Ένα έξυπνο έξυπνο... μούτρο
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Δαλιανίδης
Ανδρέας Ανδρεαδάκης
ΠαραγωγήΦιλοποίμην Φίνος
ΣενάριοΠολύβιος Βασιλειάδης
Νίκος Τσιφόρος
ΙστορίαΠολύβιου Βασιλειάδη
Νίκου Τσιφόρου
Βασισμένο σεΟ Τηλέμαχος τρύπωσε (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΚώστας Βουτσάς
Βασίλης Αυλωνίτης
Νίκος Ρίζος
Νανά Σκιαδά
Νινή Τζανέτ
ΦωτογραφίαΠαύλος Φιλίππου
ΜοντάζΠέτρος Λύκας
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
Εταιρεία παραγωγήςΦίνος Φιλμ
Πρώτη προβολή28 Φεβρουαρίου 1965 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία15 Μαΐου 2005 (DVD)
Διάρκεια82΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Ένα έξυπνο έξυπνο... μούτρο (γνωστή και ως Ο Αχτύπητος), είναι ασπρόμαυρη ελληνική κωμική ταινία του 1965. Η παραγωγή ανήκει στη Φίνος Φιλμ. Βασίστηκε στο θεατρικό έργο των Τσιφόρου-Βασιλειάδη, «Ο Τηλέμαχος Τρύπωσε». Πρόκειται για τυπική φαρσοκωμωδία. Πρωταγωνιστούν οι: Κώστας Βουτσάς, Βασίλης Αυλωνίτης και Νίκος Ρίζος.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο ζωηροί και βασικοί ήρωες της υπόθεσης, ο Πότης (Βασίλης Αυλωνίτης) και ο Ιορδάνης (Νίκος Ρίζος), είναι συνεταίροι σε μια φαρμακοβιομηχανία. Ειδικά ο Πότης, είναι μέγας γυναικοθήρας, διότι αν και αρραβωνιασμένος 10 χρόνια με τη βασική χρηματοδότρια της επιχείρησής τους, την Αμαλία (Νανά Σκιαδά), δεν διστάζει να την απατά με την καλλίγραμμη Νανά (Νινή Τζανέτ), την οποία και συντηρεί. Μια μέρα, εισέρχεται φουριόζος στο γραφείο τους ο Τηλέμαχος (Κώστας Βουτσάς) που ζητάει δουλειά. Ατσίδας καθώς είναι, μυρίζεται αμέσως την όλη κατάσταση και απειλεί ότι θα τα αποκαλύψει όλα στην Αμαλία. Έτσι προσλαμβάνεται στην εταιρεία, και με τα κόλπα του καταφέρνει τελικά να ανεβεί πολύ ψηλά, ενώ η Αμαλία που τον εμπιστεύεται από την πρώτη στιγμή, θέλει μέσω γάμου να τον κάνει ανιψιό της. Η Αμαλία παντρεύεται επιτέλους με τον Πότη. Κάποια μέρα όμως, παρουσιάζεται στην εταιρεία η γυναίκα του Φώφη (Αντιγόνη Κουκούλη), με την οποία έζησε μόλις 11 μέρες έγγαμου βίου και μετά πήραν ο καθένας τον δρόμο του αλλά χωρίς διαζύγιο, λόγω της φτώχειας. Ενώ η Φώφη αποκαλύπτει το παρελθόν τους, φτάνει και ο χονδρέμπορος της λαχαναγοράς Μπάμπης (Αθηνόδωρος Προύσαλης) που έχει σχετιστεί μαζί της και θέλει να την παντρευτεί απαλλάσσοντας τον Μάχο από το βάρος του διαζυγίου, που τελικά παντρεύεται με την υπάλληλο της εταιρείας Τούλα (Έλσα Ρίζου) η οποία τον ερωτεύτηκε από τις πρώτες κιόλας μέρες.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 18 Φεβρουαρίου 1965 και έκοψε 270.054 εισιτήρια. Ήρθε στην 15η θέση σε 93 ταινίες.

Η σκηνοθεσία υπογράφεται από τον μοντέρ Ανδρέα Ανδρεαδάκη στους τίτλους της ταινίας, στην πραγματικότητα όμως ανήκει στον Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος απέφυγε να την υπογράψει επειδή είχε γυρίσει πολλές εκείνη την περίοδο και δεν ήθελε να φαίνεται το όνομά του συνέχεια. [1]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]