Ένας κύριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένας κύριος
Gentilhomme2.jpg
ΣυγγραφέαςΟκτάβ Μιρμπώ
ΤίτλοςUn gentilhomme
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1920
Είδοςμυθιστόρημα

Το μυθιστόρημα Ένας κύριος είναι ένα ατελές έργο του Οκτάβ Μιρμπώ, από το οποίο απομένουν μόνο τα τρία πρώτα κεφάλαια. Ο Μιρμπώ ξεκίνησε να το γράφει κατά τα έτη 1900-1902, αλλά γρήγορα το εγκατέλειψε. Τα βιβλίο εκδόθηκε το 1920, μετά το θάνατό του, από τη χήρα σύζυγό του.

Ενώ ο Μιρμπώ σκόπευε να αναδείξει την πολιτική και κοινωνική ζωή της Γαλλίας κατά το τέταρτο του αιώνα που ακολούθησε το πραξικόπημα της 16ης Μαïου 1877 διέκοψε την αφήγηση την παραμονή της 16ης Μαΐου. Πρέπει να δούμε ένα είδος χλευασμού όπως στο έργο Tristram Shandy του Στερν που θαύμαζε; Ή η μη ολοκλήρωση του έργου οφείλεται στην ανικανότητα του μυθιστοριογράφου να καλύψει μια τόσο τεράστια ύλη σύμφωνα με το μοντέλο του «Πόλεμος και Ειρήνη»; Αυτό το σύντομο διήγημα δεν είναι λιγότερο συναρπαστικό για την κατανόηση που μας προσφέρει του ντεμπούτου του «προλετάριου των γραμμάτων» μας, που έπρεπε όπως ο χλωμός ήρωάς του να εκπορνεύσει την πένα του για χρόνια, ως ιδιαίτερος γραμματέας, ως «εκείνος που γράφει έργα τα οποία υπογράφει γνωστός συγγραφέας», ως δημοσιογράφος που πληρώνεται για να κάνει τα πάντα, πριν να μπορέσει τελικά να πετάξει με τα δικά του φτερά και να υπερασπιστεί τις δικές του αξίες.

Επιστρέφοντας στο ξεκίνημα του, για χάρη της μυθοπλασίας, ο μυθιστοριογράφος αναπτύσσει μια τυπικά αναρχική ανάλυση της πορνείας και θεωρεί ότι αυτή του πνεύματος είναι πολύ πιο βρώμικη από τη σωματική πορνεία.

Μια κριτική έκδοση του «Κυρίου» πραγματοποιήθηκε από τον Πιερ Μισέλ στον 3ο τόμο του Œuvre romanesque του Mirbeau, εκδόσεις Buchet/Chastel / Société Octave Mirbeau, 2001. Το κείμενο του μυθιστορήματος που προλογίζει ο Πιερ Μισέλ είναι διαθέσιμο δωρεάν στη σελίδα του διαδικτύου éditions du Boucher.

Εξωτερικοί δεσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]