Ένας βλάκας και μισός (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας βλάκας και μισός
Χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας, στην οποία το δικαστήριο, απάλλαξε τον κατηγορούμενο λόγω βλακείας. Απεικονίζονται οι Χρήστος Ευθυμίου (πλάτη), Γιάννης Γκιωνάκης (δεξιά), Άγγελος Μαυρόπουλος (κέντρο), Γιώργος Βελέντζας (δεξιά, αστυνόμος).
ΣκηνοθεσίαΓιάννης Δαλιανίδης
ΠαραγωγήΚώστας Ψαρράς
Γιώργος Λαζαρίδης
Δημήτρης Σαρρής
ΣενάριοΓιάννης Δαλιανίδης
ΙστορίαΔημήτρη Ψαθά
Βασισμένο σεΈνας βλάκας και μισός (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΧρήστος Ευθυμίου
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ρίκα Διαλυνά
Ανδρέας Μπάρκουλης
Γιάννης Γκιωνάκης
ΤραγούδιΜανώλης Χιώτης
Μαίρη Λίντα
ΦωτογραφίαΔήμος Σακελλαρίου
ΜοντάζΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΧορογραφίαΓιάννης Φλερύ
Εταιρεία παραγωγήςΑφοί Ρουσσόπουλοι - Γ. Λαζαρίδης - Δ. Σαρρής - Κ. Ψαρράς
Πρώτη προβολή1959
Κυκλοφορία8 Σεπτεμβρίου 2003 (DVD)
Διάρκεια69΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
Γλώσσαελληνική

Ένας βλάκας και μισός είναι ο τίτλος ελληνικής κωμωδίας του 1959 σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Ευθυμίου, Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Ρίκα Διαλυνά. Το σενάριο διασκεύασε ο Γιάννης Δαλιανίδης από το ομότιτλο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά. [1]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θωμάς Κατσαρός (Χρήστος Ευθυμίου) ή κουτο-Θωμάς είναι ένας καλοκάγαθος άνθρωπος, που όμως γίνεται συχνά αντικείμενο χλευασμού λόγω της χαμηλής νοημοσύνης του. Είναι ερωτευμένος με την όμορφη χήρα Ουρανία Τσαλαβούτα (Ρίκα Διαλυνά). Η Ουρανία προσποιείται πως ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον του Θωμά, προκειμένου να τον χρησιμοποιεί για διάφορες εργασίες. Ο σύζυγος της Ουρανίας, Σωτήρης Καραμαούνας (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), ο οποίος φημίζεται για τη φιλαργυρία του, εδώ και ένα χρόνο θεωρείται νεκρός μετά από το ναυάγιο του πλοίου στο οποίο επέβαινε.

Ξαφνικά, ένα βράδυ ο Σωτήρης εμφανίζεται ζωντανός και αβλαβής πίσω στο σπίτι του, σοκάροντας την Ουρανία και τον Θωμά. Στη συνέχεια, τους εξηγεί ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κρυβόταν έτσι ώστε να μπορέσει να εισπράξει την ασφάλεια ζωής. Η Ουρανία, η οποία στην πραγματικότητα διατηρεί δεσμό με τον Τώνη Καραμήτσο (Ανδρέας Μπάρκουλης), δεν διστάζει να ζητήσει από τον Θωμά να δολοφονήσει τον Σωτήρη, μια που κανείς δεν θα το καταλάβει. Ο Θωμάς είναι διστακτικός, αλλά τελικά επιχειρεί μια απόπειρα δηλητηριασμού η οποία αποτυγχάνει.

Κατά τη διάρκεια του μνημόσυνου του Σωτήρη, ένας διαρρήκτης μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα και εξαφανίζεται παίρνοντας τη βαλίτσα με τα χρήματα της ασφάλειας ζωής. Ο Σωτήρης τον αντιλαμβάνεται, το μυαλό του θολώνει και βγαίνει στο δρόμο για να τον κυνηγήσει, προκαλώντας σοκ και λιποθυμίες στους παρευρισκόμενους. Αυτό έχει, φυσικά, ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη της απάτης, και τη διενέργεια δίκης, κατά την οποία ξεσκεπάζονται όλα τα μυστικά. Ο Θωμάς απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία λόγω βλακείας.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 11 Ιανουαρίου 1960. Κατά την προβολή της στις αίθουσες, έκοψε 82.876 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 6η θέση ανάμεσα σε 52 ταινίες της ίδιας σεζόν. [2] Κυκλοφόρησε και σε μορφή ντιβιντί στις 8 Σεπτεμβρίου 2003. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Loizou, Kyriakos (20 Αυγούστου 2019). «Χρήστος Ευθυμίου. Ο αξιαγάπητος «βλάκας» του ελληνικού κινηματογράφου είχε πάρει μετάλλιο Ανδρείας για τη δράση του στη Μικρασιατική Εκστρατεία». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2021. 
  2. «Ένας βλάκας και μισός (1959) - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2021. 
  3. «Ένας Βλάκας και Μισός (1959) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]