Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένας Ναζί ταξιδεύει στην Παλαιστίνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένας Ναζί ταξιδεύει στην Παλαιστίνη
Οι δύο όψεις του μεταλλίου για το άρθρο Ένας Ναζί ταξιδεύει στην Παλαιστίνη.
ΣυγγραφέαςΛέοπολντ φον Μίλντενσταϊν[1]
Ημερομηνία δημοσίευσης1934[1]
ΘέμαΠαλαιστίνη υπό Βρετανική Εντολή[1]
Σιωνισμός[2]
Δημοσιεύθηκε στοDer Angriff[1] και Völkischer Beobachter[1]

Το Ένας Ναζί ταξιδεύει στην Παλαιστίνη (γερμανικά: Ein Nazi fährt nach Palästina‎‎) είναι σειρά από 12 άρθρα του Γερμανού δημοσιογράφου και κατώτερου αξιωματικού της Σούτσσταφφελ, Λέοπολντ φον Μίλντενσταϊν,[3] που καταγράφει το ταξίδι του στην Παλαιστίνη υπό Βρετανική Εντολή το 1933, μαζί με τον Κουρτ Τούχλερ, έναν Βερολινέζο Σιωνιστή. Η σειρά δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1934 στην ναζιστική εφημερίδα Der Angriff (Η Επίθεση) με το ψευδώνυμο «Lim», μία συντομογραφία του επιθέτου του Μίλντενσταϊν γραμμένο αντίθετα όπως γράφεται στα εβραϊκά. Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς δημοσίευσε το έργο επίσης στον Völkischer Beobachter, την εφημερίδα του Ναζιστικού Κόμματος.

Τον Απρίλιο του 1933, ο φον Μίλντενσταϊν και ο Τούχλερ, μαζί με τις συζύγους τους, ξεκίνησαν ένα ταξίδι στην Παλαιστίνη. Ο Τούχλερ είχε ως στόχο να αναπτύξει την ιδέα ενός «εθνικού σπιτιού» για τους Εβραίους, προσπαθώντας να πείσει τον φον Μίλντενσταϊν ότι η εβραϊκή μετανάστευση θα μπορούσε να είναι μια λύση για τους Ναζί στο εβραϊκό ζήτημα. Η επίσκεψη αυτή ήταν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Σιωνιστικής Ομοσπονδίας της Γερμανίας για τη διευκόλυνση του εβραϊκού εκπατρισμού μέσω διαπραγματεύσεων με το ναζιστικό καθεστώς, το οποίο μελετούσε διάφορα σχέδια για την απομάκρυνση των Εβραίων από τη Γερμανία.

Περιεχόμενο και ζητήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άρθρα του φον Μίλντενσταϊν ανέσκαψαν διάφορα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της Παλαιστίνης και τη βιωσιμότητα του Σιωνισμού εντός αυτού που περιγράφονταν ως η «ταραγμένη Ανατολή».

Σε αντίθεση με τα υποτιμητικά στερεότυπα που επικρατούσαν στην ναζιστική προπαγάνδα, ο φον Μίλντενσταϊν έβλεπε τους Εβραίους έποικους της Παλαιστίνης ως αισιόδοξους και εργατικούς, μια άμεση αντίφαση με την ναζιστική απεικόνιση των Εβραίων.

Αναμνηστικό μετάλλιο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά προωθήθηκε έντονα στη Ναζιστική Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της διανομής ενός μεταλλίου μνήμης που απεικόνιζε μία σβάστικα και ένα άστρο του Δαβίδ στους συνδρομητές της εφημερίδας Der Angriff.

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Ανακτήθηκε στις 21  Αυγούστου 2024.
  2. Ανακτήθηκε στις 21  Αυγούστου 2024.
  3. Meier, Axel (18 Νοεμβρίου 2014). «Die Artikelserie "Ein Nazi fährt nach Palästina"». bpb.de (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2024.